ג'ורג' קלוני עבר חסימת צינור הזרע: אז איך אשתו בהריון?
הבשורה על ההריון של רעייתו של השחקן ג'ורג' קלוני גרמה לכמה אנשים להרים גבה, בעיקר לאור הפרסומים כי עבר ניתוח לחסימת צינור הזרע לפני כ-20 שנה. איך מתבצע הניתוח, האם הוא הפיך ומה קורה בישראל?
לאחרונה פורסם כי השחקן ג'ורג' קלוני ואשתו אמל קלוני אלמודין מצפים לתאומים, כשלוש שנים לאחר שנישאו.
אבל השאלה הבאמת מעניינת שצריכה להישאל כאן היא למעשה "כיצד", כיוון שבעבר פורסם שבשנת 1997 עבר קלוני ניתוח לחסימת צינור הזרע, במטרה שלא להפיץ את המטען הגנטי שלו בעולם.
התשובה נעוצה כנראה בפרסומים של אתר הרכילות Reader שדיווח כי במהלך שנת 2016 קלוני נסע לניו יורק לאורולוג בכיר, שם עבר הליך שמבטל את קשירת צינור הזרע.
קראו עוד
סוגרים את הבסטה: 3 אמצעי מניעה לצמיתות
"עברתי ניתוח עיקור ואני רוצה לדבר על זה"
מקונדום ועד גלולה: אמצעי מניעה של גברים
איך מתבצע הליך חסימת צינור זרע?
ניתוח חסימת צינור הזרע, הנקרא גם וסקטומי, הוא ניתוח פשוט יחסית שבו חותכים וקושרים את שתי צינוריות הזרע ומונעים מעבר של תאי הזרע מהאשכים בדרכם להפלט מהפין בזמן שפיכה.
הניתוח מונע מעבר רק של תאי הזרע. נוזל השפיכה המיוצר בבלוטות הזרע ובערמונית ממשיך להיפלט באופן הרגיל והשפיכה היא רגילה לחלוטין. ללא בדיקת זרע והתבוננות בנוזל הזרע תחת המיקרוסקופ – לא ניתן לדעת האם הגבר עבר וסקטומי או לא.
מספר שבועות לאחר הניתוח, עקב חסימת מעבר תאי הזרע, הזרימה של הגבר אינה מכילה יותר תאי זרע והגבר מאבד את פוטנציאל הפוריות הטבעי שלו.
ד"ר רענן טל, אורולוג מומחה מהמרכז לפוריות הגבר מסביר: "וסקטומי הוא אמצעי המניעה היעיל ביותר שקיים ומעניק הגנה מלאה לזוג שאינו מעוניין בפוריות עתידית.
"הוא גם מעניק לאישה שחרור משימוש באמצעי מניעה הורמונליים על תופעות הלוואי שלהם ומעניק לגבר שליטה מלאה בהשגת הריון והגנה מגניבת זרע, ללא אי-הנוחות הכרוכה בשימוש בקונדום. בניגוד לאמצעי מניעה נשיים - לאחר וסקטומי לא נדרש כל מעקב רפואי".
ניתוח בלתי הפיך
וסקטומי הפך לאמצעי מניעה פופולרי מאוד בעולם המערבי: כ-500 אלף ניתוחי וסקטומי מבוצעים כל שנה בארה"ב. בניו-זילנד 40-45% מהזוגות משתמשים בוסקטומי על מנת להמנע מהריון לא רצוי. וסקטומי פופולרי מאוד גם במעקב אירופה.
בישראל, לעומת זאת, וסקטומי אינו פופולרי, כנראה בעיקר בשל הבדלים תרבותיים ביננו לבין העולם המערבי ובשל שיקולים דתיים. הניתוח אינו בסל הבריאות, אינו מבוצע בבתי החולים הציבוריים ואינו ממומן על-ידי ביטוחי הבריאות המשלימים או הפרטיים.
עלותו של ניתוח וסקטומי אינה מבוטלת: גבר ישראלי שירצה לעבור וסקטומי ייאלץ להיפרד מ-5,000-10,000 שקלים חדשים.
יש לזכור כי ניתוח וסקטומי נחשב לבלתי הפיך ומוצע לגברים או זוגות המעוניינים במניעת הריון קבועה.
מה עושים אם מתחרטים על הניתוח?
3-5% מהגברים העוברים משנים את דעתם, כפי שקרה, כפי הנראה, לקלוני. מחקרים מראים כי הגברים הנוטים לשנות את דעתם לאחר הניתוח הם אלה שעברו את הניתוח בגיל צעיר מאוד, אלה שעברו את הניתוח מבלי שהביאו ילדים לעולם או אלה שהחלו קשר זוגי חדש עם בת זוג שהיא ללא ילדים.
הדרך הפשוטה ביותר להתמודד עם מצב כזה היא לשמר זרע בהקפאה באחד מ-17 בנקי הזרע המאושרים על-ידי משרד הבריאות. בניגוד לניתוח חסימת הצינור, ניתוח לשחזור הצינור הוא ניתוח מיקרו-כירורגי מורכב מאד עם שיעורי הצלחה מוגבלים וכלל אינו מבוצע בישראל.
בניתוח מחברים מחדש את צינוריות הזרע שקוטרן 1-2 מ"מ ונתיב מעבר הזרע קוטרו שליש מ"מ בלבד. רק ב-50-60% מהגברים ניתוח השחזור יסתיים בהצלחה ויושג הריון טבעי.
הדרך הפשוטה יותר להשגת הריון היא שאיבת זרע מיותרת האשך ושימוש בזרע המופק בטיפולי הפריית מבחנה. הן ניתוח שאיבת הזרע והן טיפולי הפוריות כלולים בסל הבריאות ומבוצעים במערכת הבריאות הציבורית ללא עלות.
ד"ר רעות ברטוב מהמרכז לפוריות הגבר, אומרת כי במהלך טיפולי הפוריות, כאשר הזרע מופק מיותרת האשך או מהאשך עצמו, לעתים הוא בכמות ובאיכות ירודה מאוד. "במצב זה יש למצוא את תאי הזרע הטובים ביותר על מנת לשפר את הסיכוי להצלחת הטיפול ולהשגת הריון.
"כאשר מפגישים את ביציות האישה עם תאי זרע תקינים יותר, מעלים את שיעור ההריונות ואת שיעור לידות התינוקות הבריאים".
הכותבים, ד"ר רעות ברטוב וד"ר רענן טל, אורולוג בכיר - מהמרכז לפוריות הגבר