מחקר ישראלי: הסיכון ללידה מוקדמת של פג - עובר בתורשה
אם אמא שלך או אפילו דודתך ילדו פג, הסיכון שלך ללדת בלידה מוקדמת גדול בכ-30% מאישה שאין לה היסטוריה משפחתית של לידה מוקדמת. מחקר בבית החולים סורוקה מצא נתונים מובהקים - הסיכון ללדת פג עובר במשפחה
לידות מוקדמות עוברות במשפחה: חוקרים ישראלים מצאו כי סיפור משפחתי של לידה מוקדמת הוא גורם סיכון ללידה מוקדמת.
לידה מוקדמת מוגדרת כלידה שמתרחשת בין שבוע 20+0 לשבוע 36+6 להריון ומהווה את הסיבה המובילה לתמותה ותחלואה של ילודים, ואת הסיבה השכיחה ביותר לאשפוזים טרום-לידתיים. הסיבות השכיחות ללידה מוקדמת כוללות זיהומים, חולשת צוואר רחם, מחלות כמו רעלת הריון והריון מרובה עוברים.
את המחקר החדש ערכו פרופ' אייל שיינר וד"ר יוני שרף מהמרכז הרפואי סורוקה, יחד עם החוקרים פרופ' נטליה בילנקו, פרופ' אילנה שהם-ורדי ורוסלן סרג'יאנקו מהמחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון.
המחקר, שפורסם החודש בכתב העת למיילדות וגינקולוגיה, מצא שבקרב יותר מ-2,300 אמהות ובנותיהן שילדו בסורוקה, הסיכון ללידה מוקדמת היה גבוה ב-34% אצל נשים שגם האמהות שלהן חוו לידה מוקדמת. הסיכון נשאר מובהק גם כשהוסרו משתנים שעלולים היו להשפיע כמו מוצא וגיל היולדת.
קראו גם:
צפו: נולד הפג הקטן ביותר בישראל - בשבוע 22 להריון
לידה מוקדמת: הסימנים שצריכים להדליק לך נורה אדומה
סיפורו של הפג ששקל 1,500 גרם – והפך לרופא פגים - בריאות
נתון מפתיע נוסף היה שאם לאחת הדודות של היולדת היו לידות מוקדמות, הרי שגם כאן הסיכון ללדת מוקדם היה גבוה ב-30%, לעומת נשים ללא סיפור משפחתי של לידה מוקדמת.
"לידה מוקדמת היא סיבוך שכיח אצל 5 עד 10 אחוזים מההריונות", מסביר פרופ' אייל שיינר, מנהל מחלקת נשים ויולדות ב' בסורוקה, "לידה מוקדמת עלולה לגרום לתחלואה לא פשוטה. במחקר מצאנו שיעור יתר של לידות מוקדמות מתחת לשבוע 37, אבל גם עלייה מובהקת בלידות מוקדמות מאוד מתחת לשבוע ה-34, כלומר שמביאות לפגות קשה".
לדברי פרופ' שיינר, אחד מגורמי הסיכון הידועים ללידה מוקדמת הוא היסטוריה מיילדותית של האישה עצמה: "שיעור הלידות המוקדמות הוא סביב 7% אצל אישה בלידתה הראשונה, והוא עולה ל-15% אם הייתה לאישה לידה מוקדמת אחת. הסיכון עולה ל-30% אם לאישה שתי לידות מוקדמות. כעת מסתבר שלא רק סיפור אישי הוא גורם סיכון, אלא גם סיפור משפחתי שכולל אם ודודה".
- יש סיבה להיכנס לפאניקה אם יש לך אמא או דודה שילדה מוקדם?
פרופ' שיינר: "פאניקה אף פעם לא עוזרת, אבל היסטוריה מיילדותית היא דבר חשוב. כשקיימים גורמי סיכון, ראוי להגביר את תשומת הלב. אם יש מיחושים שחשודים לצירים בשילוב גורמי סיכון, יש צורך ללכת לבדיקה. רופא הנשים יכול לתת טיפול שירחיק את הצירים ואת מועד הלידה ויאפשר לשפר את מצב הילוד על ידי מתן טיפול בסטרואידים שמשפרים בשלות ריאתית".
ואילו תרופות עלולות לגרום ללידה מוקדמת? צפו: