העתיד של הטיפול בסרטן: הכל על אימונותרפיה
הדו"ח השנתי של החברה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית ב-2016 קבע כי חלה התקדמות משמעותית באימונותרפיה כטיפול בסרטן. מהי אימונותרפיה, איך היא שונה מהותית מהטיפול הכימותרפי ומה צפוי להשתנות בטיפול במחלת הסרטן?
כימותרפיה והקרנות מהוות בעשרות השנים האחרונות טיפול מקובל למחלת הסרטן, וזאת למרות שסוגי סרטן שונים פיתחו עמידות לטיפול וכתוצאה מכך ישנה הישנות של המחלה ולרוב בעוצמה וחומרה רבה יותר.
בנוסף לכך, אחד החסרונות של טיפול הכימותרפיה בכך שהוא אינו ייחודי רק לתאים הסרטניים ופוגע גם בתאים בריאים, דבר הגורם לפגיעה קשה ברקמה הבריאה ותופעות לוואי קשות.
עקב כך בשנים האחרונות אנחנו עדים להתקדמות בתחום הטיפול בסרטן הודות לפיתוח טיפולים ייחודיים המבוססים על הפעלת מנגנונים ביולוגיים נגד הגידול הסרטני, עם זאת רוב החולים במצב סופני נותרים כמעט ללא אפשרויות טיפול.
קראו עוד על אימונותרפיה
אימונותרפיה: השיטה שעשויה לנצח את הסרטן
המלחמה בסרטן: המשימה הלאומית שחייבים לאמץ
"הגידולים פשוט נעלמו מכל איבר בגוף. קראנו ולא האמנו"
נסיגה מוחלטת של המחלה
פריצת הדרך באופן הטיפול בסרטן גם בחולים במצב סופני התרחשה בשנת 2010 בניסוי קליני שנערך ע"י ד"ר קארל ג'ון מאוניברסיטת פנסילבניה בארה"ב בשלושה חולי לוקמיה במצב סופני שטופלו באימונותרפיה (Immunotherapy) המבוססת על CAR-T.
התוצאות היו יוצאות דופן, בשניים מהחולים נראתה נסיגה מוחלטת של המחלה ובשלישי נסיגה חלקית. ניסוי זה היווה פריצת דרך לגישת הטיפול בסרטן ועודד מחקר ופיתוח של תרופות נוספות בתחום האימונותרפיה המבוסס על תאי CAR-T.
כבר במאות ה-19 וה-20 מדענים הבינו שמערכת החיסון הינה קריטית ביכולתה למגר מחלות ביניהן מחלת הסרטן אך הידע על אופן פעולת מערכת החיסון והסרטן היה מוגבל.
בשנים האחרונות אנחנו עדים למהפכה בגישת הטיפול בסרטן הנובעת מהתפתחות טכנולוגיות וכן ניסויים קליניים המעידים על כך שאימונותרפיה הינו טיפול מבטיח גם לחולים עם סרטן מתקדם.
בשל כך אימונותרפיה הוגדרה בשנת 2016 על פי הדו״ח השנתי של החברה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית, American Society of Clinical Oncology (ASCO) כטיפול בו חלה ההתקדמות המשמעותית בתחום הטיפול בסרטן.
חיזוק המערכת החיסונית
אסטרטגית הטיפול האימונותרפי מתמקד בחיזוק התגובה החיסונית על מנת לחסל את התאים הסרטניים בשני מנגנונים ביולוגיים: שחרור הסבילות (tolerance) של מערכת החיסון למחלת הסרטן וכן נטרול מנגנוני ההתחמקות של תאי הסרטן ובכך להגביר את יכולת האיתור והחיסול של מערכת החיסון כנגד התאים סרטניים.
ההצלחה האדירה של טיפול ה-CAR-T הינו תוצאה של שנים ארוכות של מחקר "כחול לבן" פורץ דרך שפותח בראשיתו על ידי זוכה פרס ישראל, פרופסור זליג אשחר ממכון ויצמן למדע. הטיפול כיום מהווה בסיס טכנולוגי למספר חברות המובילות בשוק שהמובילות, ביניהן חברות נוברטיס (Novartis), קיט פארמה (Kite Pharma) וג'ונו (Juno).
במחלת הסרטן התאים הסרטניים "חומקים" ממערכת החיסון, כך שהיא אינה מזהה אותם כמטרות לחיסול. בטיפול ב CAR-T מחנכים את תאי מערכת החיסון מסוג T לזהות את התאים הסרטניים ולחסלם.
איך זה נעשה? על ידי לקיחת דגימת דם מהחולה, בידוד תאי ה-T והחדרה לתוכם, בתהליך של הנדסה גנטית, קולטנים המכירים את תאי הסרטן כתאים זרים שיש לדחותם.
הכרת הגנים של התאים הסרטניים משמשת כתמרור אזהרה וגורמת להפעלה של התאים המהונדסים ("המחונכים" כנגד תאי הסרטן) ולגיוס של תאי מערכת החיסון של החולה לזהות את התאים הסרטניים כמטרה לחיסול. בפועל, תאי ה T המהונדסים גדלים ומתרבים במעבדה ולאחר מספר ימים מוחזרים חזרה לחולה
היתרונות של טיפול CAR-T
ההבטחה הגדולה של טיפול CAR-T נעוצה בכך שמשלבת מספר יתרונות יחד.
היתרון הראשון, ספציפיות לתא הסרטני של החולה ובכך מעלה את סיכויי הצלחת הטיפול.
היתרון השני, מאחר שתאי מערכת החיסון "המחונכים" ימשיכו להתחלק בגוף ישנה הגברה של הטיפול גם לאחר מתן הטיפול לחולה.
היתרון השלישי, יצירת זיכרון חיסוני שיאפשר למערכת החיסון לזכור את התאים הסרטניים כמטרה לחיסול ובכך ימנע את התפתחות גרורות וחזרתו של הסרטן.
עקב הפוטנציאל הברור לטיפול אימונותרפי מבוסס CAR-T חברות התרופות וכן קרנות הון סיכון משקיעות בפיתוח של טיפולים המבוססים על טכנולוגיה זו על מנת לפתח טיפול שיהיה רלוונטי גם עבור כל סוגי הסרטן.
האתגרים שכיום חברות התרופות וחברות הביוטק בתחום ה CAR-T מתמודדות עימם הן תופעות הלוואי, בחירת חולים מדויקת יותר שבהם הטיפול יהיה יעיל וטיפול שיהיה ספציפי יותר לסוגי סרטן נוספים.
שתי חברות מובילות בשטח הגישו החודש את ממצאיהן בטיפול בסרטני דם לבחינה על ידי רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA).
אחד מהאתגרים הנוספים שבטיפול זה הן העלויות הגבוהות שלו מאחר וכיום הפרוטוקול הרפואי מותאם באופן אישי לכל חולה, תהליך הייצור הינו מורכב ומחייב צוות מקצועי וחדרים נקיים.
חברות כיום שוקדות על פיתוח מכשיר ייצור אוטומטי במערכת סגורה שיאפשר ייצור מסחרי של הטיפול שיהיה בטוח יותר, יעיל יותר וכן בעלויות נמוכות יותר.
המאמר נכתב ע"י ד"ר נטע קלע, מרצה בכירה בתחום היזמות והחדשנות בבית הספר למנהל עסקים של המרכז האקדמי פרס