קורנפלקס זה אדום או ירוק? הסימון הבריאותי החדש למזון
מהפכת סימון מוצרי המזון של משרד הבריאות בפתח: מוצרים שיעמדו בקריטריונים יסומנו בירוק, ומוצרים שלא יעמדו בהם - באדום. האם המהלך הזה טוב לצרכנים, איזה מוצרים צפויים להיות "אדומים" ומה יעלה בגורל דגני הבוקר שאנחנו כל כך אוהבים לנשנש?
מהלך סימון המוצרים של משרד הבריאות, שצפוי להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2018 ובמסגרתו יסומנו מוצרי מזון על פי כמויות הסוכר, הנתרן והשומן שבהם, עומד ככל הנראה לעשות מהפכה בתעשיית המזון. האם המהלך הזה טוב לנו?
הדיאטנית עמית גנור, מנכ"לית עתיד - עמותת הדיאטנים בישראל, חושבת שבהחלט כן. "המהלך עושה סדר בבלאגן", היא מבהירה בראיון באולפן ynet. "הסימונים הפשוטים - אדום לא מומלץ, ירוק מומלץ - יעזור לאזרחים בצריכה הרבה יותר מושכלת של מזונות בריאים, כשמהטרה היא בסופו של דבר להוריד תחלואה ותמותה כתוצאה מהשמנה, סוכרת, מחלות לב וסרטן".
- איזה מהמזונות שאנחנו אוהבים צפויים להיות מסומנים באדום?
מדובר, כצפוי, בעיקר במזונות מעובדים. גנור מבהירה: "נקניקיות, נקניקים, מזונות תעשייתיים שעשירים בשומן רווי, במלח ובסוכר בגלל תהליך הייצור - סוכר, סוכריות, עוגיות, שוקולדים, חטיפים מלוחים".
- ומה יקבל את התווית הירוקה הנכספת?
כ- 1500 מוצרים, שמהווים כ-30% ממוצרי המזון על המדף, יסומנו במדבקה הירוקה. גנור מעריכה שתעשיית המזון תעשה מאמצים גדולים כדי להגדיל את השיעור הזה, ואנחנו, הצרכנים, נרוויח כמובן.
"ירקות ופירות, מוצרים שמכילים רכיב אחד כמו חלב, בשר ודגים וכן הלאה, יקבלו את הסטמפה הירוקה", אומרת גנור. "שמנים כמו שמן סויה, שמן קנולה, שמן אבוקדו, שמן זית - יקבלו סטמפה ירוקה גם הם, על פי אחוז השומן הטוב - החד, בלתי רווי. והמיעוט של השומן הרווי".
- צפויות הפתעות?
"אין ספק שנהיה מופתעים. ובעיקר אני חושבת שהמהלך הזה יאיר את עיניהם של אנשים שלא בקיאים בתחום הרכיבים או הסימון התזונתי של המוצרים, שלא מצליחים לקרוא את התוויות הקטנות של המוצרים. זה יעשה סדר".
- ושאלת מיליארד הדולר, אחת ולתמיד: הקורנפלקס, דגני הבוקר שילדי העולם המערבי אוכלים, האם הם בריאים או לא?
"בדגני הבוקר יש שתי קטגוריות - אחת שמועשרת בסוכר ואחת שלא. אין ספק שדגני הבוקר המועשרים בסוכר יקבלו סימון אדום, אין חוכמות. כמות הסוכר תצוין בכפיות, לנוחות הציבור".