שתף קטע נבחר

 

למה אנחנו משמינים יותר בחורף - ואיך להיפטר מהשומן?

זזים פחות, אוכלים יותר ובאופן כללי מוציאים פחות אנרגיה בחודשי החורף. מה קורה לתאי השומן שבגוף שלנו בחורף, איך הם בכלל נוצרים - ואיזה שיטות יעזרו להיפטר מהם?

כולנו מדקלמים את המונח 'השמנת חורף' ומתלוננים על השמנה בחודשי החורף, אבל מה זה באמת קורה לנו דווקא בעונה הזו?

 

אחד ה"אשמים" העיקריים בהשמנה זו הוא נוירוטרנסמיטור הנקרא סרוטונין. מדובר בחומר המופרש על ידי קצות העצבים ומשפיע על עצבים אחרים, שרירים או מערכות שונות בגוף. בין השאר, הפרשת סרוטונין גורמת למצב רוח טוב וירידה ברעב ולהפך - כאשר רמתו נמוכה, ישנה ירידה במצב הרוח ואנחנו מרגישים רעב בעיקר לפחמימות.

 

אחד הגורמים המשפעים על הפרשת הסרוטונין הוא אור השמש. בחורף, כאשר יש חשיפה מוגבלת לאור השמש בגלל ימים קצרים יותר ואפורים ישנה ירידה בהפרשת הסרוטונין ואנו הופכים להיות יותר מדוכדכים ועולה הרצון ל"נשנש" בעיקר מתוקים הגורמים להשמנה.

 

זאת במקביל לעובדה שרמת הפעילות הגופנית של רובנו נמוכה יותר בחורף. כך שהשילוב בין אכילת פחמימות מוגברת ופעילות גופנית נמוכה יגרום להשמנה.

 

קראו עוד

דיאטה בחורף: 6 מכשולים - והפתרונות הפשוטים

סובלים מהשמנה בבטן? התזונה שתגרום לכם לרזות

מרק ומשקאות חמים: 3 דרכים לאבד משקל דווקא בחורף

 

מה קורה לתאי השומן כשאנו משמינים או מרזים?

ככלל אנו נולדים עם מספר מסוים של תאי שומן, והמספר הזה לא משתנה במהלך החיים. לתאי השומן תפקידים רבים וחשובים בגוף, בין השאר הם משמשים כמאגר אנרגיה לגוף. אנרגיה זו נאגרת בצורת חומצות שומן וטריגליצרידים בתוך תאי השומן.

 

כאשר נדרשת לגוף אנרגיה, למשל בזמן פעילות גופנית, בתחילה הגוף משתמש במאגר הפחמימות שהוא זמין יותר אך כמותו קטנה, ולאחר מכן מתחיל להשתמש באנרגיה האגורה בתאי השומן ועל ידי כך לרוקן את תאי השומן. כלומר, כשאחנו אוכלים ואיננו משתמשים בכל האנרגיה הזו, חלקה ייאגר בתאי השומן ואז נפח התאים גדל, ההיקפים יגדלו ואנו משמינים.

 

כאשר אנו צורכים פחות או מוציאים יותר אנרגיה (או שניהם ביחד) אנו נשתמש באנרגיה האגורה בתאי השומן וכך נקטין את נפח התאים, נרזה ונצר את ההיקפים. בכל אחד מהמקרים האלה יישאר בגוף אותו מספר של תאי שומן, רק שהנפח שלהם ישתנה. חשוב לזכור שתאי השומן יכולים לגדול עד פי 10 מגודלם המקורי !

 

השמנה בטנית. אחד המקומות השכיחים להשמנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השמנה בטנית. אחד המקומות השכיחים להשמנה(צילום: shutterstock)

 

איפה אנחנו נוטים להשמין?

האזורים השכיחים להשמנה הם ישבן, בטן תחתונה, ירכיים, ירכיים פנימיות, מותניים. כמובן, שיש הבדל בין גברים ונשים, ויש נטייה גנטית שקובעת האם בגוף מסוים השומן יופיע בבטן / בירכיים וכד'.

 

אבל העובדה המצערת ביותר - בקרב מרבית האוכלוסייה – שהמקום הראשון בו נשמין, הוא המקום האחרון שהשומן יורד ממנו.

 

איך נפטרים מהשומן?

הבסיס למלחמה בהשמנה הוא מצב מנוגד לאידאל בחשבון העו"ש – יש לצרוך פחות אוכל ולהוציא יותר אנרגיה. ישנן כמה פעולות שיכולות לסייע:

 

פעילות גופנית - בזמן פעילות גופנית מאומצת הגוף צורך אנרגיה, מקור האנרגיה הראשון הוא סוכר, ואחריו חומצות שומן. ככל שהמאמץ גדול יותר, כמות חומצות השומן שיתפרקו יהיה גדול יותר. מיקום חומצות השומן שמתפרקות תלוי גנטית בכל אחד.

  

פעולות כירורגית – כל הפעולות האסתטיות מבוססות על הוצאת כ-20%-40% מתאי השומן. בכל האופציות הפופולריות לטיפול נקודתי בשומן, התוצאה תהיה פחות תאי שומן בגוף.

 

שאיבת שומן מסורתית – ניתוח קלאסי לשאיבת תאי שומן.

 

שאיבת שומן בעזרת US – מכשיר אשר מפרק את תאי השומן בעזרת US ושאיבתו.

 

המסת שומן בחום על ידי גלי רדיו - אנרגיה המייצרת חום מבוקר הממיס את עודפי השומן ושואבת אותם אל מחוץ לגוף ועוזרת בכיווץ העור.

 

הקפאת שומן בקור - מבוססת על העובדה שתאי השומן התת עוריים נוטים להתפרק בחשיפה לקור.

 

מהי השמנה מפצה?

לאחר שאיבת שומן נוצרת הידבקות בין העור לרקמות העמוקות יותר, הידבקות זאת נוצרת על ידי רקמת צלקת. הצטלקות שלאחר ניתוח שאיבת שומן קלאסי היא גסה יותר ולכן לא תאפשר התרחבות של תאי השומן באותו מקום. כך שאם תחול עלייה במשקל, היא תבוא לידי ביטוי במקומות אחרים בגוף.

 

בשיטות החדשות נגרם פחות נזק מקומי, ולכן ההצטלקות עדינה יותר, כך שבדרך כלל לא תחול השמנה מפצה.

 

שימושים נפוצים בשומן הגוף

בשנים האחרונות הופך השומן העצמי כחומר פופולרי לפיסול הפנים ולתיקון שקעים בפנים ובגוף, ממש בדומה לחומרי מילוי כמו חומצה היאלורונית.

 

יתרונו של השומן שלנו הוא בכך שהוא נקלט והופך לחלק מהגוף במקום החדש שהוא נמצא. השומן נשאב מאזור אחד בגופו של אותו אדם ומוזרק לאזור אחר באותו גוף ונקלט שם כמו השתלה.

 

שומן עצמי אינו מזוהה על ידי מערכת החיסון כגוף זר ולכן לא נדחה על ידי הגוף. ניתן להשתמש בשומן עצמי בכל אזורי הגוף והפנים.

 

חשוב לדעת שלא כל השומן המוזרק נקלט אלא רק חלקו ולכן לעתים תידרשנה הזרקה נוספת כדי להגיע לנפח הרצוי. מחקרים רבים מבוצעים היום בהוספת תאי גזע לשומן המוזרק מתוך ניסיון לשפר את אחוז הקליטה של השומן.

 

הכותב הוא מומחה לכירורגיה פלסטית, חבר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית, ומדריך בינלאומי להמסת שומן



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה משפיע על ההשמנה שלנו?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים