איכילוב: בת 82 נפטרה במהלך ניתוח החלפת מפרק ירך
על פי הודעת בית החולים, במהלך הניתוח נפגע כלי דם מרכזי כתוצאה מסיבוך נדיר מאוד אך מוכר, במהלכו בורג שהוחדר לעצם האגן פגע בכלי הדם. למרות מאמצי החייאה ממושכים, נקבע מותה של האישה
מרכז הרפואי איכילוב דיווח הבוקר (ג') על מותה של קשישה בת 82 לאחר ניתוח החלפת מפרק ירך.
על פי הודעת בית החולים במהלך הניתוח נפגע כלי דם מרכזי כתוצאה מסיבוך נדיר מאוד אך מוכר, במהלכו בורג שהוחדר לעצם האגן פגע בכלי הדם. "חרף מאמצי החייאה ממושכים בהשתתפות צוות רב מקצועי שנמשכו למעלה משמונה שעות, נקבע מותה. המקרה דווח למשרד הבריאות".
כעשרת אלפים ניתוחים מדי שנה
ניתוח להחלפת מפרק הוא נפוץ מאוד ועל פי הערכות בישראל בכל שנה נערכים למעלה מעשרת אלפים ניתוחים להחלפת מפרקים.
"הניתוח הזה מתבצע על ידי רופאים כבר יותר מ-60 שנה, ואנחנו רואים בשנים האחרונות אפילו ירידה בגיל של המטופלים שעוברים את הפרוצדורה כי הניתוח נחשב מאוד מוצלח", אומר ד"ר ואדים בנקוביץ, מייסד מרכז יונתן המרכז לבריאות המפרק והגב באסותא רמת החייל.
"יש כאלו שטוענים שהניתוח הזה הוא בעל סיכויי ההצלחה הגבוהים ביותר בהשוואה לכל הפעילות הכירורגיות והוא אמור לתת מענה לאנשים הסובלים מכאבים כרונים במפרק הירך".
החלפת מפרק ירך עלולה להיגרם בגלל אוסטאוארטריטיס – מחלת מפרקים ניוונית שמאופיינת בשחיקת הסחוס שבתוך המפרק וביצירת עצם חדשה מסביב למפרק הנגוע.
כאשר הסחוס נשחק מתחככות העצמות זו בזו, דבר הגורם לכאב. עלול להיגרם משברים ופריקות של המפרק, מדלקת פרקים או מחוסר אספקת דם לראש הירך שיכול להיגרם כתוצאה מטראומה, נטילת סטרואידים, ואלכוהול.
הניתוח מורכב מהשתלת שתל בעצם האגן ובשתלך בעצם הירך. ביניהם יש מפרק מלאכותי שהוא מאפשר את התנועה. "השתל שמוחדר לעצם האגן הוא מעין חצי כדור. הוא מוחדר במקום המפרק האמיתי שלנו או באמצעות דבק מיוחד או בעזרת חיכוך והעצם מתחברת לתוך השתל", מסביר ד"ר בנקוביץ.
במקרים חריגים – נעזרים הרופאים באמצעות ברגים כי היציבות של השתל לא מספקת: "במקרים כאלו זקוקים המנתחים לנקוט בסיוע נוסף והם מקבעים את השתל עם בורג לעצם האגן וזה כנראה מה שקרה במקרה הזה", הוא מסביר.
לדבריו, השימוש בברגים הוא נדיר וגם הסיכוי שתהיה פגיעה כתוצאה מכך היא נדירה. "למרות המקרה המצער, הניתוח עדין נחשב לבטוח".