שתף קטע נבחר
 

מיותר ומלחיץ: למה עדיף להימנע מבדיקת MRI כשכואב הגב

אנשים רבים הסובלים מכאבי גב נוטים לבצע בהמלצת רופאיהם בדיקת MRI שלא לצורך. בדיקות אלו מביאות לרוב לאבחנה וטיפול לא נכונים וכן ללחץ וחרדה מיותרים. כיצד ניתן להתמודד ולטפל ובאילו מקרים בדיקת MRI דווקא כן תביא תועלת? התשובות בכתבה

כאב פיזי מלחיץ לא מעט אנשים, ואין כאב שמלחיץ אותם יותר מאשר כאב גב. הסיבה העיקרית לכך קשורה באחת מתופעות הלוואי המטרידות הקיימות: הערות."עמוד השדרה שלך מתפורר" או "אולי הדיסק שלך יצא מהמקום" אלו רק כמה דוגמאות מאותם הערות מטרידות ששומעים כאשר חווים כאבי גב. כמובן שאף אחת מהן אינה נכונה.

 

קראו עוד:

0% פציעות: איך לעשות כושר ולהישאר בריאים

לשמור על הגוף כמו ספורטאים: אימון למניעת פציעות

כל פציעות הספורט הכי נפוצות - ואיך מטפלים

 

מטופלים הסובלים מכאבי גב רוצים אבחנה כמה שיותר מהר, ולפיכך מבקשים בדיקת MRI – בדיקה המציגה בפירוט את עמוד השדרה והרקמות הסובבות אותו. מחקרים רבים מוכיחים כי בדיקות MRI לא רק שמבזבזות זמן, כסף, ומשאבים - אלא עלולות להוביל לתוצאות טיפול גרועות יותר בהמשך הדרך.

 

יש לכך מגוון סיבות. ידוע כי ישנם אנשים רבים שניתן לראות בסריקות ה-MRI שלהם ממצאים ניווניים בזמן שהם אינם חשים כאבי גב כלל. מחקר אשר פורסם לאחרונה מראה כי ל-87% מהאנשים שלא חווים כאבי גב ישנם ממצאים חריגים בסריקות ה-MRI.

 

ברוב המקרים הדיסקים של הנבדקים הללו "יצאו מהמקום"- כלומר יש להם בלטי דיסק. סקירה מורחבת נוספת משנת 2014 (בריניקי ושות') מצאה כי "שינויים ניווניים רבים הנראים בבדיקות דימות הינם חלק נורמלי מהזדקנות טבעית ואינם קשורים לכאבים". כפי שהעור שלנו מתקמט ככל שאנחנו מזדקנים, כך עמוד השדרה עובר שינויים הקשורים לגיל.

 

דמיינו את התרחיש הבא: אדון כהן מגיע לביקור אצל הרופא כשהוא סובל מכאבי גב תחתון (ייתכן והם נובעים מכיווץ שריר) במשך 3 שבועות. הוא מבקש לעבור בדיקת דימות וממצאי הבדיקה מראים כי למר כהן 3 בלטי דיסק בגבו. מר כהן והרופא מאשימים את בלטי הדיסק כגורם לכאבי הגב, והרופא אף עשוי להציע למר כהן לעבור ניתוח.

 

מר כהן, ששמע בעבר כי דיסקים הם עניין חמור, מבין כי מצבו בכי רע. לכן הוא מפסיק לבצע פעולות כואבות, אפילו אם הכאב קל מאוד. בכל פעם שהוא חש כאב הוא מדמיין איך הדיסקים שלו בורחים מהמקום והוא נהיה לחוץ עוד יותר. אותו לחץ נפשי גורם לשריריו להמשיך להתכווץ, והכאב מחמיר.

 

מר כהן שרוי כעת במעגל אכזרי של פחד, הימנעות, לחץ וכאב. מה הפלא שאין שיפור בעוצמת הכאב שלו? ובכן מדובר בתרחיש נפוץ, המדגים כיצד לבדיקת ה-MRI יכול להתלוות אפקט נוסבו (ההפך מפלסבו), ולגרום להרעה במצבו של מטופל.

 

ככל שאנו מתבגרים גם עמוד השדרה עובר שינויים ()
ככל שאנו מתבגרים גם עמוד השדרה עובר שינויים

 

MRI - רק במקרים מסויימים

מרבית האנשים הסובלים מכאבי גב אינם צריכים לעשות MRI. למעשה, ברוב המקרים הכאבים יחלפו בעזרת הנחיות ועצות נכונות. אפילו אם הגב שלכם מאוד כואב, זו אינה אינדיקציה לבדיקת MRI. רמת כאב אינה מעידה בהכרח על חומרת הבעיה.

 

עם זאת, ישנם מקרים מסוימים בהם בהחלט צריך לעשות MRI על מנת לאבחן את הבעיה. לדוגמה, תסמונת קאודה אקווינה (זנב הסוס). התסמינים כוללים חוסר שליטה פתאומי בסוגרים וחוסר תחושה באיזור המפשעה והישבן. זהו מצב חירום רפואי המחייב ניתוח. תרחיש נוסף בו כדאי לשקול ביצוע MRI הינו תאונת דרכים. במקרה זה קיים חשש לשבר בעמוד השדרה. במצב זה, לרוב יבצעו תחילה צילום רנטגן.

 

סיטואציה אחרונה בה צריך לשקול ביצוע MRI הינה כאשר אדם סובל מכאב חזק ובלתי פוסק ללא הקלה. בתרחיש זה, עוצמת הכאב לא משתנה בתנועה או במנוחה, והכאב עלול להחריף.

 

לסיכום, ה-MRI הינו כלי אבחוני רגיש מאוד, אשר מצד אחד מציג שינויים קלים ביותר ברקמה, אך מצד שני איננו ספציפי - ותוצאותיו אינן תואמות את תלונות המטופל ברוב המקרים.

 

בדיקת MRI יכולה להחמיר כאב במטופלים ע"י גרימת פחד וחרדה כאשר לא מוסק נכונה הגורם לכאב. למעשה, ה-MRI מציג שינויים שלעיתים קרובות אינם קשורים לבעיה של המטופל כלל.

 

מחקרים רבים מוכיחים שללחץ השפעה על עוצמת הכאב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחקרים רבים מוכיחים שללחץ השפעה על עוצמת הכאב(צילום: shutterstock)

 

כאבי גב - כך תתמודדו:

1. המשיכו בפעילות: בעבר נהגו רופאים להמליץ על מנוחה בשכיבה כטיפול ראשוני בכאבי גב, אך כיום מאמינים כי אין זה הטיפול הנכון. חשוב להמשיך בפעילות גופנית, אם כי עדיף להפחית את העצימות למשך מספר ימים ואז להעלות אותה חזרה בהדרגה כשתחושת הכאב מתחילה לחלוף.

 

2. הניעו את הגב: מומלץ להניע בעדינות את הגב ולא להישאר באותה תנוחה. התנועתיות יכולה אמנם להכאיב אך חשוב לזכור כי תחושת הכאב לא מרמזת בהכרח על גרימת פגיעה לגב.

 

3. בלי פאניקה: כאבי גב הם נפוצים מאד וברוב המקרים יעברו מעצמם לאחר זמן. גם כאשר הכאב נמשך מספר שבועות אין הדבר אומר בהכרח שקיימת פגיעה רצינית בגב. לרוב, רמות גבוהות של מתח וחרדה ישפיעו באופן מובהק על מידת הכאב שחווים.

 

4. טיפול תרופתי: על תהססו ליטול משככי כאבים, במיוחד אם הם מסייעים לכם להישאר פעילים גופנית.

 

5. טיפול פיזי: פיזיותרפיה, אוסטאופתיה וטיפולים אחרים המבוצעים תחת הנחייה מקצועית מתאימה יכולים לשפר את תחושת הכאב.

 

6. כריות חימום/קירור: נסו אחת מהשתיים או שילוב של שתיהן ותראו מה עוזר למצבכם.

 

7. המעיטו בחשיבות האבחון: אבחון רפואי מדוייק אינו כה חשוב כפי שנוהגים לחשוב. בלאו הכי רוב כאבי הגב יסווגו כ-"כאב גב תחתון לא-ספציפי" (Non-Specific Low Back Pain) מה שאומר שהסיבה המדוייקת לכאב אינה ידועה.

 

8. שמרו על איזון: אל תגזימו בפעילות גופנית אך גם המנעו מתקופות ארוכות של חוסר פעילות.

 

9. אל תתרכזו בכאב: בזמן כאב גב השתדלו לא לקחת יותר מדי זמן חופשת מחלה. להעסיק את הראש בעבודה יכול להסיח את הדעת מהכאב.

 

10. דאגו גם לנפש: מדיטציה וטכניקות אחרות של הירגעות יכולות להפחית מתח שרירים ועשויות להקל על הכאב.

 

הכותבת היא פיזיותרפיסטית בכירה בעלת תואר שני בפיזיותרפיה ובעלת הקליניקה "פיזיו תל אביב "

 

 

רוצים לגלות עוד על הסיבות הנפוצות לכאבי גב? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterskock
סובלים מכאבי גב? אל תמהרו להסיק מסקנות
צילום: shutterskock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים