שתף קטע נבחר
 

לא גזירת גורל: אפשר להימנע מנפילות בגיל השלישי

שינויים במבנה הגופני והקוגניטיבי, סביבה שאיננה מותאמת והיעדר מודעות ליציבה נכונה הופכים את הנפילות לאחד הסיכונים המשמעותיים לבריאותם של קשישים. כיצד ניתן למנוע את הפגיעה?

בשיתוף בית בלב

 

הייתה זו שעת לילה מאוחרת, ואברהם שכב ער במיטתו. חלום מטריד שחלם העיר אותו משנתו, שגם כך לא הייתה עמוקה במיוחד בשנים האחרונות, מאז שחצה את גיל 80. עכשיו הוא שכב והתלבט בינו לבין עצמו אם לקום או לא לקום לשירותים.

 

לבסוף השלפוחית הכריעה אותו והוא התרומם בתנופה מהמיטה, וצעד בגרביו לעבר חדר הרחצה. פתאום חש אברהם סחרחורת, כפות רגליו כשלו זו בזו והוא החליק על השטיחון שהיה פרוש על הרצפה בשירותים ומעד. אברהם נפל על הארץ, וחבט את ידו בכוח בדופן האמבטיה, כשניסה להיעזר בה כמחסום לנפילה.

 

החשש מפני נפילות מעסיק מבוגרים רבים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החשש מפני נפילות מעסיק מבוגרים רבים(צילום: shutterstock)

 

הכאב שפילח את ידו וגבו התחתון היה חד, ואברהם הרגיש משותק. הוא רצה להזעיק עזרה, אבל לא הצליח להגיע אל הטלפון שנח על שולחן הלילה שלו. רק כעבור שעה, כשכבר עלה הבוקר, שכנה שמעה את צעקותיו לעזרה והזעיקה את מכבי האש, שנאלצו לפרוץ את דלת הדירה ולפנותו לבית החולים לקבלת טיפול.

 

אברהם איננו היחיד. החשש מפני נפילות בבית או ברחוב מעסיק רבים מהאנשים שהגיעו לגיל מבוגר, ולא בכדי. הנפילות מהוות סיכון בריאותי משמעותי ביותר בגיל השלישי, הן יוצרות פגיעה בתפקוד המיידי, ויוצרות שרשרת של השלכות שתוצאותיה עלולות להיות קטלניות.

 

על פי הנתונים, נפילות מהוות את גורם המוות החמישי במספר בקרב קשישים. כ-5% מהנפילות אצל קשישים יגרמו לשברים, ורק כ-40% מהקשישים ששוברים את הירך חוזרים לרמה התפקודית שהייתה להם לפני הנפילה.

 

"את הנפילה של אברהם, כמו אולי של קשישים נוספים, ניתן היה למנוע עם מעט מודעות ותשומת לב", אומרת יפעת רווה מהדיור המוגן 'בית בלב' בשכונת רחביה שבירושלים. כשנכנסה רווה לתפקידה, היא שמה לב שנושא הנפילות והפחד מפניהן מעסיקים מאוד את הדיירים בבית. מתוך הבנה כי הכרות עם הנושא ומודעות אליו ייצרו ביטחון במקום הפחד הקיים, יזמה רווה את הפרויקט "אאוץ' – התכנית למניעת נפילות" – סדנא ייחודית שמטרתה יצירת מודעות מתמשכת לנושא הכאוב.

 

קראו גם:

רק מתחילים: שוק הפנויים פנויות בגיל השלישי תוסס מתמיד

רגע לעצמם: המקום בו המטפלים בהורים מבוגרים יכולים לנוח

להזדהות עם המטופלים: צוותים רפואיים ידמו על עצמם מוגבלויות פיזיות בסדנאות ייחודיות

"הסיבות לנפילות רבות ודרכי המניעה שונות, על כן בנינו את המפגשים סביב קשת רחבה של נושאים", אומרת רווה, "דיברנו על ההתאמה הסביבתית, על סידור הבית וארגון מסלולי הליכה בתוך הדירה, על כף הרגל כמפתח ליציבה נכונה, על שיווי משקל, פעולות יומיומיות, חשיבות האיזון התרופתי, חושים, תנועה, ועוד. כל נושא קיבל מפגש בו למדנו וחווינו איך ניתן למנוע נפילה.

 

"לחצן המצוקה שקיים בכל דירה ברשת, הוא אחד החשובים שבאמצעי ההגנה. כבר במפגש הראשון של הסדנה ערכנו סיעור מוחות וריכזנו את כל מה שדורש תשומת לב בסביבת הבית ועלול להפוך למפגע קריטי. הרכבנו טבלה מסודרת למעקב אחר מה שנדרש בכל בית: לחצן מצוקה, הסרת מפגעים במסלול ההליכה כדוגמת נעליים שהונחו באמצע החדר, הצבת ידיות אחיזה לשיפור היציבה והביטחון, הצמדת השטיח לרצפה באמצעות דבק ועוד. כל דייר בדק בביתו שסביבתו בטוחה ומסודרת. צוות האחזקה של הבית ליווה את הדיירים שנזקקו לתוספות".

 

למה הקשישים נמצאים בסיכון כל כך גבוה לנפילות?

 

אנה שרייר, אחות ומנהלת המרפאה ב"בית בלב" רחביה, אומרת: "הסיכון לנפילות בגיל השלישי נובע מכמה גורמים, החל מהמצב הפיזי כמו שינויים במערכת השלד ומחלות שלד כמו אוסטאופורוזיס, או חוסר איזון תרופתי ותזונתי, מצב נפשי, קוגניציה שלעתים נפגעת, עם או בלי קשר לירידה גם בקליטה החושית. הדיירים בדיור המוגן שלנו הם עצמאיים ופעילים ולעתים זה פשוט רגע אחד של חוסר תשומת לב שיכול להפוך לנפילה.

 

"גם סביבה ביתית שאיננה מותאמת או בטוחה, היא אחד הגורמים המשמעותיים שמובילים לנפילות. חוסר ההתאמה בריהוט, סידור לא נכון של הבית או אפילו ביגוד והנעלה שפזורים ברחבי הבית, כל אלה עלולים להיות מכשול ולגרום לנפילה."

 

 

אחד החשובים שבאמצעי ההגנה. לחצן מצוקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אחד החשובים שבאמצעי ההגנה. לחצן מצוקה(צילום: shutterstock)

 

"נפילה עלולה להיות רגע משנה חיים שגורר איתו ירידה תפקודית, גם אם זמנית, צמצום פעילות, מתח ועוד", מוסיפה רווה, "לנפילה יש השפעה רחבת היקף".

 

הדרכים למנוע נפילות בבית

ואלו הדרכים למנוע נפילות כפי שעלו מהסדנאות ותוך שיתוף, דיון קבוצתי ותרגול אישי ומשותף.

 

• בדיקה והתאמה של בית הדייר והסביבה הקרובה למניעת נפילות.

 

• איזון תרופות והשפעתן על נפילות.

 

• השפעת התזונה והוויטמינים על לחץ הדם ומחלות שונות כאוסטיאופורוזיס כגורמים לנפילות.

 

• מפגשים עם מומחים: רופא שהציג את הקשר בין תרופות והשפעתן על האינטראקציה, קלינאית תקשורת שדיברה על הקשר בין שמיעה לנפילות ועוד.

 

• איזון מדדי הגוף: לחץ דם, סוכר, סידן ומדדים נוספים שעשויים להשפיע על שמירת היציבות.

 

• מפגשי תנועה לפיתוח שיווי משקל ויציבה נכונה.

 

• מפגשי תרגול פעולות יומיומיות כגון: ישיבה, קימה, יציבה, כיפוף להרמה ועוד.

 

• עבודה עם הגוף – פעילות גופנית תוך דגש מיוחד על תנועה, גמישות ובעיקר תשומת לב לכפות הרגליים.

 

"הכל מתחיל בכפות הרגליים", אומרת רווה, "ההחזקה שלהן, הגמישות, הקשר עם הרצפה, התחזוקה שלהן, היכולת שלנו לסמוך עליהן - שם נמצא המפתח. אחת הדיירות אמרה לי במהלך הסדנה שהיא פתאום שמה לב שהיא 'דורכת' ולא רק הולכת. זו תשומת הלב הנדרשת, כמובן עד כמה שניתן, ועוד טיפה".

 

כך תמנעו נפילות תוך קימה בבוקר ובלילה

בנוסף זכו הדיירים לטיפול והדרכה מאת מומחים חיצוניים, בהם מורים לטאי צ'י ולטיפול במגע בכפות הרגליים. אילנה כהן, דיירת הבית ומורה לטכניקת אלכסנדר, לקחה חלק בפרויקט והדריכה מפגש שהתמקד בלימוד והתנסות בפעילות יומיומית והשפעתה על מניעת נפילות.

 

"המפגש התרכז במעבר בין שכיבה לישיבה, ומישיבה לעמידה", אומרת כהן. "זה מעבר שהוא לא רק גופני אלא גם מנטלי, בעיקר כשמדובר בקימה באמצע הלילה, לא רק בקימת הבוקר. בגילנו, אנחנו נדרשים לא פעם לקום באמצע הלילה לשירותים, והמודעות לאופן הקימה עשויה להשפיע ולמנוע נפילות.

 

"קימת לילה, בדומה לקימת הבוקר, דורשת תשומת לב לאיזון, שמירה על שיווי המשקל וההתמצאות. בקימת הבוקר נדרשת פעולה רחבה יותר כדי לארגן את הגוף לתחילת היום. קימת הבוקר דורשת התייחסות לכל חלקי הגוף. על פי התורה הסינית, הטבור הוא המרכז האנרגטי של הגוף. בשלבי הקימה בבוקר, במעבר בין שכיבה לישיבה יש להוסיף תרגיל נוסף של סיבובים סביב הטבור בעזרת שתי הידיים.

 

"כדי לעבור משכיבה לישיבה יש להתגלגל על הצד, לתמוך בעזרת היד הנגדית ולהתיישב באופן הדרגתי. בשלב האחרון יש לייצב את שתי כפות הרגליים על הרצפה. חשוב לתת לכל אחד מהשלבים את הזמן שלו, לאט לאט. תנועה בתשומת לב תמנע נפילות".

 

תוך כדי המפגש, הדגימה אילנה כיצד היא מניחה שתי ידיים על הבטן בתנועות סיבוביות עם כיוון השעון ונגדו, פעולה שיש לעשות לפני הקימה מהמיטה בבוקר כדי לעורר את הגוף ולהחזירו לפעילות סדירה.

 

התוצאה: מודעות מתמשכת

"הבתים שלנו נבנו כולם תוך התאמה לדיירים והם כוללים מעברים בטוחים, תאורה נכונה, מעקות אחיזה, שטיחים מוצמדים ועוד אמצעי בטיחות. לקראת חידוש הפרויקט אנו מנהלים רישום מסודר על כל נפילה המתרחשת בבית ומחוצה לו. הדו"ח מתאר בפירוט את המקרה, הסיבות לנפילה, מעורבות הצוות בטיפול והמשך הטיפול. המעקב מעניק לנו ולמשתתפי הסדנה כלי מצוין להבנת התהליך הנדרש על מנת למנוע נפילות נוספות בעתיד", מסכמת שרייר.

 

בשיתוף בית בלב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עם מעט תשומת לב, ניתן למנוע נפילות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים