שתף קטע נבחר

המתמחה קדח חור בגולגולת הפעוט - והציל את חייו

פעוט בן שנה וחצי סבל מדימום במוח בבית החולים. ד"ר נתי בן שלום, מתמחה בנוירוכירוגיה מבילינסון, הבין שלא נשאר זמן לקחת אותו לחדר הניתוח, שלף מקדחה מפלסטיק, קדח דרך עור הגולגולת, ניקז את הדם שהצטבר - והציל את חייו של הפעוט. "בגלל מקרים כאלה רציתי להיות רופא", הוא אומר

זה בקלות היה יכול לככב בפרק מתוך "האנטומיה של גריי": רופא מתמחה בבית החולים בילינסון הגיע לטפל בפעוט בן שנה וחצי שסבל מדימום במוח. לאחר שהבין שאין די זמן להביא אותו לחדר הניתוח, הרופא שלף כפפות, קדח בראשו של הילד, ניקז את דמו — והציל את חייו.

 

זה קרה לפני כחודשיים. פעוט בן שנה וחצי חלה בשפעת והוריו הבהילו אותו לבית חולים מאיר בכפר־סבא. ״כשמצבו של הילד הלך והידרדר החליטו להעביר אותו לטיפול בבית חולים שניידר", סיפר אביו.

 

הפעוט הגיע בתמונה של מיוקרדיטיס (דלקת בשריר הלב) לבה"ח מאיר שם הדרדר במהירות והועבר לטיפול נמרץ. מבית חולים מאיר פנו למרכז שניידר לרפואת ילדים וצוות מומחים של שניידר הכולל מנתח לב חזה וטכנאי לב ריאות יצא לשם להעלות אותו על מכשיר האקמו. משם הועבר במהירות ליחידה לטיפול נמרץ לב בשניידר.

 

לאחר מספר ימים על המכשיר הוא עשה דימום מוחי שזה סיבוך ידוע ונדיר של אקמו. למרבה המזל ניתן היה להוריד אותו בשלב זה מהמכונה כי הלב שלו כבר התאושש נלקח ל ct שם הודגם דימום גדול אז נקרא הנוירוכירוג לפרוצדורה מצילת החיים – חור בגולגולת וניקוז הדימום. משם הועבר לחדר ניתוח בחזרה לטיפול נמרץ לב ולאחר כשבועיים שוחרר לביתו ולהמשך שיקום.

 

אחת האחיות בשניידר הבחינה שמצבו של הילד מידרדר והזעיקה את ד"ר נתי בן שלום, מתמחה בנוירוכירורגיה בבילינסון שעשה תורנות בשניידר. "בבדיקת סי־טי התברר שיש לו דימום מוחי מסיבי שגורם ללחץ חזק במוח, והדבר יכול לגרום להפסקת נשימה ודופק, ולמוות", הוא מסביר.

 

ד"ר בן שלום ראה שמצבו של הילד קשה מאוד. "הוא היה מחוסר הכרה והדופק ולחץ הדם שלו הלכו וירדו", הוא משחזר. במקרים כאלה חייבים לקחת את המטופל לחדר ניתוח, לפתוח את הגולגולת ולנקז את הדם, אבל הפעם פשוט לא היה זמן. "אני רואה מול העיניים שלי שאני מאבד את הילד. ידעתי שלא אוכל לעמוד בפני ההורים הבוכים כשאביא להם את הבשורות הקשות".

 

ד"ר נתי בן שלום והפעוט."לקחתי את ההימור הנכון" ( ) ( )
ד"ר נתי בן שלום והפעוט."לקחתי את ההימור הנכון"

 

"בגלל מקרים כאלה רציתי להיות רופא"

ד"ר בן שלום קיבל החלטה: לנסות להציל את הפעוט במקום. "לקחתי נשימה ארוכה, שלפתי מקדחה מפלסטיק, עשיתי חתך בעור וקדחתי פנימה לתוך הגולגולת", הוא מתאר.

 

"לקחתי מחט והכנסתי פנימה ופתאום כל הדם ניתז לכל עבר. הבטתי בילד וראיתי שהדופק שלו מתחיל לחזור. נשמתי לרווחה. לקחתי הימור ולשמחתי קיבלתי את ההחלטה הנכונה. זה היה פחד מטורף. לא הפסקתי להתפלל שאני עושה את הדבר הנכון".

 

לאחרונה שוחרר הילד מבית החולים ועבר לאשפוז יום. "לא האמנתי עד כמה מצבו השתפר כשבאתי לבקר אותו", מספר ד"ר בן שלום. "זה עושה לי צמרמורת. בגלל מקרים כאלה בחרתי להיות רופא".

 

ההורים מבקשים להודות לכל מי שטיפל בבנם. "אנחנו חייבים תודה לד"ר נתי בן שלום, לאחיות בטיפול נמרץ לב, לצוות במאיר, לכל מי שנלחם עבור החיים של הדר ולעם ישראל שתמך והשתתף בתפילות שהביאו להצלתו". ויש להם מסר להורים במצבם: "צריך להילחם על כל מטופל גם אם הסיכויים נמוכים. אי־אפשר לדעת אילו נסים יכולים לקרות".

 

ד״ר עופר שילר, רופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב במרכז שניידר לרפואת ילדים: "מדובר במקרה מאד דרמטי של פעוט שהדרדר במהירות וחייו ניצלו בזכות שיתוף הפעולה בין המרכזים הרפואיים. למעשה חייו ניצלו פעמיים -הודות לכל שהועלה במהירות על מכשיר האקמו על ידי צוות שניידר והודות לטיפול המהיר והטוב של הנוירוכירורג. בשביל סיפורים כאלה אנחנו קמים בבוקר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קדח חור בגולגולת והציל את חיי הפעוט
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים