60 שניות: מה עושים כשאדם מתעלף
זאת תופעה שכיחה, אבל היא עלולה להיות מבהילה: אדם מתמוטט לפתע על הרצפה ומאבד את ההכרה לכמה שניות. ממה נגרם עילפון, איך מטפלים בו ומה אסור לעשות?
המחזה עלול להבהיל: אתם מבחינים באדם שמגלגל את עיניו וצונח על הרצפה. עילפון, ובשפה הרפואית "סינקופה" הוא מצב של חוסר הכרה רגעי שלרוב אינו מסכן חיים והטיפול בו הוא פשוט. אבל חוסר תשומת לב לכמה עקרונות, עלול להסתיים באסון.
עילפון הוא מצב בו מתרחשת חולשת שרירים ואיבוד הכרה. הגורמים לעילפון הם רבים, והשכיחים בהם כוללים פחד, כאב, התרגשות, שמחה, בהלה, מראה דם או התייבשות. לרוב, כמה שניות לאחר ההתמוטטות האדם חוזר לעצמו.
אז למה זה קורה? הסיבה מדגימה שוב כיצד הגוף שלנו מפעיל באופן מופלא מנגנונים שנועדו לשמור על שלומנו. עילפון נגרם בשל חוסר הגעת חמצן למוח במשך שבע שניות. כדי להגן על עצמו, המוח מפיל אותנו על הרצפה כדי שנגיע למצב מאוזן. כך יותר דם זורם לכיוון הראש ומונע פגיעה בלתי הפיכה ברקמת המוח העדינה.
עכשיו קל להבין מה הטיפול בעילפון: משכיבים את המתעלף, ומרימים את רגליו. בנוסף, יש לשחרר בגדים לוחצים שמקשים על הנשימה.
בניגוד למה שרואים אולי בסרטים, אין להשפריץ מים על מי שהתעלף. לא רק שזה לא יעזור, זה יכול לסכן אותו ולגרום לו לשאוף מים לריאות. אל תתנו לו גם סטירות בנסיון להעיר אותו, גם זה לא יביא לשיפור במצבו, וזה גם לא ראוי.
אם האדם שהתעלף אינו מתעורר תוך כחצי דקה – הזעיקו את מגן דוד אדום בטלפון 101, והתחילו לבצע בו פעולות החייאה.
אם האדם לא מתעורר תוך חצי דקה, הזעיקו את מגן דוד אדום
צילום: shuttersock
מומלצים