הקשר הקטלני בין השמנת יתר למחלות כליה
השמנת יתר הפכה למגפה עולמית וידוע כבר הקשר שלה למחלות כמו סוכרת, מחלות לב ויתר לחץ דם. אבל עכשיו מתברר גם סיכון נוסף - התפתחות מחלת כליות כרונית. על חשיבות האבחון והמניעה
בשיתוף העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות
החודש (מרס) מצוין ברחבי העולם יום הכליה 2017, וכמדי שנה משתתפת העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות בקמפיין הסברה עולמי שמארגנת הפדרציה הבינלאומית של ארגוני הכליות (IFKF), שמתמקד בהעלאת המודעות לקשר בין השמנת יתר ומחלות כליה.
לרגל יום הכליה העולמי, פרסמה הפדרציה הבינלאומית של ארגוני הכליות הערכות כי בהשוואה לאנשים עם משקל בריא, לאנשים הסובלים מהשמנת יתר סיכון גבוה יותר ב-83% ללקות במחלת כליות כרונית.
זאת ועוד, במדינות מתועשות 13.8% ממקרי מחלת כליות כרונית בגברים ו-24.9% ממקרי מחלת כליות כרונית בנשים קשורים עם עודף משקל או השמנת יתר.
הערכות ארגון הבריאות העולמי צופות כי עד שנת 2025, השמנה תשפיע על 18% מהגברים ומעל 21% מהנשים ברחבי העולם, בעוד שהשמנת יתר חמורה תשפיע על 6% מכלל הגברים ו -9% מכלל הנשים בעולם.
חשיבות אבחון מחלות הכליה
רבות מדובר בנזקי ההשמנה ובסכנות הכרוכות בה, מעצם היותה גורם סיכון מרכזי להתפתחות מחלות קטלניות כגון סוכרת, מחלות לב ויתר לחץ דם. אולם מסתבר שהציבור אינו מודע לכך שהשמנת יתר עלולה לגרום לסיבוך רפואי נוסף: התפתחות של מחלת כליות כרונית.
1 מכל 10 אנשים בישראל צפוי לחלות במחלקת כליות כרונית. גורמי הסיכון השכיחים למחלה הינם סוכרת ויתר לחץ דם. אדם מוגדר כסובל ממחלת כליות כרונית לאחר שנמצאה אצלו עדות לנזק לכליה, בבדיקות מעבדה או בדימות, במשך 3 חודשים לפחות.
חלק מהלוקים במחלה כלל לא מודעים למצבם היות ותסמיניה מורגשים על פי רוב רק בשלבים המאוחרים שלה. מקובל לחלק את המחלה לחמישה שלבים:
1-5, השלב החמישי והאחרון הוא אי ספיקת כליות סופנית, מצב המחייב טיפול כרוני בדיאליזה או השתלת כליה לצורך הארכת חיי המטופל.
שמירה על אורח חיים בריא מסייעת לשמירה על בריאות הכליות.
איך עודף משקל משפיע על הכליות?
לאנשים הסובלים מהשמנת יתר, בפרט אלו המתמודדים גם עם מחלת הסוכרת או בעיית יתר לחץ דם, יש סיכון מוגבר לפתח מחלת כליות כרונית.
הסיבה לכך כפולה, מחד - השמנת יתר תורמת בעקיפין להיווצרות מחלת כליה בגלל שהיא גורמת או מחמירה מצבי סוכרת ויתר לחץ דם אשר כאמור מהווים גורם סיכון בפני עצמם למחלת כליה.
מאידך, השמנת יתר יכולה גם לגרום לנזק ישיר בכליות כיוון שהיא מייצרת לאורך שנים נטל עבודה גבוה יותר על הכליות. ככל שמשקל הגוף גבוה יותר, כך הכליות צריכות לעבוד קשה יותר.
בנוסף, השמנת יתר גורמת במישרין לשינויים מטבוליים, כגון דלקת וחמצון, המזיקים גם הם לכליות. מלבד הסיכון המוגבר למחלת כליה כרונית, השמנת יתר מעלה את הסיכון להתפתחות אבנים בכליות וכן תורמת לסוגים שונים של סרטן, בהם גם סרטן הכליות.
הרזיה מבוקרת יכולה לתרום לשליטה משופרת בסוכרת ובלחץ דם גבוה, להפחית את הסיכון לפתח מחלת כליות כרונית וכן להאט את קצב התפתחות המחלה בקרב חולים המאובחנים בשלבים מוקדמים שלה.
מידע נוסף אודות פעילות העמותה - www.inkf.org.il
אבי אברהם הוא יו"ר העמותה
בשיתוף העמותה לקידום ושמירת זכויות חולי הכליות