ניצולת השואה זעקה "רחמו עלי"; הרופא ניתק אותה מהמורפיום
"רחמו עליי", התחננה ניצולת השואה טובה פולק ז"ל לרופאיה. אבל על אף היותה חולה סופנית שביקשה שלא להאריך את חייה, החליט מנהל המחלקה לנתק את אספקת המורפיום לגופה. בנותיה: "זה היה קורע לב". בית־החולים: "הרופא פעל מתוקף סמכותו החוקית והמוסרית"
בנותיה של ניצולת שואה (85), שהלכה לעולמה לפני כחודשיים לאחר מחלה סופנית, התלוננו בוועדת האתיקה של ההסתדרות הרפואית על כך שלמרות בקשותיה של אמן המנוחה, לא כובדו זכויותיה למות בכבוד, ובימיה האחרונים בבית־החולים היא סבלה כאבים קשים מנשוא, עד כדי כך שהתחננה לרחמי הרופאים.
טובה פולק ז"ל אושפזה בתחילת דצמבר 2016 בבית־החולים אסף הרופא בצריפין. פולק, שהייתה חולה סופנית, חתמה על טופס שבו ביקשה שלא יאריכו את חייה באמצעים מלאכותיים. "הרופא החליט לתת לה מורפיום על מנת להקל את כאביה", סיפרה בתה מלכה שמעונוביץ. "היה ברור שאין יותר מה לעשות ושזה הסוף, והיה צריך רק לאפשר לה ללכת ללא כאבים", הוסיפה בתה לאה בן־אדיבה. "היא תמיד אמרה שהיא לא רוצה שיאריכו את חייה, ושהיא מעדיפה למות בכבוד אם אי אפשר לרפא אותה".
אלא שלאחר שלושה ימים שבהם הייתה פולק מחוברת לעירוי מורפיום נדהמו בנותיה כשמנהל המחלקה הורה לנתק אותה מהתרופה משככת הכאבים – מה שהפך את הימים האחרונים של חייה לקשים מנשוא.
"זה היה קורע לב לראות את אמא שלנו במצב כזה", סיפרו בנותיה. "היא סבלה מכאבי תופת בכל הגוף. לאחר שלושה ימים, במהלך ביקור רופאים, אמא זעקה עבר מנהל המחלקה: 'רחמים, רחמו עליי'. היא אמרה לו שהיא לא מסוגלת לסבול את הכאבים, אבל הוא לא ריחם. לא הייתה בו כל חמלה. הוא הסביר לה שיש לה עוד ימים מעטים לחיות. למזלה הרב היא נפטרה באותו הלילה".
בנותיה של פולק מצאו אוזן קשבת בעמותת ליל"ך (לחיות ולמות בכבוד). "המקרה המדובר הוא מקרה חמור משום שעל פי חוק החולה הנוטה למות שנחקק ב־2005, אם אדם חתם מבעוד מועד על טופס שבו הוא מבקש שלא להאריך את חייו, או לחילופין נמצא בדעה צלולה ומבקש שלא לטפל בו, יש לפעול על פי בקשתו", אמרה יו"ר ליל"ך בינה דיבון.
"מאז נחקק החוק אנו רואים יותר ויותר רופאים שמכבדים את רצון החולה במטרה למנוע ממנו סבל. למרבה הצער ישנם עדיין רופאים שסבורים, כפי שסברו לפני עשרות בשנים, כי יש לעשות הכל כדי להציל את חייו של החולה, גם כאשר ימיו ספורים וגם כאשר הטיפול כרוך בסבל גדול עבורו. הרופאים צריכים להבין שההחלטה לטיפול נמצאת בידיהם כל עוד יש סיכוי שהחולה יחלים. כאשר אין עוד סיכוי כזה, ההחלטה צריכה להיות בידי החולה, משום שלכל אדם צריכה להיות אוטונומיה על גופו".
מההסתדרות הרפואית נמסר: "התלונה התקבלה בלשכה לאתיקה, והמקרה בהליך בירור".
מבית־החולים אסף הרופא נמסר: "מדובר ברופא מסור ומוערך שזוכה לתשבחות החולים ובני משפחותיהם על מקצועיותו ואנושיותו. מכתבה של המשפחה הועבר אלינו. לצערנו קיים פער בין רצון המשפחה לבין סמכויותיו החוקיות והמוסריות של הרופא לפעול".