שתף קטע נבחר
 

כשהכאב הפיזי נובע מכאב נפשי - איך לזהות

תלונות על כאבי צוואר וגב הן בין הנפוצות בעת פנייה לרופאים. איך מבחינים שמדובר בכאבי גב על רקע נפשי, האם יש הבדל בהופעת הכאבים בין נשים לגברים וכיצד ניתן לטפל ולהפחית את הכאב?

כאבי גב, התכווצויות שרירים, הפרעות עיכול ושינויים בתיאבון – כל אלו סימפטומים גופניים היכולים להעיד על מתח נפשי. ואכן תלונות על כאבי צוואר וגב הן בין הנפוצות בעת פנייה לרופאי משפחה.

 

על אף שפעמים רבות אין ממצא של ממש, הרופא ממליץ בעיקר על משככי כאבים ומנוחה, שאולי ישקיטו מעט את המתח ויסייעו בפתרון הבעיה. איך ניתן לזהות מה מקור הכאב - ואיך לטפל.

 

קראו עוד

9 התסמינים הפיזיים שמצביעים: יש לכם דיכאון

רופא: כך החלמתי מפריצת דיסק בלי תרופות וניתוחים

שיטות שעובדות: איך להעביר ומהר כאבי גב

 

מתח בריא או מתח מזיק?

מינון מסוים של מתח, נמרצות ומאמץ הם חלק בריא וחשוב מחיי היומיום של כולנו, המניעים אותנו לפעולה, ליוזמה ולהנאה. מצד שני, מתח רב או לחץ מתמשך עלולים לגרום לאוסף של בעיות רפואיות מעיקות, ולמעשה הן מקור לרבים מן המכאובים של הפונים לרפואת משפחה.

 

הבעיות מתחילות כאשר המתח הבריא מתחלף במתח מזיק ויוצר סטרס, מועקה, קושי לפעול וכאב. מתח ולחץ נפשי מתמשכים עלולים להיות בעלי השפעה מצטברת, ולהשפיע הן על מצבנו הנפשי והן על מצבנו הגופני והבריאותי.

 

מתח מתמשך נחשב כמעורר או מגביר מחלות, וכן כתורם להתפתחות ולהתעצמות של קושי רגשי כדוגמת חרדה או דכאון. גם אירוע חד פעמי שנחווה כמלחיץ במיוחד, עלול להיות בעל השפעה מזיקה ולגרום לטראומה גופנית, נוסף על זו הנפשית.

 

מתח מתמשך נחשב כמעורר או מגביר מחלות. כאבים שונים בגוף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתח מתמשך נחשב כמעורר או מגביר מחלות. כאבים שונים בגוף(צילום: shutterstock)

 

גברים ממאדים ונשים מוונוס

הגורמים התורמים ללחץ נפשי הם רבים, והנפוצים שבהם קשורים בעומס בעבודה, בעיות כלכליות, סיבות משפחתיות או חברתיות ובעיות בריאות.

 

על פי מחקרים, לנשים יש נטייה מוגברת מבין המינים לחוש מצבי מתח מתמשכים. ויש גם הבדל בנסיבות שתורמות למתח – גברים נוטים להילחץ יותר בשל גורמים שקשורים לעבודה ולכסף ובעיות כלכליות. נשים נוטות למתח כרוני בשל בעיות במשפחה, קונפליקטים חברתיים ובעיות בריאות אצל בני משפחה וחברים.

 

מצבי לחץ מתמשכים מובילים לפעילות מוגברת של מערכת העצבים האוטונומית. זוהי המערכת שמופקדת על ויסות פעולות שאינן מודעות, כדוגמת נשימה, זרימת דם, עיכול ועוד.

 

מערכת זו אחראית גם לפעולה בעתות חירום ולחץ, ויתר פעילות שלה עלול להוביל לבעיות בריאות, שמתפתחות בהדרגתיות, ומופיעות בהתחלה בבעיות כדוגמת כאבי ראש, רגישות נפשית ורגישות יתר למחלות קלות כדוגמת הצטננות ושפעת ויראלית.

 

עם הצטברות של מתח נוסף, העמידות של המערכת החיסונית נפגעת, וישנן פגיעות חמורות יותר בבריאות, שמתבטאות בהפרעות שינה, דלקות חוזרות, מחלות כרוניות, הפרעות עיכול ועוד.

 

מהי תסמונת TMS ואיך ניתן לאבחן?

אחד הביטויים הבולטים של מתח נפשי בגופנו הוא כאבי גב תחתון, כאבי צוואר וכאבי ראש. למעשה, מתח נפשי הוא הגורם המוביל לכאבי גב וצוואר, יותר מאשר פעילות ספורטיבית מאומצת, שהייה ממושכת מול מחשב או נהיגה בישיבה לאורך שעות.

 

בנוסף, אנשים שמצויים במצב נפשי ירוד נוטים יותר מאחרים לפתח כאבי גב. הסיבות לכך אינן ברורות דיין, אך אחת הסברות היא שפעילות היתר של מערכת העצבים האוטונומית יוצרת התכווצויות חוזרות של שרירי הגב ושל כלי הדם באזור, ואלו גורמות לכאבים הכרוניים.

 

בשנים האחרונות עלתה המודעות לאבחון כאבי גב על רקע נפשי, ובספרות המקצועית ניתן לתופעה שם – תסמונת של כאב שמקורו במתח (TMS). את התסמונת מזהים לאחר אבחון רפואי מקיף, כאשר אין הלימה בין התלונה על הכאב לבין הממצאים הרפואיים, כאשר הכאבים "נודדים" בין אזורים שונים בגב או כאשר אין ממצאים גופניים שעולים בבדיקות השונות.

 

דיכאון, מתח נפשי, חרדה, בעיות ביחסים וסיבות פסיכולוגיות נוספות הם לא רק זרז להתפתחות של כאבי גב, אלא גם מקשים על ההחלמה ומעכבים אותה.

 

4 דרכי טיפול בכאבים ממקור של מתח נפשי

טיפול בכאבי גב שמקורם במתח נפשי יכול להוביל להקלה ולהטבה תוך זמן קצר. בכל מקרה של כאבי גב מתמשכים, מומלץ לפנות לאבחון מקצועי ומקיף.

 

על מנת להרגיע את המתח והעומס הנפשי, מומלץ לנקוט בשילוב של מספר פעולות, עדיף בתיאום עם גורם רפואי מוסמך ומקצועי, על מנת להגדיל את מהירות ההחלמה ולמנוע נזק נוסף.

 

פעילות גופנית מתונה ומאוזנת – הליכה, שחייה, התעמלות וכדומה. הפעילות הגופנית מסייעת בהפחתת המתח, חיזוק השרירים ומערכת השלד ותורמת לגמישות ולבריאות הגופנית והנפשית כאחד.

 

שינה מספקת ורצופה של שש שעות בלילה, לפחות. לכל אדם דרוש מספר שעות שינה אחר. עם זאת, הפרעות שינה מטילות עומס נוסף על מערכות הגוף, ופוגעות באיזון הנפשי.

 

דאגו ללכת לישון בשעה סבירה ומוקדמת יחסית, והשתדלו ליצור סביבה שקטה שתאפשר שינה טובה ורצופה. לפני השינה ניתן לדאוג למקלחת או אמבט חם, עיסוי קל של הגב או הגפיים וטמפרטורה נעימה בחדר השינה – כל אלו יכולים לתרום לאיכות השינה.

 

לפחות שש שעות של שינה רציפה. בריאות נפשית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לפחות שש שעות של שינה רציפה. בריאות נפשית(צילום: shutterstock)

 

תמיכה נפשית – תמיכה של בני משפחה, חברים או אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש יכולה לעזור להפחית את המתח הנפשי. במצבים של לחץ נפשי גדול, מומלץ לשתף את הקרובים לכם, על מנת למצוא אוזן קשבת, לפתור בעיות במשותף, לאתר משאבים להתמודדות ולקבל כוחות וכלים להמשך.

 

תמיכה גופנית – פנייה למרפאת המשפחה במקרה של כאבי צוואר וגב מסתיימת פעמים רבות בהמלצה למנוחה וחזרה הדרגתית לשגרה.

 

אם אתם סובלים מכאבים כרוניים, מומלץ לפנות לטיפול גופני תומך, כדוגמת דיקור סיני, שמסייע באיזון מערכות הגוף, הפחתת המתח והחרדה, שחרור התכווצויות שרירים, הזרמת דם, השבת החיוניות וחיזוק המערכת החיסונית.

 

אם אתם חשים לחץ ומתח בחיי היומיום, מרגישים כאבי צוואר או גב תפוס לעתים קרובות או באופן מתמשך – אולי גם אתם סובלים מכאב על רקע של סטרס ולחץ נפשי.

 

במקרה כזה, אל תזניחו! אבחון וזיהוי מוקדם של הבעיה יכול להקטין את הסבל ולסייע לכם למצוא מזור ופתרון. מומלץ לפנות לבעל מקצוע בתחום לשם ייעוץ, אבחון וטיפול, למצוא את האיזון הנכון בין מתח בריא למזיק ולהשיב לעצמכם את השלווה, הבריאות ואיכות החיים.

 

הכותבת הינה מטפלת מוסמכת ברפואה סינית במרכז הרפואי שיבא תל השומר ובקליניקות פרטיות בתל אביב 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה באמת כואב הגב?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים