שתף קטע נבחר

תחליף לכימו: הטיפול החדש והיעיל לסרטן ערמונית

לוטיציום הוא טיפול חדשני לחולי סרטן הערמונית, שבניגוד לטיפול הכימותרפי תוקף את מקורות הסרטן בלי לפגוע בתאים בריאים. הטיפול ניתן באחרונה כניסוי לחולים קשים בבתי חולים בארץ, אך הוא עדיין איננו בסל הבריאות ועלותו במסגרת פרטית עומדת על כ-45 אלף שקלים

טיפול חדשני לחולי סרטן הערמונית, שתוקף את מקורות הסרטן והגרורות מבלי לפגוע בתאים בריאים, מתבצע לאחרונה בבתי החולים רמב"ם, איכילוב ושיבא. הטיפול עדיין איננו בסל הבריאות, וניתן קו אחרון בלבד. עלותו של הטיפול במסגרת פרטית - כמעט 45 אלף שקלים.

 

הטיפול החדש, "לוטיציום PSMA", מבוסס על רפואה גרעינית, תחום שהולך ומתפתח בשנים האחרונות. במסגרת הטיפול מוזרק לגופו של החולה החומר לוטיציום PSMA, סוג של יסוד כימי הנושא עמו פפטיד הניצמד לאתרי המחלה ומשמיד תאי סרטן הערמונית בהקרנה. הלוטיציום מוזרק למחזור הדם ומתנייד בגוף ללא הפרעה עד שהוא מגיע לתאים הסרטניים ומשמיד אותם באופן ממוקד, מבלי לפגוע בתאים בריאים בסביבתם.

 

קראו גם:

סל התרופות 2017: אלו התרופות החדשות שנוספו לסל הבריאות

סרטן הערמונית: מתי גילוי מוקדם מיותר והטיפול שעלול להזיק

 

הסיבה שהלוטיציום פוגע רק בתאים הסרטניים היא בשל המאפיין של תאי סרטן הערמונית - הם צורכים גלוקוז יותר מתאים רגילים. הלוטציום נושא עליו גלוקוז, בנוסף לתרופה, והתאים הסרטניים שואבים את החומר לתוכם יחד עם הגלוקוז בלי לפגוע בתאים האחרים.

 

הנחקרים הראו שיפור במצב והצליחו לשוב לתפקוד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הנחקרים הראו שיפור במצב והצליחו לשוב לתפקוד(צילום: shutterstock)

 

חולים שהחלו בשימוש מוקדם הראו שיפור במצבם

בישראל יש היום כ-15 אלף חולים בסרטן הערמונית, ומדי שנה נוספים כ-2500 חולים חדשים, מתוכם 10% שנמצאים כבר בשלב גרורתי. השימוש בלוטציום כטיפול בסרטן איננו נפוץ בעולם, וישראל היא רק המדינה השלישית, אחרי גרמניה ואוסטרליה, שמאפשרת טיפול בחומר. מתוצאות מחקרים שנערכו בתחום במדינות הללו עולה כי חולים שהחלו להשתמש בחומר בשלב מוקדם של המחלה הראו שיפור במצבם ואף הצליחו לשוב לתפקוד.

 

תופעות הלוואי שנרשמו במחקרים: כ-8% מהמטופלים סבלו מאנמיה וכ-3% התלוננו על כאבים ובחילות, וזאת בניגוד לכימותרפיה, שתופעות הלוואי שלה רבות וקשות.

 

הטיפול, שמוגדר עד כה בישראל כהליך ניסויי ומתבצע רק כטיפול חמלה (תכשיר רפואי שניתן כטיפול לחולה הסובל ממחלה מסכנת חיים שלא ניתן לטפל בה בתרופה רשומה המאושרת לשיווק בישראל), זכה באחרונה לזריקת עידוד, כאשר בית החולים איכילוב אפשר למטופלים לבקש את הטיפול כתחליף לטיפולים המוכרים. בית החולים מחתים את החולים על טופס המדגיש כי מדובר בטיפול ניסיוני וכי המטופל מסיר את האחריות מבית החולים בנושא, ובכך למעשה סולל את הדרך להרחבת השימוש בלוטיציום לטיפול בסרטן.

 

גידולים סרטניים בערמונית, לפני (משמאל) ואחרי טיפול בלוציטיום ()
גידולים סרטניים בערמונית, לפני (משמאל) ואחרי טיפול בלוציטיום

 

בישראל מטופלים כיום כ-13 חולי סרטן הערמונית בלוטיציום. החומר מוזרק לגוף החולה בשלושה מועדים שונים, בהפרש של מספר שבועות זה מזה, כאשר בכל פעם התרופה נכנסת לתאים הסרטניים ותוקפת אותם מבפנים.

 

יחד עם זאת, הטיפול בישראל ניתן היום באופן ניסיוני רק לחולים במצב קשה מאוד. התרופה איננה בסל התרופות וכל טיפול עולה כ-15 אלף שקלים, ובסך הכל 45 אלף שקלים. "אנחנו נותנים את הטיפול הזה היום בצורה ניסיונית למטופלים עם גרורות במצב קשה מאוד", אמר ד"ר אלי שלום, מנכ"ל "איזוטופיה מולקיולאר אימגינג", החברה שאחראית על אספקת החומר לטיפול. "אני מעריך שבעוד כמה שנים, לאחר שיהיו מספיק מחקרים ארוכי טווח, הטיפול הזה יחליף את הכימותרפיה. רק בחודשים האחרונים התפרסמו כמה מחקרים בעולם שמוכיחים את היעילות של הטיפול", הוא סיכם.

 

צפו: כיצד מתפתח גידול סרטני בגוף?

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החומר מוזרק אל תוך מחזור הדם ומתנייד עד שהוא מגיע לתאים הסרטניים ומשמיד אותם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים