למה פירות יבשים מסוכנים לשיניים?
פירות יבשים עלולים לגרום לנזק חמור לשיניים. מהן הסכנות, ממה צריך להיזהר ומתי חשוב לצחצח שיניים כשאוכלים פירות יבשים?
ט"ו בשבט אמנם כבר עבר, אבל פירות יבשים נמצאים תמיד על מדפי החנויות. למרות המראה המפתה, מסתבר שהם עלולים להיות מסוכנים לשיניים.
קיראו עוד בערוץ בריאות השן
עתירי סוכר
הכנת הפירות היבשים מתחלקת לשניים: פירות מיובשים על ידי אור השמש בהליך איטי ומבוקר של חמישה ימים, ופירות יבשים באופן תעשייתי בהליך מזורז של 24 שעות. כל תהליך הייבוש, בכל אחד מהדרכים, מטרתו היא לייבש את המים הנמצאים בתוך הפירות ולרכז את הסוכר בפירות.
בתהליך זה מגיעים הפירות היבשים לרמות סוכר פי 7 מאשר בפירות טריים. בנוסף רוב הפירות היבשים המגיעים לשווקים ולחנויות לא מכילים ויטמין C ולעתים מוסיפים להם מיץ לימון שמעלה את אחוז הוויטמין, אך מעלה גם את רמת החומציות של הפרי.
חוסר בוויטמין C וצבעי מאכל, הנמצאים בפירות הרגילים, מזיקים לבריאות אך נראה כי מכל החסרונות של הפירות היבשים נראה כי האיבר שהכי נפגע מפירות אלו הם השיניים.
להלן 4 דגשים שצריך לשים אליהם לב עקב אכילה מרובה של פירות יבשים:
1. שיניים שבורות – לעיסת פירות יבשים, לעומת מאכלי גומי וטופי, לא יכולה להביא רק להוצאת סתימות. חוסר זהירות בלעיסת פירות אלו יכול להוביל גם לשבירת שיניים.
פירות יבשים כמו אגוזים, אננס, שקדים ובוטנים עלולים לגרום לשברים בשיניים או בכתרים שישנם בתוך חלל הפה.
2. צביעה של השיניים – פירות יבשים מכילים צבעי מאכל על מנת לתת להכניס בהם צבע שנאבד בעקבו תהליך הייבוש שלו. צבעי המאכל העזים (פפאיה, שזיפים ועוד) נוטים לצבוע שיניים ויכולים להכהות אותם.
3. עששת – רמות הסוכר בפירות יבשים עלולים להיות פי שבעה יותר מפירות רגילים. בנוסף לזה, רוב הפירות היבשים הם דביקים ולכן לאחר אכילתם נשארות שאריות רבות בין השיניים. כמות הסוכר הרבה שקיימת בהם יכולה לגרום להיווצרות עששת.
4. פגיעה בהפרשת הרוק - ריכוז רב של כימיקלים בפירות היבשים הלא אורגניים גורם להקטנה בהפרשת הרוק. הרוק הוא פקטור חשוב מאד בפעילות כנגד חיידקים, וכשזרימת הרוק יורדת פעילות החיידקים עולה.
הכותב הינו מומחה לשיקום הפה וחבר בפורום המומחים לרפואת שיניים