שתף קטע נבחר
 

כל המזונות שהוכחו מדעית כמפחיתי סיכון לסרטן

אורח חיים החושף אותנו לגורמי סיכון לסרטן, תזונה לא בריאה והיחלשות טבעית של הגוף בהתמודדות עם גידולים - כל אלה גורמים לנו לחלות במחלות קשות, ביניהן גם סרטן. האם ניתן באמצעות שינוי אורח החיים ובעיקר התזונה להוריד את השכיחות של מחלות אלה ולהשיג איכות חיים טובה יותר?

חמצן הינו יסוד מולקולרי, המעניק לנו חיים, אך בד בבד גוזל אותם מאיתנו. הוא נחוץ לקיומנו, אך בתהליכים מטבוליים בהם מעורב החמצן (תהליכי נשימה תאית) נוצרים תוצרי לוואי פעילים אשר מחוללים נזק לרקמה הביולוגית וגורמים לשינוי במבנה הכימי של החומר התורשתי, DNA. מוטציות אלה עלולות לחולל גידולים סרטניים.

 

באופן טבעי קיימים בגוף מנגנונים המאפשרים לו להתמודד עם מצבים של עקה חמצונית, הנקראים נוגדי חמצון וחלקם מושגים באופן טבעי בתזונה היומיומית.

 

כאשר מתבגרים, מנגנונים אלה נחלשים באופן טבעי, ואנו חשופים יותר למחלות הקשורות למצבים של עקה חמצונית מוגברת, כגון: מחלות לב חסימתיות, דלקות פרקים וכמובן האיום הגדול: מחלת הסרטן.

 

זאת בנוסף לעובדה שהחיים בעולם המערבי חושפים אותנו למקורות נוספים המגבירים את הסיכון כמו: זיהום אוויר, קרינות מייננות, עישון ומזונות מעובדים.

 

לפיכך, במצבים של אורח חיים בעייתי, בו מצד אחד נחשפים לגורמים המחוללים צורונים פעילים של חמצן, ומהצד השני ניזונים מתזונה ענייה בנוגדי חמצון טבעיים, קיימת עלייה בסיכוי לחלות במחלות גידוליות.

 

קראו עוד על המלחמה בסרטן

מדריך: כל הבדיקות הקיימות לאבחון מוקדם של סרטן

מחקר: לא רק ריאות - 12 סוגי הסרטן האחרים שנגרמים מעישון

חוקרים בטכניון פיתחו "אף מלאכותי" שמאבחן סרטן

 

הקשר בין תזונה לירידה בתחלואה בסרטן

מדינת ישראל נמצאת במקומות הראשונים בעולם בשכיחות של מחלות סרטן של המעי הגס, ו"מככבת" עם מדינות הנקניקיות והבירה. על אף נתון מדאיג זה, במדינת ישראל שיעור הריפוי ממחלות סרטן המעי הגס הינו מהגבוהים בעולם.

 

במילים אחרות, אם תחלו בסרטן, המערכת יודעת כיצד להציל את חייכם. נשאלת השאלה האם ניתן על ידי תחזוקה מונעת להוריד את השכיחות של מחלות גידוליות, ולהשיג איכות חיים טובה יותר?

 

התשובה המשמחת היא שמחקרים רבים מעידים על כך שתזונה עתירה בחומרים טבעיים הנקראים פיטוכימיקלים, מפחיתה באופן ניכר את הסיכון למחלות דלקתיות בכלל, ובפרט מחלת הסרטן.

 

פיטוכימיקלים הינם חומרים אורגנים מהצומח שמדענים מעידים עליהם כבעלי השפעה מועילה על בריאות האדם. הם אינם נחשבים לחומרי הזנה מסורתיים, כמו אבות המזון, ויטמינים ומינרלים.

 

בין הפיטוכימיקלים המוכרים ביותר ידועים הליקופן, שמקורו בעגבניות, איזופלבונים שמקורם בסויה, ופלבונואידים שמקורם בפירות.

 

אך מדובר בנבחרת מאוד רחבה של תרכובות שבדרך כלל מעניקות לירק או הפרי, צבעים חדים, טעמים וריחות עזים: תה ירוק, ענבים שחורים, פאפאיה, גזר, כרוב עלים, אגוזים וזרעונים, חצילים, ארטישוק, כרוב, נבטים, בצל, תפוחים, כרובית, משמשים מיובשים, דלעת, תרד, מנגו ועוד.

 

לפיטוכימיקלים מנגנוני פעולה שונים; הם משמשים כנוגדי חמצון, מחקים או חוסמים פעילות הורמונלית, מגרים ומפעילים אנזימים, בעלי אפקט אנטי-בקטריאלי, ואף חוסמים כניסה של גורמים מזיקים לתא.

 

להלן רשימה של פיטוכימיקלים ממקורות צמחיים שונים וסגולות המרפא הייחודיות שלהם:

 

ליקופן

ליקופן הינה מולקולה מסיסת שומן, ממשפחת הקרוטנואידים המשמשת כנוגדת חמצון יעילה במיוחד. מוצאים ליקופן בעיקר בפירות וירקות אדומים, כגון: עגבניות, אבטיח, משמש, גויאבה ורודה ופפאיה.

 

מחקרים אפידמיולוגים, קושרים בין תזונה עשירה בליקופן, לסיכון מופחת של מחלות סרטן, בעיקר סרטן הערמונית וסרטן השד.

 

ניתן להגביר את זמינות הליקופן על ידי עיבוד העגבניה, כך שמוצרי עגבנייה שחוממו או בושלו, כמו שקשוקה, מטבוחה ומרקי עגבניות יעילים יותר כמקור לליקופן. לא בכדי ביוון שתושביה ידועים בצריכה גבוהה של עגבניות, שכיחות סרטן הערמונית הינה מהנמוכות בעולם.

 

עגבניה. מלאה בליקופן (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
עגבניה. מלאה בליקופן(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

אינדולים

אינדולים המצויים בכרוב, ובברוקולי מפעילים אנזימים שמפחיתים את פעילות האסטרוגן, לפיכן מורידים את הסיכון לחלות בסרטן השד.

 

פוליפנולים

קבוצה מאוד רחבה של תרכובות בעלות יכולת נוגדת חמצון מרשימה. מחקרים מראים שתזונה עתירה בפוליפנולים מפחיתה באופן ניכר מחלות גידוליות.

 

פוליפנולים מסוגים שונים נמצאים בפירות יער מכל הסוגים, פירות הדר, פולי סויה, ענבים שחורים, תה ירוק ועוד. באופן כללי מומלץ לגוון את התזונה עם מרחב גדול יותר של פירות וירקות על מנת להיחשף למגוון רחב יותר של פוליפנולים.

 

ספונינים

ספונינים המצויים בשעועית, פוגעים בשכפול של ה-DNA בתאים, ולכן מונעים חלוקה של תאים סרטניים.

 

קפסאיצין

קפסאיצין המופיע בפלפל חריף אדום, מגן על ה-DNA מפני גורמים סרטנים ממאירים.

 

אליצין

מקור האליצין הינו שום טרי, אשר עבר תהליך של עיבוד מכאני, חיתוך או לעיסה. חומר זה הינו חומר פעיל במיוחד, אשר הורג תאים סרטניים, ולכן במידה מסוימת משמש ככימותרפיה טבעית.

 

מאחר שהאליצין מתפרק במהרה בטמפרטורת החדר, יש להקפיד על אכילה של שום טרי במיוחד, מייד לאחר הגריסה או החיתוך. הכי מומלץ ללעוס את השום השלם, ואז מרוויחים גם הגנה לחלל הפה.

 

לאכול שום טרי מיד לאחר שחותכים אותו. יתרונות האליצין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לאכול שום טרי מיד לאחר שחותכים אותו. יתרונות האליצין(צילום: shutterstock)

 

כורכומין

כורכומין הוא חומר המופק משורש צמח הטומריק (כורכום). כורכומין הינו הכתר המוזהב של הפיטוכימיקאלים, צבעו צהוב עז, והמבנה המולקולרי שלו מזכיר כתר מלכות. לכורכומין סגולות בריאותיות יוצאות דופן.

 

הוא משמש כנוגד דלקות, מגביר ריפוי פצעים, נוגד חמצון, עוצר תהליכי הזדקנות ובעל תכונות אנטי בקטריאליות. בנוסף לכורכומין יכולת מרשימה של מניעת מחלות סרטן, מניעת מוטציות של החומר התורשתי, מניעת גרורות במחלות סרטן, ועצירת סגסוג כלי דם המזינים את הגידולים הסרטניים.

 

מה בריא יותר: תוספי בריאות או תזונה?

ההבנה והלימוד הנרחב של נושא הפיטוכימיקלים בשנים האחרונות, הביא לפריחה בתחום תוספי המזון. לעיתים נדמה ומפתה לרכוש בכסף רב תוספי מזון בקופסה או בקפסולות, ולהבטיח לעצמינו חיים טובים, מאושרים ובריאים.

 

עם זאת, על פי האגודה האמריקנית למלחמה בסרטן: "ראיות מדעיות זמינות אינן תומכות בטענה כי נטילת תוספי פיטוכימיקלים טובים לבריאות לטווח ארוך כמו צריכת פירות, ירקות, קטניות, ודגנים שמהם הם נלקחים".

 

הטבע העניק לנו סל בריאות מופלא, ניתן להשתמש בו בתבונה תוך הקפדה על גיוון ושילוב של צבעים, טעמים וריחות, ואין סיבה לא להשתמש בשוק או במרכול כמקור לפיטוכימיקלים. לפרי או הירק הטבעיים יתרונות בהיותם זולים יותר, מכילים סיבים תזונתיים ואף טעימים יותר לחך.

 

הכותבת היא מהמחלקה להנדסה כימית במכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון

 

צפו: כך מתפתח תא סרטני

 



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה לאכול כדי למנוע את הסרטן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים