שתף קטע נבחר
 

מדריך מצולם: 5 סוגי הכתמים על העור - מה מהם מסוכן?

איך בדיוק נראית מלנומה, והאם השומה שיש לי ברגל מסוכנת או שאפשר לחיות איתה בשלום עד 120? כמו ברבים מהמקרים, גם במלנומה ובסוגי סרטן עור אחרים האבחון המוקדם עשוי להיות קריטי ולהציל לכם את החיים. מדריך מצולם ומפורט שיעזור לכם לאבחן בעצמכם את סוג הנגע ולפעול בהתאם

רובנו מבחינים מעת לעת בכתמים ונגעים שונים בעור. בדרך כלל זה קורה בתקופת הקיץ, שבה חלקים גדולים מהעור חשופים. עם זאת, חשוב לטפל בנגעים ובכתמים בהקדם האפשרי - בין אם מדובר בטיפול למטרות אסתטיות ובין אם מדובר בטיפול למטרות בריאותיות. חשוב לציין שגם לכתמים שאינם נחשדים כסרטן עלולות להיות השפעות מרחיקות לכת, וחשוב לאבחן אותם מבעוד מועד. 

 

 

1 - נימי דם 

כך נראה נים דם. על אף הדאגה שהוא מעורר אצל רבים, הוא נחשב כנגע תקין לחלוטין ואין לו השלכות בריאותיות, ולכן גם אין צורך להסירו. הכתם יופיע בצבע אדום, בדרך כלל בצורה סימטרית (עגולה) ובולטת, והוא יכול להופיע על כל חלקי הגוף ובכל גיל. הנגע יכול להופיע כנגע יחיד או כנגעים רבים. 

 

2 - שומות

שומה היא נגע בעור, שמרקמו ו/או צבעו שונים מהעור עצמו. סוג השומה שבתמונה נקרא בשפה המקצועית - Intradermal nevus, והוא יכול להופיע בכל גיל, אך בעיקר במבוגרים. שומות אלה הן לרוב בולטות ויחסית גדולות, פעמים רבות הן יופיעו בצבע העור, והן יכולות להופיע בכל מקום בפנים או בגוף. על אף גודלן הן נחשבות תקינות ואין להן השלכות בריאותיות, ולכן גם אין צורך להסירן. עם זאת, אם הן מפריעות מבחינה אסתטית, ניתן להסירן באופן כירורגי. 

 

3 - שומות חומות שגדלו או התכהו

לפניכם שומה שגדלה או התכהתה. שומה זו אמנם מאופיינת בגוון ושוליים לא אחידים, אך לא ברור אם היא סרטנית ואם יש צורך להסירה. לצורך אבחון מדויק, יש לפנות לרופא עור משום שההבדל בין שומה סרטנית לתקינה הוא דק מאוד ורק אבחון מקצועי יכול לתת מענה אמין. בעלי עור בהיר הם בסיכון גבוה יותר לריבוי שומות ולהתפתחות סרטן עור. ייתכנו נגעים שמופיעים כפצע שאינו מתרפא בפרק זמן סביר, מדמם או משנה צבע. הפצע יכול להיות בהיר או כהה ובמקרה כזה נדרשת בדיקה של רופא עור לאבחון מדויק של הנגע.

 

4 - כתמים אדומים מכוסים קשקשת ומחוספסים למגע

כתמים מסוג זה מאופיינים במקרים רבים בחספוס קל דמוי קשקשת ובגרד. הכתמים מופיעים בעיקר באזור הקרקפת, הפנים והידיים אצל אנשים שהיו חשופים לשמש במשך שנים רבות ולא טופלו. אוכלוסיות הסיכון הן בעיקר בעלי עור בהיר ואנשים בגילאים מבוגרים יותר, שנחשפו במשך שנים לשמש, למרות שניתן למצוא נגעים אלה גם בגילאי 30 פלוס. נגעים אלה נחשבים נגעים טרום סרטניים מסוג אקטיניקקרטוזיס, וללא טיפול הם עלולים להתפתח לסרטן עור מסוג תאי הקשקש (קרצינומה). במידה שנגעים אלה מאובחנים בזמן, הם ניתנים לטיפול באמצעות משחות, טיפול בחנקן ועוד.

 

5 - מלנומה

מלנומה הוא גידול ממאיר של תאי מלנוציטים, שמתפתח בדרך כלל בעור, אם כי קיימים איברים נוספים בהם קיימים מלנוציטים, כמו למשל העין, איזור נוסף בו מלנומה עלולה להופיע. גידול סרטני מסוג מלנומה עלול להופיע בכל אזור בגוף. אצל נשים האזור השכיח ביותר להופעת מלנומה הוא אזור עור השוקיים, ואצל גברים אזור עור הגב. נגע סרטני מסוג מלנומה יהיה בדרך כלל לא סימטרי בצורתו, הגבול שלו יהיה מטושטש או מחוספס והוא יופיע בגוון לא אחיד. עם זאת חשוב להדגיש כי לא כל נקודה בצבעים שונים היא בהכרח מלנומה, ולכן בדיקה של רופא עור היא הכרחית.

 

המפתח: גילוי מוקדם

אחד הגורמים להתפתחות סרטן העור לסוגיו הוא ללא ספק חשיפה לא מבוקרת לשמש, אם כי ישנם גורמים נוספים, בחלקם תורשתיים, שעלולים להשפיע על התפתחות סרטן העור. בגלל שסרטן עור מסוג מלנומה הוא ממאיר, ובשלבים מתקדמים אף קטלני, יש חשיבות עצומה בגילוי המוקדם והטיפול המוקדם שעשויים להציל חיים. ההחלמה במקרה של אבחון בזמן היא כמעט 100%.

 

גם את סרטן העור שאיננו מלנומה חשוב לאבחן בשלב מוקדם ככל הניתן, כשהנגע עדיין קטן יחסית. ככל שהנגע קטן יותר, התוצאות הקוסמטיות יהיו טובות יותר. באשר לנגעים הטרום סרטניים, מאוד חשוב לטפל בהם כדי למנוע את הפיכתם לנגעים סרטניים שיצריכו בהמשך כריתה כירורגית עם השלכות קוסמטיות נלוות.

 

האבחון המוקדם מקצר את זמן הטיפול, משפר את תוצאותיו ועשוי להביא למניעת התפשטות הבעיה ולפתרון מלא שלה, גם מבחינה אסתטית וגם מבחינה בריאותית. ובשלוש מילים: להיבדק, להיבדק, להיבדק. גם עצמונית וגם באופן שגרתי אצל רופא העור.


הכותבת היא מומחית למחלות עור ומין ולרפואה אסתטית

 

למה חשוב שתמיד תסמכו על עצמכם כשזה מגיע לבריאות שלכם? צפו בדעה בדקה:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuterrstock
אנשים בעלי עור בהיר רגישים יותר
צילום: shuterrstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים