בעיות בבלוטת התריס? בדקו את חיידקי המעיים
יותר מ-100 טריליון חיידקים מרכיבים את המיקרוביום שלנו ומשפיעים על מצב הבריאות שלנו. איך זה קורה, לאילו תופעות הם גורמים ומה חשוב לדעת כשיש חוסר איזון הורמונלי בגוף
בגופנו יש יותר מ-100 טריליון חיידקים במעל 1000 זנים. המשמעות היא שבגופנו יש יותר חיידקים מאשר תאים. חיידקים אלו נמצאים בכל אבר בגופנו ומשפיעים על כל אספקט בבריאותנו.
מחקרים רבים נעשים על הרכב המיקרוביום האנושי וההשפעה שלו על הבריאות. הפעם המאמר יעסוק בקשר בין חיידקי המעיים וההורמונים שלנו.
קראו עוד:
בלתי נתפס: איך חיידקים זעירים משפיעים על כל היבט בחיינו
שולטים בנו: איך משפיעים החיידקים על מצב הרוח שלנו
יותר חשובים מה-DNA: החיידקים שמשפיעים על גופנו
הקשר בין חיידקי המעיים ומצב של דומיננטיות של אסטרוגן
אסטרוגן הוא שם כולל לקבוצת הורמונים מהחשובים ביותר. הוא דרוש לתפקוד נכון של מערכות רבות בגוף אולם רמות גבוהות מדי עלולות לגרום לבעיות בריאותיות רבות.
אסטרוגן עודף מגיע אלינו מהמזון שאנו אוכלים, מהפלסטיק שבו אנו אורזים את מזוננו או שותים את משקאותינו, מחומרים כימיים שאנו חשופים אליהם וכמובן מהורמונים חיצוניים, כל אלו נקראים קסנואסטרוגנים (Xenoestroge).
דומיננטיות של אסטרוגן הינו מצב שכיח שבו יש לנו רמות גבוהות של אסטרוגנים חיצוניים (קסנואסטרוגנים) או צניחה מהירה יותר של פרוגסטרון ביחס לאסטרוגן, הגורם לדומיננטיות יחסית של אסטרוגן וכדי לפעול ביחד בצורה תקינה, רמות האסטרוגן והפרוגסטרון צריכות להיות מאוזנות.
התסמינים הנפוצים הם:
PMS (תסמונת קדם וסתית), מחזורים לא סדירים, צבירת נוזלים, השמנה, מצבי רוח, שחלות פוליציסטיות, בעיות שינה, סרטן שד ועוד.
איך זה קשור לחיידקים?
הכירו מונח חדש ברפואה - אסטרובולום (estrobolome), המתייחס לגנים חיידקיים שמהווים חלק מהמיקרוביום שלנו. חיידקים אלו מייצרים אנזימים מיוחדים כגון glucuronidase ומסייעים במטבוליזם התקין של אסטרוגן וגורמים בכך לפינוי טוב יותר של האסטרוגן.
מחקרים חדשים שנעשים בנושא מראים איך שמירה על מיקרוביום תקין יכולה להקטין את הסיכון לסרטנים אסטרוגנים כגון סרטן שד.
חיידקי מעיים ותשישות של בלוטת האדרנל
תשישות של בלוטת האדרנל זה מצב המוגדר כחולשה תפקודית של בלוטת האדרנל בעקבות תנגודת לסטרס. מצב זה המתייחס ליכולת של הגוף להתמודד עם סטרס דרך ציר HPA hypothalamic-pituitary-adrenal - בו רמות הקורטיזול נמוכות או קופצות בצורת זיג זג.
התסמינים העיקריים הם:
היפוגליקמיה, ירידה בלחץ דם, חשק למלוח, סחרחורות, דיכאון, ירידה בריכוז וזיכרון ועוד.
מחקרים רבים מראים שחוסר איזון בחיידקי המעיים גורם לתשישות של בלוטת האדרנל. לדוגמא:
רמות גבוהות של חיידק פתוגני הנקרא Escherichia coli מפעיל את ציר HPA וגורם בעקבותיו לתשישות של בלוטת האדרנל.
חיידקי Clostridium Difficle גורמים לייצור של חומצה מטבולית הנקראת HPHPA הידועה כמשפיעה על ההמרה של דופמין לאדרנלין ונוראדרנלין ובכך גורמת לרמות גבוהות של דופמין המקושרות עם חרדה אשר מפעילה גם היא את ציר HPA.
חיידק ההליקובקטור פילורי הנפוץ. במיוחד זן אחד שלו הנקרא VacA מקושר לנזק מיטוכונדיראלי ותשישות של האדרנל.
חיידקי המעיים ותת פעילות בלוטת תריס
בלוטת התריס, שידועה גם בשם בלוטת המגן אחראית לכל תהליכי חילוף החומרים בגוף. תת פעילות בלוטת התריס הנה מחלה שכיחה והסימפטומים הנפוצים הם: עייפות, עלייה במשקל, עור יבש, עצירות, תחושת קור, דיכאון, עצבנות יתר, כאבי מפרקים, נשירת שיער מוגברת, חיוורון, עלייה ברמות הכולסטרול ולחץ הדם ועוד.
תפקיד אחד של חיידקי המעיים הוא לסייע בהמרת T4 ל-T3 (כ-20 אחוזים של T4 מומר ל- T3 במערכת העיכול). פעילות זו דורשת אנזים הנקרא סולפטאז המעי.
חוסר איזון בחיידקי המעיים גורם לירידה בייצור של סולפטאז המעי ובעקבותיו יש לנו פ תת פעילות בלוטת התריס למרות שכל הבדיקות יוצאות תקינות. מחקר נוסף הראה שהרכב ממברנת התא של החיידקים הנקרא ליפופוליסאכאריד (LPS) גרמו ישירות לירידה של הורמוני בלוטת התריס.
אז אולי הגיע הזמן להפסיק לטפל בבעיות הורמונליות על ידי תוספת או החלפת הורמונים אלה ובמקום זה לאזן את חיידקי המעיים.
הכותב הוא דוקטור לרפואה נטורופתית ומדעי הבריאות. ירצה בנושא חיידקי מעיים ותזונה מותאמת באירוע חיים בריא 1 שייערך ב-31 במרץ 2017 בסינימה סיטי גלילות