שתף קטע נבחר

נתונים מדאיגים: עלייה תלולה בהתמכרות לתרופות מרשם

דו"ח חדש של מחלקת המחקר של הכנסת מגלה כי בשנתיים האחרונות חלה עלייה של כ-30 אחוזים בשימוש בתרופות אופיאטיות (תרופות מרשם נרקוטיות לשיכוך כאבים), וכי אלפי ישראלים מכורים להן. יו"ר הוועדה למאבק בסמים, ח"כ תמר זנדברג: "משרד הבריאות עוצם עיניים למול התופעה המדאיגה"

עלייה בהתמכרות לאופיאטים: דו"ח חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שהוצג בוועדה למאבק בסמים, מגלה כי אלפי ישראלים מכורים לתרופות אופיאטיות - תרופות נרקוטיות לשיכוך כאבים. הממצאים מראים עוד כי לא קיימת בקרה על השימוש הנרחב בתרופות האופיאטיות.

 

על פי נתוני שרותי בריאות כללית, כ-1,600 איש מאובחנים מדי שנה כמכורים לתרופות מרשם. בקופת החולים מכבי נרשמו כ-4,500 מטופלים הסובלים מהתמכרות לתרופות מרשם, כשמספר המאובחנים החדשים מדי שנה עומד על כ-700 איש. בקופת החולים מאוחדת נמצאו 314 איש מכורים לתרופות מרשם בשנת 2016, בהשוואה ל-151 מכורים בלבד ב-2013. בקופת החולים לאומית הוגדרו כ-450 מבוטחים כמכורים לתרופות אופיאטיות.

 

בין התרופות האופיאטיות עליהן דווח בדו"ח הכנסת: פנטניל, מורפין, אוקסיקודון, טרמדול, פרגבלין ומתדון.

 

קראו גם: 

ynet כך תדעו: האם אתם מכורים לתרופות? - בריאות

ynet כדורים, טיפות ותרסיסים: כך התמכרנו לתרופות הזמינות - בריאות

ynet מרשם לאסון: מה עושים כשמתמכרים לתרופות - בריאות

   

אחד מנפגעי התרופות האופיאטיות הוא אביתר סמולנסקי אבנר. בעקבות תאונת עבודה בה נפגע קשות בעמוד השדרה, קיבל סמולנסקי אבנר טיפול בתרופות אופיאטיות לשיכוך הכאבים העזים. אלא שבד בבד עם ההפוגה בכאבים, החלה התלות, והוא נאלץ ליטול מינונים הולכים וגוברים של התרופות.

 

השימוש יוצר תלות שמובילה לעלייה הולכת וגוברת במינונים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השימוש יוצר תלות שמובילה לעלייה הולכת וגוברת במינונים(צילום: shutterstock)

 

"הייתי נכנס להסתבכויות הולכות וגוברות", הוא משחזר. "המינונים העצומים של התרופות הנרקוטיות גרמו לי לאיבוד הכרה. הייתי מתעורר במהלך ניתוחים. אחרי עשר שנים והתמוטטות בגרמניה, בגללה היו צריכים להחזיר אותי לארץ, אושפזתי לגמילה תוך כדי הרדמה בבית החולים ברזילי".

 

"משרד הבריאות והרופאים איבדו את השפיות", אומר סמולנסקי, "אין כאן סטנדרטים לטיפול בכאב, חולים מקבלים משככי כאבים ממכרים מתחת לשולחן, או שעוברים מבית מרקחת לבית מרקחת מבלי שיש ריכוז של המטופלים ובקרה עליהם, והחולים פשוט הופכים לנרקומנים".

 

"למשרד הבריאות אין בקרה"

"המגמה שמצטיירת כאן מדאיגה", אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ תמר זנדברג, "קיימת עלייה מאוד משמעותית ודרמטית בשימוש בתרופות אופיאטיות מזיקות וממכרות. תרופות כאלה הן בעלות פוטנציאל להוסיף סבל במסווה של טיפול בכאב, עם המון תופעות לוואי וגמילה קשה מאוד. אני חושבת שמשרד הבריאות עוצם עיניים אל מול התופעה, שמסתמנת כמגמה".

 

"אנחנו יודעים שישנה תופעה של התמכרות לפי פניות למרכזי ההתמכרות שלנו", אמרה פאולה רושקה, מנהלת המחלקה לטיפול בהתמכרויות במשרד הבריאות, "פניות כאלה היינו רגילים בעבר לראות אצל מכורים לסמים. התופעה מציבה בפנינו אתגרים חדשים. אני בעד מניעה, ונצטרך לזהות בטרם עת את ההתמכרות".

 

"מהנתונים שלנו מצאנו חולים שאינם לוקים במחלות קשות ובכל זאת משתמשים באופיאטים", הסבירה ד"ר ליאורה שכטר, מנהלת תחום הטיפול בכאב במכבי שרותי בריאות, "מספר האנשים האלה הכפיל את עצמו בחמש השנים האחרונות וזה מייצג משהו שקורה בכל המדינה. מסיבה זו הקמנו מרפאה שהעיסוק שלה הוא רק אנשים שהתמכרו לתרופות מרשם".

 

"מדובר בבעיה נרחבת ומתגברת", סיכמה ח"כ זנדברג, "כל הגורמים מכירים בה למעט לצערי משרד הבריאות. צריכה להיות מערכת ממוחשבת שתוודא בקרה ומעקב של משרד הבריאות, ובנוסף לאפשר לרופאים לתת לחולים הסובלים מכאב כרוני קנאביס רפואי, סם קל יחסית לתרופות האחרות הקשות והממכרות".

 

צפו: 60 שניות על התמכרות לתרופות

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
"עלייה דרמטית בשימוש בתרופות מזיקות וממכרות"
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים