אושר לקריאה שנייה ושלישית: מענק לידה יינתן גם עבור לידות בבית
על פי החוק כיום, מענק הלידה שנע בין 525 שקלים לילד שלישי ואילך ל-1,751 שקלים לילד ראשון, ניתן רק עבור לידות המתבצעות בבית חולים. משרד הבריאות מעריך כי יש כ-800 לידות בית מדי שנה
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת אישרה היום (יום ג') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של ח"כ תמר זנדברג (מרצ), לפיה מענק לידה מטעם המוסד לביטוח לאומי יינתן עבור כל לידה, ולא רק עבור לידות המתבצעות בבתי חולים או כאלו המצריכות אשפוז, כפי שקובע החוק כיום. זאת בתנאי שמיילדת או רופא חתמו על תצהיר שהלידה התקיימה לפי הוראות משרד הבריאות.
קראו עוד
אושר סופית: חופשת לידה גם לאבות
תיקון לחוק: בקרוב אישה תקבל דמי לידה גם בלידת עובר מת
עלות הצעת החוק מוערכת בכ-1.4 מיליון שקלים בשנה (מענק הלידה נע בין 525 שקלים לילד שלישי ואילך ל-1,751 שקלים לילד ראשון).
הוועדה אישרה בחודש יולי האחרון את הצעת החוק. אז במהלך הדיון ניטש ויכוח בין נציגת משרד הבריאות, עו"ד טל נשרי-אמתי ונציגי המוסד לביטוח לאומי, עו"ד מיכל מזוז ואורי קנדל, בעניין העברת פרטי לידות הבית.
נשרי-אמתי ביקשה כי משרד הבריאות לא יהיה זה שיעביר את התצהיר החתום על ידי מיילדת הבית או הרופא למוסד לביטוח לאומי לצורך קבלת המענק. "אנחנו לא דוורים", אמרה. הוועדה לא קיבלה את עמדתה.
בתשובה לשאלת מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ טלי פלוסקוב (כולנו), העריכה עו"ד טל נשרי ממשרד הבריאות, כי על פי ההערכות מתרחשות 800 לידות בית בשנה. לעומתה, ציינו נציגי המוסד לביטוח לאומי כי באופן רשמי נרשמו 426 לידות בית בשנת 2016.
"חופש הבחירה של הנשים חייב להישמר"
ח"כ זנדברג אמרה בדיון: "מענק הלידה ניתן למשפחה עבור הוצאות ראשוניות בעקבות הלידה, ואין לעניין קשר למקום הלידה. משרד הבריאות עדיין מעודד לידות בבית החולים, אך מתיר לידות בית".
עו"ד אורטל יונה מלשכת עורכי הדין: "קשה לי עם התניה של תצהיר של רופא או מיילדת. אם רוצים לתקן עוול, צריך ללכת עם זה עד הסוף. חופש הבחירה של האישה חייב להישמר. אם המדינה רוצה לעודד נשים ללדת בבתי חולים ולא בבית, יש אמצעים אחרים לעשות את זה".
לידת בית היא לידה המתבצעת, על פי תכנון מראש, בבית היולדת או במתקן אחר שאינו רפואי, ולא בבית יולדות או במרכז לידה הלידה מתבצעת בדרך כלל בלווי של מיילדת, תומכת לידה או רופא רובן המוחלט של הלידות בעולם המערבי – ובכללן ישראל – מתבצעות בבית חולים.
עם זאת, יש נשים המעדיפות ללדת בבית ומספרן עולה מדי שנה. חלק מהנשים הבוחרות ללדת בבית סבורות שלידה שכזו היא מאפשרת לידה באווירה ביתית ורגועה, שליטה של היולדת על כל תהליך הלידה ועל פעילותה במהלכה, ואפילו ניתנת אפשרות תנועה ובחירת תנוחת לידה המועדפת על היולדת.