כשאנשים מרגישים לבד דווקא בערב החג
עבור רבים מאיתנו, ימי חג אינם מהווים מועדים לשמחה אלא דווקא מועדים למצוקה. בדידות אינה מתארת מצב כי אם תחושה פנימית סובייקטיבית בעיקרה, היא אינה משקפת את כמות הקשרים הבין-אישיים שאנו מנהלים אלא את האיכות שלהם עבורנו. מה נוכל לעשות בשביל מי שמרגיש לבד בתוך כל הביחד?
"שוב חג ואני לגמרי לבד.
גם אם יש כמה חברים, שמתקשרים מידי פעם ומתעניינים,
הבדידות הנפשית היא תהומית.
טלוויזיה, תחביבים, משלימה שעות שינה - אבל יש חור בנשמה"
נתוני הפניות לקו החם של ער"ן, בטלפון ובאינטרנט, בימי חג ומועד, מצביעים על עלייה של למעלה מעשרים אחוזים. העלייה הגדולה ביותר בפניות היא סביב חוויות הנוגעות לתחושת בדידות ולקושי ביחסים בין-אישיים. בהתבסס על שנים קודמות, בשמונה ימי החג צפויים מתנדבי ער"ן לקבל יותר מ-4,000 שיחות.
קראו עוד
10 דברים שאסור לכם לומר למישהו בדיכאון
האם אתה בדיכאון? שאלון לאבחון עצמי
מחקר: שיעור הדיכאון אחרי לידה בישראל הכי גבוה
תחושה של בדידות נוכחת מאד מעבר לקו בער"ן. נשים וגברים לאורך כל מעגל החיים, משתפים בכאב במגוון רחב של בעיות אישיות, זוגיות, משפחתיות וחברתיות, שתובעות מהם תעצומות נפש וכוחות אדירים של הסתגלות והתמודדות.
המשותף לרובן ככולן של הפניות, היא אותה בדידות איומה שאליהן מתלווה: "אני מרגישה לגמרי לבד עם זה", "היא לא יודעת מה עובר עליי", "לאף אחד לא אכפת", הן אמירות שכיחות שמתגברות ומתעצמות בימי חג.
בדידות אינה מתארת מצב כי אם תחושה פנימית סובייקטיבית בעיקרה. בדידות אינה משקפת את כמות הקשרים הבין-אישיים שאנו מנהלים אלא את האיכות שלהם – עד כמה מערכות היחסים שאנו מנהלים, מהוות עבורנו מקור לתחושת קבלה, הערכה ואהבה. אנחנו יכולים להימצא בחדר גדוש בבני משפחה או בחברים, אך בהיעדר מי שיראה אותנו, יקשיב לנו ויבין ללבנו, עדיין לחוש לגמרי לבד.
מועדים למצוקה
"ושמחת בחגיך" מתברר כציווי שלא קל לנו למלא. עבור רבים מאיתנו, ימי חג אינם מהווים מועדים לשמחה אלא דווקא מועדים למצוקה. ההכנות האינסופיות לחג לעתים מעמיסות ומכבידות.
המפגשים המשפחתיים, כשברקע מטען רגשי היסטורי שלילי, עלולים להיות מעיקים ומלחיצים, מתובלים בכעס, ויכוחים ומריבות. זיכרונות כואבים או געגועים עשויים לתקוף ללא אזהרה. בנוסף, לעתים אנשים מספרים על תחושות לאות ותשישות, הנובעות מהעמדת הפנים והניסיון העקר לשדר לכולם שאצלם הכל בסדר ועלולות לצבוע את החג בצבעי שיממון.
אם לא די במציאות חיינו הלא מזהירה, גם המציאות הווירטואלית גובה מאתנו לעיתים את ליטרת הבשר שלה. בימים בהם אנו מופצצים ברשתות החברתיות, עוד יותר מהרגיל, בתמונות של פרחי אביב, שולחנות חג וארוחות מלכים, חופשות משפחתיות, אטרקציות ושלל בילויים, שחברים מעלים באופן כמעט כפייתי, דומה כאילו כולם סביבנו חוגגים ומרוצים בעוד חיינו אנו נתפשים כרחוקים משלמות. כך, הרשתות החברתיות עלולות להעצים בדידות במקום למתן אותה וליצור תחושת שיתוף וחיבור אנושי.
סיוע בגובה הלב
כשמדובר במצוקה רגשית, חשובה ההבנה כי אין מדובר רק באותם אנשים ספורים "אי שם", אלא בכל אחד ואחת המשתייכים למין האנושי. מצבי משבר ומצוקה "מתארחים" מדי פעם אצל כל אחד מאתנו ומעוררים בנו את השאיפה להחזיר לעצמנו את הרוגע, שמחת החיים והחדווה.
כל אדם, מעצם היותו אדם, חווה בחייו שינויים, מעברים, חוויות פרידה ואובדן, בעיות בריאות וכאב נפשי. היות שאנו יודעים ממקור ראשון איך מרגישים כשחשים בדידות, געגועים, אכזבה, תסכול, חרדה ולחץ – יש ביכולתנו לסייע לאחר, אדם לאדם, בגובה הלב.
סיוע רגשי בגובה הלב הוא סיוע לאחר המכיר באמת פשוטה: גם אני אדם, בדיוק כמו זה שזקוק לתמיכתי כעת ובקלות רבה יכולתי למצוא את עצמי בצד השני של משוואת העוזר-נעזר.
שלא כמו המשפט המחוזי של מתרימים טלפוניים למיניהם ערב חג הפסח: "שתמיד תהיה בצד של הנותנים" - כשמדובר בענייני הנפש, אין צד אחד שתמיד נעזר וצד אחר שתמיד עוזר. בחיים כולנו חוטפים ומתמודדים עם מהלומות. הפעם זה הוא שחטף, אבל יכול מאד להיות שבפעם הבאה, זה יהיה אני. בסיוע לאדם במצוקה רגשית נדרשת מידה של ענווה. לא מדובר באנשים "ההם", מדובר בכולנו ללא יוצאים מן הכלל.
כיצד לסייע לסובבים אתכם בימי החג לחוש שאינם לבד?
גלו עניין אמיתי באדם שלפניכם ושאלו שאלות: מלבד המידע ששאלות אלה מספקות, הן מעבירות מסר של התעניינות ולכן יש להן חשיבות ביצירת קשר רגשי אתו. שאלו מתוך רצון להקשיב, מבלי להיות עסוקים בכיצד עליכם להשיב. אל תשאלו תשובות!
תנו לגיטימציה לרגשות ולמחשבות. הימנעו מתגובות ביקורתיות ומבטלות כגון: " אין סיבה לדאגה", "אסור לך לחשוב ככה".
למרות הפיתוי, הימנעו ממתן עצות ומתכונים. גם אם נדמה לכם כי יש צורך במענה פרקטי, אפשרו לאדם למצוא את הדרך המתאימה לו והנכונה עבורו. הוציאו מהלקסיקון ביטויים כמו: "אתה חייב", "את צריכה", "אני במקומך הייתי..." לנוכחות ולתמיכה שלכם יש ערך עצום גם בלי שתחושו חובה להיות ספקי פתרונות. אין כוונתי שאנו יודעים מה ראוי לעשות אבל אסור לנו לגלות... אל לנו להתיימר לדעת מה נכון לאדם אחר.
הקשיבו והעבירו מסר של שותפות: אין ביכולתכם לפתור את הקשיים והבעיות עמם מתמודד האדם, אך יש ביכולתכם להפיג ולו במעט את בדידותו. "אתה לא לבד, אני איתך", הוא מסר מחזק ומעצים שיכול לחולל פלאים.
מתנת ההקשבה הנה שי של זמן, נוכחות, רגישות והזמנה להרגיש יחד עם האחר. נקודת המוצא של הקשבה כמתנה שונה לחלוטין מתפיסה תובענית של "מגיע לי" או "אתה חייב לי". להבדיל מסחר חליפין, הקשבה כמתנה היא חופשית ומוענקת מתוך בחירה.
ד"ר שירי דניאלס היא המנהלת המקצועית הארצית של עמותת ער"ן ומחברת הספר 'עוצמת ההקשבה – כיצד לסייע לסובבים אותך בזמן מצוקה רגשית ומשבר', בהוצאת מטר