שתף קטע נבחר
 

חוקרים מצאו: למה חולים בשפעת והצטננות דווקא בחורף?

מחקר חדש שנערך בשוודיה מצא כי הווירוסים מתחילים להשתולל שבוע אחרי גל הקור הראשון. הסיבה: הלחות הנמוכה והאוויר היבש סופגים את הלחות מהחלקיקים המזוהמים ומסייעים להם לנוע למרחקים

מדוע מחלות החורף תוקפות דווקא בחורף? חוקרים בשוודיה מצאו מה גורם לווירוסי השפעת וההצטננות להתפשט דווקא כשקר. הממצאים עשויים לסייע להזהיר מפני התפרצויות השפעת ואולי להפחית את התחלואה. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת לווירולוגיה קלינית.

 

החוקרים אספו במשך שלוש שנים מעל 20 אלף תרביות אף מאנשים שהגיעו לטיפול רפואי בעיר גוטנבורג, ובדקו נוכחות של נגיפי מערכת הנשימה ושפעת. בשלב השני הם השוו את הממצאים לנתוני מזג האוויר של המכון למטאורולוגיה השבדי.

 

בשבוע הכי קר - המחלות מתפרצות

החוקרים מצאו תבנית מפתיעה: מדי שנה, השבוע הקר ביותר הראשון, בו הטמפרטורות הגיעו מתחת לאפס והלחות צנחה, עורר את התפשטות השפעת.

 

"אנחנו מאמינים שהצניחה המיידית של הטמפרטורות תורמת להתפרצות המגפה", אמר ראש צוות החוקרים ניקלאס סונדל מהאקדמיה למחלות זיהומיות ובית החולים האוניברסיטאי סאלגרנסקה, "ברגע שההתפרצות החלה, היא ממשיכה גם אם הטמפרטורות עולות. ברגע שהאנשים מתחלים ומדבקים, הזיהומים מתפשטים".

 

לדברי החוקרים, עיטוש ושיעול מפזרים חלקיקים הנישאים באוויר ומתפשטים בקלות רבה יותר בקור ובתנאי לחות נמוכה. האוויר היבש סופג את הלחות מהחלקיקים, מכווץ אותם ומסייע להם להישאר באוויר למשך זמן ארוך יותר, ולנוע למרחקים ארוכים יותר.

 

לדברי החוקרים, ממצאי המחקר עשויים לסייע לרופאים ולמומחי בריאות הציבור לדעת מתי לצפות להתפרצות הראשונה, ולהזהיר את הציבור מפניה. המידע יכול לסייע גם לקידום החיסון לשפעת, ולהיערכות בתי החולים לקראת גל ההתפרצות.

 

בינתיים, הדרך הטובה ביותר כדי להתמגן מהדבקה, בלי קשר לטמפרטורה בחוץ היא להקפיד על עיטוש ושיעול אל המרפק, שטיפת ידיים בתכיפות והתחסנות לשפעת.

 

צפו: כך תתמגנו מפני הדבקה במחלות החורף

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקור גורם למחלות להתפרץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים