שתף קטע נבחר
 

הפרעות במפרק הלסת: איך לזהות ומה ניתן לעשות

יותר מעשירית מהאוכלוסייה סובלים מהפרעות במפרק הלסת. מהי התסמונת הזו, איך ניתן לאבחן אותה ומהם הטיפולים היעילים?

מחקרים מראים כי כ-12% מהאוכלוסייה הבוגרת סובלים מהפרעות במפרק הלסת. פעמים רבות כאשר ההפרעה מתגלה בראשית דרכה, מספיקה התנהגות נכונה הכוללת מנוחה למפרק (הימנעות מלעיסה מיותרת כמו מסטיק), הימנעות מפתיחה מלאה של הפה (פיהוק) והימנעות מלעיסה של מזון קשה, על מנת לעצור את ההידרדרות.

 

 

הסימנים הנפוצים לתסמונת:

1. כאבים - כאב שמתפתח עקב בעיה במפרק הלסת יכול להיות חריף וחד או קהה, עמום ומתמשך. הכאב יכול להופיע בכל פעם שלועסים, בולעים, מפהקים או מדברים או לחילופין להיות קבוע.

 

הכאב יכול להיות מקומי או להקרין לסביבתו הקרובה כולל סביב האוזן, בתוך האוזן, בתוף הפה, בשיניים ובחניכיים. הכאב יכול גם להקרין לראש ואפילו לעמוד השדרה הצווארי.

 

2. אובדן טווח תנועה – רוב הסובלים מתסמונת מפרק הלסת יסבלו גם ממגבלות תנועה של המפרק.

 

3. נעילה של המפרק - כאשר הדיסק התוך מפרקי ניזוק באופן משמעותי מפרק הלסת יכול להישאר ללא יכולת תנועה או במילים אחרות "נעול" במצב של פתיחת הפה או במצב של סגירת הפה.

 

4. כאבי ראש ופנים - קרוב ל80% מאנשים הסובלים מתסמונת זו סובלים גם מכאבי ראש. 40% מדווחים על כאבי פנים. הכאבים לעתים קרובות נעשים חמורים יותר בעת פתיחה וסגירת הפה. ישנם גם דיווחים על החמרה בכאב במזג אוויר קר ובקרבה גדולה מדי למזגן.

 

משפיע גם על כאבי אוזניים. מפרק הלסת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משפיע גם על כאבי אוזניים. מפרק הלסת(צילום: shutterstock)

 

5. כאבי אוזניים - כ50% מהסובלים מתסמונת מפרק הלסת מתלוננים על כאבי אוזניים. לצורך אבחנה מבדלת בין כאבים הנובעים ממפרק הלסת לכאבים הנובעים מדלקת אוזניים יש צורך לשים לב לסימפטומים נלווים כגון ירידה בשמיעה, חום והפרשות הצפויות במקרה של דלקת באוזניים.

 

6. רעשים בפתיחה וסגירת הפה - רעשים בעת פתיחה וסגירה של הפה - "קליקים" הם אחד הסימפטומים הראשונים במצב של נזק תוך מפרקי.

 

7. סחרחורת - כ40% מהסובלים מתסמונת מפרק הלסת סובלים גם מסחרחורת וחוסר יציבות.

 

8. תחושה של גודש באוזניים - כ33% מהסובלים מתסמונת מפרק הלסת מתארים גם תחושה של אוזניים מלאות ולחצים בעת המראה ונחיתה.

 

איך מאבחנים?

בבדיקה אצל הרופא, ייבדקו טווח התנועה של הלסת ונוכחות נקודות רגישות באזורים שונים סביב המפרק. בדרך כלל מבצעים צילומי רנטגן, על מנת לקבל תמונה אנטומית של הלסת והמפרק ולשלול בעיה בשיניים אשר עלולה לגרום לכאב דומה.

 

במקרים קשים, ניתן לבצע גם בדיקות הדמיה מתקדמות יותר כמו CT או MRI במטרה לאפיין טוב יותר את האנטומיה של המפרק ולחפש פגמים אשר עשויים לגרום לכאב.

 

איך מטפלים?

השלב הראשון של טיפול בכאבים כולל:

 

טיפול תרופתי – ניתן להשתמש בתרופות שונות על מנת להקל על הכאב. תרופות אלה כוללות משככי כאבים ותרופות להרפיית השרירים.

 

סד לילה – ידוע כמסייע אפקטיבי לכאבים בשרירי הלסת, מומלץ לאנשים הסובלים מהם. הוכח כי, אנשים הסובלים מתופעה זו, בזמן השינה קיים הידוק מרובה של הלסתות והפעלת שרירים מוגזמת. פעולה המוסיפה לכאבים של המפרק. סד הלילה מונע תחושה זאת ע"י אילוץ של פתיחה קלה של הפה.

 

פיזיותרפיה – סוגים שונים של טיפולים פיזיותרפיים ידועים כתורמים להקלה על הכאב הנובע משרירי הלסת.

 

מחקרים מצאו כי רוב החולים (71%) בתסמונת דיווחו על הקלה בעקבות שימוש בקומפרסים קרים או חמים או באמצעות ג'קוזי ואמבטיות חמות. טיפול פיזי וכירופרקטי עזר לכ-60% מהחולים ורק כ50% או פחות טענו לשיפור באמצעות אחת מהטכניקות הבאות: תרגילים ללסת, ניהול מתחים, ניהול כאב, מחטים, גירוי חשמלי, ביופידבק, מכשיר טנס לשיכוך כאבים ושיפור שיווי משקל. אמצעים אחרים היו חסרי יעילות או בעלי יעילות חלקית בלבד.

  

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפרעה במפרק הלסת. כך תזהו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים