לא רק בגיל ההתבגרות: איך מעלימים אקנה בגיל מבוגר
אנחנו קוראים להם פצעי בגרות, אבל מסתבר שהם שכיחים לא רק אצל נערים ונערות אלא גם אצל מבוגרים. למה מופיעים הפצעים, מי נמצא בסיכון, ואיך מטפלים?
זו מחלת העור השכיחה ביותר: אמנם אנחנו רגילים לקרוא לה "פצעי בגרות", אבל האקנה תוקפת לא רק בגיל ההתבגרות אלא גם בגיל מבוגר יותר. אמנם מדובר בפגיעה אסתטית שאינה מסכנת חיים, אבל מראה הפנים חשוב לנו, ואקנה עלולה לפגוע בביטחון העצמי, להגביר את הסיכון לבדידות חברתית ודיכאון, ולכן חשוב לטפל בה.
"אקנה במבוגרים מתרחשת לרוב לאחר גיל 25", מסבירה ד"ר אלה אגוזי ריינמן, מומחית לרפואת עור. "היא שכיחה יותר אצל נשים לפני גיל המנופאוזה. בדומה לאקנה אצל מתבגרים, מספר רב של פקטורים עשויים לתרום להתפתחות נגעי האקנה במבוגרים".
גורמים מקומיים בעור שתורמים להיווצרות הנגעים
1. הצטברות של תאים מתים בפתח זקיק השערה גורמת לחסימתו החלקית או המלאה של הפתח.
2. הפרשת יתר מבלוטות החלב מסיבות שונות, בעיקר סיבות הורמונליות של עודף הורמון זכרי ( אנדרוגן). ההפרשה גורמת להתפתחות קומודונים – הנגעים הראשוניים של אקנה מהם יכולים להתפתח פצעים מוגלתיים ודלקתיים שנוצרים, כאמור, כתוצאה מחסימה חלקית או מלאה של זקיק השערה על ידי תאים מתים. בחסימה מלאה נוצר קומודון לבן שנראה כנקודה לבנה קטנטנה ואילו בחסימה חלקית יש התחמצנות של התאים ולכן נוצר קומודון שחור הנראה כנקודה שחורה קטנטנה.
3. התרבות חיידק p acnes בזקיק השערה - חיידק הניזון מהחלב.
4. היווצרות דלקת באיזור זקיק השערה בגלל קרע של הקומודונים והתרבות החיידק.
קראו גם:
פנים חלקות: 10 עצות לטיפול באקנה בכל גיל
פצעי בגרות מופיעים רק בפנים: 7 מיתוסים
פצעי בגרות והומואים: מה הכי מעניין בני הנוער
גורמים נוספים שעלולים להחמיר את התופעה
1. עודף הורמון זכרי (אנדרוגן) בשל שחלות פוליציסטיות, גידול מפריש אנדרוגן או נטילת גלולות מסוימות.
2. המחזור החודשי והחמרות לפני וסת.
3. עישון.
4. מוצרי קוסמטיקה שומניים.
5. מתח נפשי.
6. שינויים בתזונה.
7. גורמים גנטיים.
אקנה במבוגרים מתאפינת בנגעים שונים בעיקר בפנים, בצוואר ובגב. המחלה מופיעה לרוב בדרגתה הקלה עד בינונית, ומתאפיינת פחות בנגעים עמוקים כמו אצל מתבגרים.
סוג ייחודי של אקנה במבוגרים נקרא " אקנה רוזאציה", והוא מתאפיין בנגעים דלקתיים מוגלתים בליוווי אדמומיות, הסמקה וכלי דפ מורחבים, ומיקומו בעיקר במרכז הפנים. באקנה זה אין קומודונים כמו באקנה רגיל.
איך מטפלים
"לאקנה קומודונלית ודלקתית קלה וממוקמת, משתמשים בטיפולים מקומיים", מסבירה ד"ר אגוזי ריינמן, "כמו נגזרות של ויטמין A (טרטינואין, אדאפרין) ואנטיביוטיקה מקומית (בנזואיל פרוקסיד, קלינדמיצין, אריתרומיצין). באקנה דלקתית בינונית ומפושטת יותר, מטפלים באנטיביוטיקה בכדורים כמו מינוציקלין או דוקסילין למספר חודשים".
כאשר מתרחשת אקנה דלקתית חמורה ומפושטת, או אקנה עם נטייה להצטלקות, מטפלים כמו בבני הנוער, בתרופה רואקוטן. תרופה זו אסורה בשימוש אצל נשים בגיל הפוריות שאינן משתמשות באמצעי מניעה, בשל הסיכון הגבוה להיווצרות מומים מולדים בעובר. אצל חלק מהנשים גם טיפול בגלולות למניעת הריון מפחית את חומרת האקנה.
"אקנה במבוגרים היא תופעה מטרידה ושכיחה יותר מכפי שמרבית האוכלוסייה סבורה", אומרת ד"ר אגוזי ריינמן, "המסר החשוב ביותר הוא לא לדחות את הטיפול. במידה ומופיעים פצעים הנראים לכם כפצעי בגרות גם בגיל מאוחר, גשו לרופא מומחה כיוון שכל עיכוב עלול להותיר צלקות על העור – לכל החיים".