עוצרים את המגפה: העולם משתף פעולה למלחמה בסוכרת
בעולם כבר הבינו מזמן שסוכרת היא בעיה שמאיימת להפוך למגפה עם 415 מיליון חולים נכון לשנת 2015. בעקבות כך הוקם פורום בינלאומי שצפוי לגבש תוכנית בינלאומית למלחמה בסוכרת. ישראל, אגב, משמשת דוגמה מצוינת לטיפול יעיל במחלה ואף משמשת כהשראה למדינות אחרות
בשיתוף אסטרהזניקה
מחלת הסוכרת היא כבר מזמן בעיה כלל עולמית. מנתוני ה-IDF (הפדרציה הבינלאומית לסוכרת), בשנת 2015 ישנם 415 מיליון בוגרים עם סוכרת, כאשר הצפי שבשנת 2040 המספר יעמוד על 642 מיליון חולים ברחבי העולם. גם בישראל אנו מתמודדים עם שכיחות גבוהה למחלה.
בשנים האחרונות נוצרה ההבנה כי רק מהלך משותף ובינלאומי יכול להאט ואולי אף לעצור את התפשטות הסוכרת. ארגון ה-IDF לצד ארגונים מובילים נוספים, ביניהם פדרציית הלב העולמית (WHF) וביוזמת חברת התרופות אסטרהזניקה חברו יחד לתהליך משותף במסגרתו הוקם פורום בינלאומי מיוחד שידון בצעדים, אותם יש לנקוט אל מול התחלואה הגוברת במחלה.
הפורום שהוקם, הקרוי 'הפורום הבינ"ל למדיניות ניהול הסוכרת' מונה נציגים מ-35 מדינות ברחבי העולם. היוזמה נולדה מתוך רצון להעלות לראש סדר העדיפויות הלאומי את המחלה ומתוך הבנה כי רק באמצעות שיתוף הניסיון והידע בין המדינות השונות ניתן יהיה למנוע את היקף המחלה ולטפל טוב יותר בחולים.
קראו עוד על התמודדות עם מחלת הסוכרת
תוכנית פעולה
בפרויקט העולמי לוקחים חלק נציגים מדיסציפלינות שונות: מומחים בעלי שם בתחום הסוכרת (רופאים ואחיות), נציגי ארגוני חולים, קובעי מדיניות ואנשי ממשל.
כולם חברו יחד במטרה ללמוד מהנעשה במערכות הבריאות והמדינות השונות, לחלוק ידע והצלחות בהתמודדות עם הסוכרת ולגבש יחדיו תוכנית פעולה בינלאומית שתיושם בהמשך.
בדצמבר האחרון התקיים מפגש משמעותי של פורום זה בברלין. המטרה המרכזית הייתה לדון כיצד ניתן לעצור את הסוכרת ומהם הפעולות בשטח שכל מדינה ומדינה מציבה לעצמה. כאמור, לא פחות חשוב מכך, מטרת המפגש היה גם לשתף בנעשה בכל מדינה, ולבחון אסטרטגיות פעולה חדשות.
ישראל: בין המדינות המצטיינות בעולם בטיפול בסוכרת
לא רבים יודעים שישראל, משמשת דוגמא מצוינת לטיפול יעיל במחלה ואף משמשת כהשראה למדינות המתמודדות עם מניעת הסוכרת.
גם בכינוס בברלין הוצגו ממצאי העשייה בזירה המקומית אשר תוצאותיה המרשימות נזקפות לפעולות ולמאמצים רבים במסגרת התכנית הלאומית לסוכרת ובבסיסה עבודה מאומצת ומשותפת עם קופות החולים ומערכת הבריאות.
במסגרת התכנית, המועצה הלאומית לסוכרת יצרה שיתוף פעולה עם קובעי מדיניות במשרד הבריאות ובקופות החולים. לדוגמה, בין הפעולות שננקטו קיימים בקופות החולים מדדי איכות לטיפול במחלה.
זוהי מערכת מדדים לטיפול בסוכרת אשר בסופו של דבר מתמרצת את כל הצוותים הרפואיים להעניק טיפול מיטבי לחולה. גם מערכת מחשוב טכנולוגית שקיימת בקופות החולים מאפשרת מעקב צמוד אחר החולים כבר משלבי הטיפול הראשונים בהם.
משלבים כוחות מול הסוכרת
שילוב כוחות הוא גורם מכריע כשמתמודדים עם סוגיה בריאותית רחבת היקף כמו מחלת הסוכרת, אך לצד ההישגים בטיפול בישראל יש עוד הרבה מה לעשות.
לצורך ההיערכות לפורום הבינלאומי נפגשה לאורך השנה קבוצת מומחי סוכרת בישראל לדון במחלה תחת 4 היבטים מרכזיים שלה: מניעת המחלה, אבחון מוקדם, מעורבות החולה בניהול המחלה, והנגשה של טיפולים חדשים לחולים.
המשלחת הישראלית לברלין כללה את מובילי מהלך השינוי במדיניות הסוכרת בישראל ביניהם פרופ' אבי קרסיק, מנהל מכון האנדו-קרינולוגי בתיה"ש, פרופ' מוטי שני, מבכירי מערכת הבריאות בישראל וממייסדי המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות בתל השומר ואנוכי.
בסיכום הכנס בברלין גובשו ההמלצות לכדי הצהרה אחת משותפת בתחום מדיניות הסוכרת. מעין נייר עבודה, תחת השם: "הצהרת ברלין".
כחלק מההחלטות בכינוס בברלין וכחלק מהצרכים של כל המדינות השותפות לו, נחתמה אמנה המתווה את הדרך למדיניות לאומית, כזו שעשויה לתרום למניעת המחלה, אבחון מוקדם וטיפול מתאים לסוכרת.
ישראל כמובילת התוכנית הלאומית והבינלאומית לסוכרת, התחייבה ליישם מטרות אלה כבר בשנה הקרובה. בנוסף, כדי לבסס את הדרך ולראות שהתוכניות אכן מתקדמות נקבעו מטרות עד הכינוס השנתי הבא.
חשוב לציין, 4 מדינות עומדות בראש החץ של הברלין דקלריישן, ומובילות את המהלך הגלובאלי כאשר מדינת ישראל היא אחת מהן.
הנתונים מדברים בעד עצמם
בישראל ובמדינות המערב 50% מהאוכלוסייה סובלת ממשקל יתר, מתוכם כ- 20% סובלים מהשמנת יתר. ובמגזר הערבי כ- 30% סובלים מהשמנת יתר. ולכן, חלק מהתכנית הלאומית למניעה, מתמקדת בשינוי ואימוץ אורח חיים בריא באוכלוסיה הכללית.
בישראל לדוגמא, מתרחשים מהלכים משמעותיים לקידום אורח חיים בריא באמצעות המועצה הלאומית לסוכרת שמתווה את התוכנית הלאומית. לדוגמא, יזמנו את חוק בריאות ישראל שמדבר על אורח חיים בריא, וכן היינו ואנחנו שותפים בכירים במהלך של משרד הבריאות לשינוי תזונה בישראל.
אחד הצעדים המעניינים שצפויים להתרחש בקרוב הוא סימון מוצרי המזון בציור המסמן את כמות כפיות הסוכר שבמוצר. יש לציין שאצל ילדים ההמלצה היא לא לחרוג מ-6 כפיות סוכר ביום בעוד שרוב הילדים צורכים מעל 15 כפיות סוכר מדי יום.
חברות מסחריות רבות, שלא פעם ניסו לטרפד מהלכים מעין אלו, הצטרפו למאמץ, התחברו להלך הרוחות החדש ולמגמת אורח החיים הבריא. ישנם כיום כבר מוצרים עם סימונים תזונתיים שונים ויש כבר מי שהוציאו את הסוכר מהשוקו.
כדי להנחיל בחברה באמת אורח חיים בריא, ברור לנו שהמהפכה האמיתית צריכה לבוא מהילדים. לשם כך יש לשתף פעולה עם משרד החינוך.
יש להכניס בצורה רוטינית למערכת השעות עוד שעות שמתעסקות עם הנושא על כל היבטיו וכמובן עוד ועוד שעות פעילות גופנית. דבר אחוד בטוח - מהפכת הבריאות כבר יצאה לדרך, והיא תסחוף את כולם בנקודת זמן זו או אחרת.
הכותב הוא יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת
בשיתוף אסטרהזניקה