סרטן המעי הגס זו מחלה של גברים: 7 סטיגמות - והאמת
לרגל חודש המודעות למחלת סרטן המעי הגס, השני בשכיחותו באוכלוסייה - מהם הסטריאוטיפים על המחלה שחשוב לנפץ ואיזה בדיקות מומלצות שעשויות להציל חיים
סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחותו באוכלוסייה, בנשים - אחרי סרטן השד, ובגברים – אחרי סרטן הערמונית. מדי שנה מאובחנים 3,000 חולים חדשים. הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס הוא 1 ל-20, והגיל הממוצע של החולים הוא 65.
בקרב האוכלוסייה בגיל 50 ומעלה לכ-30% יש פוליפ במעי הגס שעלול להתפתח לסרטן, אך הם כלל אינם מודעים לכך.
קראו עוד:
סרטן המעי הגס בישראל: עלייה בתחלואה בקרב צעירים
דו"ח: מבוגרים לא נבדקים לסרטן המעי הגס
התפתחות המחלה
סרטן המעי הגס מתפתח לרוב מפוליפ – בליטה קטנה ושפירה הגדלה ברירית דופן המעי הגס. הפוליפ השפיר עלול תוך מספר שנים להתפתח לגידול סרטני. את הפוליפ ניתן להסיר במהלך בדיקת קולונוסקופיה ובכך למנוע הפיכתו לגידול סרטני.
לגידול סרטני יש יכולת להתפשט בדופן המעי הגס, ואף לעבור לבלוטות הלימפה ולאברים מרוחקים. מידת התפשטות הסרטן נמדדת בשלבים 1-4. הסיכויים להחלים מהסרטן כאשר הוא מתגלה בשלב 1 הוא 90% ומעלה, ולכן עיקרון הגילוי המוקדם של המחלה הוא כל כך חשוב.
כאשר גידול מתגלה בשלב המוקדם הטיפול כולל ניתוח בלבד. גם כאשר הגידול הסרטני חודר את כל דופן המעי הגס – שלב 2 - סיכויי ההחלמה הינם גבוהים כ-80%. בשלב זה הטיפול כולל ניתוח ולעתים גם תוספת של כימותרפיה לאחריו.
סרטן המעי הגס שהתפשט אל בלוטות הלימפה – שלב 3 - בשלב זה סיכויי ההחלמה הינם 50-60%, והטיפול מצריך ניתוח וכימותרפיה.
שלב ההתפשטות המתקדם ביותר, שלב 4 הוא כאשר הגידול הפך לגרורתי והגיע לאברים נוספים בגוף, כגון הכבד, הריאות וכו'. בשלב מתקדם זה הטיפול העיקרי הוא בכימותרפיה ותרופות ביולוגיות. סיכויי ההחלמה בשלב 4 הם קטנים ואפשריים רק אם ניתן לכרות את כל הגרורות.
7 סטיגמות נפוצות על סרטן המעי הגס
סרטן המעי הגס נפוץ בעיקר אצל גברים – לא נכון!
למעשה היארעות המחלה זהה בין שני המגדרים.
אם לא כואבת הבטן או אין דימום/שינוי בצואה, זו עדות לכך שאין גידול סרטני – לא נכון!
סרטן המעי הגס בשלביו הראשונים (או פוליפ טרום סרטני) אינו גורם לשום סימפטומים, ולכן כלל לא ניתן לצפות או להסתמך על סימני אזהרה מקדימים.
קולונוסקופיה היא בדיקה איומה
אמנם הקולונוסקופיה היא בדיקה הדורשת הכנה מוקדמת (נטילת משלשלים לנקוי תוכן המעי), אך מדובר בבדיקה הנערכת בהרדמה. הנבדק לא חש כאב, ולא חש גם אם מסירים פוליפ או נוטלים ביופסיה.
שיעור הסיבוכים בבדיקה נמוך (כאבי בטן, דימום אם נכרת פוליפ או נלקחה ביופסיה, פרפורציה =נקב בדופן המעי הגס).
ניתוח כריתת מעי הגס מותיר את המטופל עם נכות – לא נכון!
האמת היא שגם אחרי כריתה של חלק נרחב מהמעי הגס, עדיין המטופל יכול לחיות חיים תקינים ומלאים ללא אביזרי עזר מלאכותיים (אם כי יתכן שתדירות היציאות תיגבר).
בגיל מבוגר הגידול הסרטני פחות אלים – לא נכון!
המחלה עלולה להיות אלימה וקטלנית בכל גיל בו היא מופיעה, המפתח לריפוי טמון בגילוי המוקדם.
המעי הגס - לא בדיוק איבר אחד
בניגוד למה שנטינו לחשוב עד היום גידולי מעי גס ימין שונים מגידולי מעי גס שמאל. כנראה שיש הבדלים רבים בין צדי המעי: הבדל במקור הרקמה בעובר, הבדלים גנטיים, אוכלוסיות שונות של חיידקי מעי, הרכב שונה של אנזימים וחומרים אחרים. לכן היום גם הגישה הטיפולית - בחירת התרופות הביולוגיות - שונה באם הגידול החל בצד ימין או בצד שמאל של המעי הגס.
שכיחות סרטן המעי הגס עולה – לא נכון!
השכיחות הולכת ויורדת ב-10 השנים האחרונות ואין ספק שזאת תודות למודעות הולכת וגוברת למחלה ולחשיבות ביצוע בדיקות הסקר והמניעה. עם זאת עדיין יש עוד 3,000 מקרים בשנה למנוע.
מה עושים למניעה?
1. אמצו אורח חיים בריא. תזונה עתירת סיבים, ודלה בשומנים ובפחמימות. אל תוותרו על פעילות גופנית, אפילו מתונה. הימנעו מעישון ומשתיית אלכוהול מופרזת.
2. ותרו על הסיסמא השחוקה של "לי זה לא יקרה" וגשו להיבדק. גילוי מוקדם מציל חיים, ומניעה היא הטיפול הטוב והיעיל ביותר בסרטן.
הבדיקות המומלצות הקיימות כיום לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס
1. דם סמוי בצואה – מכיוון שמניחים שגידול סרטני נוטה לדמם: בבדיקה זו דגימה קטנה של צואה נבדקת לשאריות מזעריות ובלתי נראות בעין של דם (או המוגלובין – מרכיב בדם). הבדיקת מומלצת לביצוע החל מגיל 50. את הבדיקה יש לחזור ולבצע מדי שנה. הבדיקה כלולה בסל הבריאות.
2. בדיקת קולונוסקפיה – בדיקה בה רופא גסטרולוג מחדיר סיב אופטי למעי הגס, וחלל המעי נסרק ומצולם. גם בדיקה זו מומלצת לביצוע החל מגיל 50, ויש לחזור עליה אחת ל 5-10 שנים.
בבדיקה זו ניתן לאתר גידולים בשלב המוקדם ביותר וגם פוליפים שפירים (אפילו בגודל מילימטרים אחדים). היתרון הבולט בבדיקה זו – באם מתגלה פוליפ ניתן להסירו במהלך הבדיקה, ובכך למנוע התפתחותו לסרטן בעתיד. הבדיקה אינה כלולה בסל הבריאות.
יש להדגיש כי ביצוע הבדיקות הנ"ל מומלץ לכל אדם החל מגיל 50, גם אם אין סימפטומים, סיפור משפחתי, גורמי סיכון או חשד לסרטן המעי הגס.
הכותבת היא מנהלת השירות לגידולי מערכת העיכול במערך האונקולוגי, בי"ח שיבא
צפו בשחקן לוק פרי מספר על חשיבות בדיקת הקולונוסקופיה