חוקרים טוענים: הצלחנו לאבחן סימנים לאוטיזם בגיל חצי שנה ב-MRI
חוקרים דיווחו כי הבחינו באמצעות הדמיית מוח בשינויים האופייניים לאוטיזם אצל ילדים בני חודשים ספורים בלבד, זאת בניגוד לגיל שנתיים, גיל האבחון הנהוג עד היום. הממצאים יאפשרו להקדים את גיל האבחון ולהתחיל טיפול מוקדם, שעשוי לשפר את תפקודם העתידי של ילדים על הספקטרום האוטיסטי
תגלית משמעותית בחקר האוטיזם: מומחים מדווחים כי הצליחו לזהות שינויי מוח האופיניים לאוטיזם אצל תינוקות כבר בגיל חודשים ספורים, הרבה לפני גיל האבחון הרשמי להפרעה – שנתיים. הממצאים יאפשרו בעתיד להקדים את הטיפול ולשפר משמעותית את תפקודם של המטופלים. הממצאים פורסמו בכתב העת המדעי Nature.
החוקרים, מאוניברסיטת צפון קרוליינה בארה"ב, בדקו 109 תינוקות שנמצאים בסיכון גבוה ללקות באוטיזם משום שאחיהם היו בעלי היסטוריה של אוטיזם, ובמקביל, 42 תינוקות ללא רקע משפחתי של אוטיזם. התינוקות, שנבדקו בארבעה מרכזים רפואיים בארה"ב, עברו סריקות מוח במכשיר MRI, בעודם ישנים. הסריקות התבצעו בגילאי 6 חודשים, 12 חודשים ושוב בגיל שנתיים.
הסריקות הראו עלייה ניכרת בנפח המוח במהלך השנה הראשונה לחיים בתינוקות שבהמשך אובחנו כלוקים באוטיזם, שהתבטא אצלם באי יצירת קשר עין, עיכוב ביכולת הדיבור ועיכוב בשלבים נוספים בהתפתחות הילד. מידת הדיוק של האבחון המוקדם לאוטיזם באמצעות מכשיר ה-MRI, הגיעה, לדברי החוקרים, ל-80%.
"זוהי הפעם הראשונה שבה הצלחנו לנבא בשלב מוקדם התפתחות עתידית של אוטיזם", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר ג'וזף פיבן. עם זאת, הוא מציין, מדובר בניסוי ראשוני, ונדרשים מחקרים נוספים עד שה-MRI יוכל להפוך כלי לאבחון מוקדם של אוטיזם. החוקרים כינו את הממצאים "צעד גדול בחקר האוטיזם".
החוקרים הוסיפו כי הודות לאבחון המוקדם של ההפרעה האוטיסטית ניתן יהיה להקדים את הטיפולים, ובעקבות כך לשפר משמעותית את מיומנויות התקשורת והיכולות החברתיות של הלוקים במחלה.
קראו גם:
"לא הבנתי שלילד שלי יש אוטיזם"
כל הסימנים: איך נדע כשאדם מבוגר נמצא על הרצף האוטיסטי
פריצת דרך כחול לבן: "תוך 5 שנים - בדיקת דם לאוטיזם"
הספקטרום - מליקוי בתקשורת ועד אוטיזם
הספקטרום האוטיסטי (שנקרא עד לא מכבר PDD) כולל מספר הפרעות הקשורות באוטיזם. על פי ספר האבחונים הפסיכיאטרים האמריקני, ה-DSM, בספקטרום זה נכללות הפרעה אוטיסטית, תסמונת אספרגר ו-PDD שאינו מסווג.
תסמונת אספרגר היא הפרעה המתבטאת בליקוי בתקשורת חברתית, תבניות התנהגות רפטטיביות ותחומי עניין מוגבלים מאוד. שלא כמו אוטיזם, אין כאן עיכוב בהתפתחות השפה או בהתפתחות השכלית. תסמונת אספרגר מתבטאת לראשונה בילדים אחרי גיל שלוש, ובעיקר בבנים.
PDD שאינו מסווג הוא ההפרעה האוטיסטית הקלה ביותר, המתבטאת בקושי ביצירת אינטראקציות חברתיות וקושי בתקשורת בין אישית. האבחון נעשה לרוב רק לאחר גיל ארבע. תסמינים נוספים של ההפרעה היא חוסר הידע כיצד להגיב אל מול צחוק או בכי של מישהו אחר, וקושי בהבנת ציניות והומור.
הסימפטומים הראשונים של אוטיזם עשויים להופיע עוד לפני סוף השנה הראשונה לחיים. בגיל זה, הפעוט כבר אמור ליצור קשר עין, להצביע על חפץ כדי שההורה יראה, ויחייך אם ההורה זיהה את החפץ.
בגיל ההתבגרות, בני נוער שהתפתחו באופן תקין מתחילים לפתח חשיבה מופשטת, מתחילים להבין כי לבני אדם שונים יש דעות שונות ולומדים לקבלם. אולם בני נוער עם PDD מפתחים חשיבה נוקשה, ולעתים מתקשים לקבל דעות של אחרים ומתפרצים כאשר אינם משכנעים את הסובבים אותם לקבל את דעותיהם.
צפו: כך ילד עם אוטיזם חווה את העולם