שתף קטע נבחר
 

מחקר חדש: מתחזק הקשר בין עישון ההורים ללוקמיה בילדים

חוקרים בארה"ב מצאו שכיחות גבוהה של מוטציות גנטיות האופייניות ללוקמיה אצל ילדים להורים מעשנים. על כל 5 סיגריות שהאם עישנה במהלך ההריון, נמצאה עלייה של 22% במספר הפגמים ב-DNA, ועל כל 5 סיגריות שהאם עישנה במהלך ההנקה, נמצאה עלייה של 74% במספר הפגמים. גם עצם העובדה שהאב מעשן לפני ההפריה נמצאה קשורה למחלה

מחקר חדש גילה שכיחות גבוהה של מוטציות הגורמות ללוקמיה אצל ילדים להורים מעשנים. המחקר מחזק ממצאים של מחקרים רבים בעבר שמצאו כי עישון הורים, גם אם הוא במרפסת או בחצר, פוגע בבריאותם של הילדים.

 

המחקר החדש, שערכו מדענים מאוניברסיטת קליפורניה, הוא הראשון שקושר עישון של שני ההורים לשינויים גנטיים בתאי סרטן מסוג לוקמיה – ALL. "אנו עדים לאפקט הרגיל של עישון בגנים של תאי לוקמיה", אמרו החוקרים, "השינויים הללו אינם תוצאה של תורשה אלא של פגיעה במערכת החיסון של הילד בעקבות החשיפה לעישון במהלך ההריון ואחרי הלידה".

 

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים דגימות מ-599 חולי ALL, לפני שהחלו טיפול. החוקרים מצאו כי הפגמים הגנטיים ב-DNA שכיחים יותר אצל ילדים חולים שהוריהם עישנו. הממצאים הראו כי על כל 5 סיגריות שהאם עישנה במהלך ההריון, נמצאה עלייה של 22% במספר ה"מחיקות" בחומר התורשתי DNA.

 

גם לעישון האב לפני ההפריה נמצאה השפעה על הסיכויים לפגמים גנטיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גם לעישון האב לפני ההפריה נמצאה השפעה על הסיכויים לפגמים גנטיים(צילום: shutterstock)

 

על כל 5 סיגריות שעישנה האם במהלך ההנקה, נמצאה עלייה של 74% במספר ה"מחיקות" ב-DNA. אבל פגמים ב-DNA נמצאו עוד לפני הכניסה להריון: עישון של 5 סיגריות ביום על ידי האב או האם לפני ההפריה הביא לעלייה של 8% במספר המחיקות ב-DNA האופייניות ללוקמיה.

 

בנים היו רגישים יותר להשפעות עישון ההורים. עובדה זו יכולה להיות מוסברת בכך שעוברים ממין זכר גדלים מהר יותר בהשוואה לעובריות נקבות, מה שמגביר את ההיפגעות של תאי הדם הלימפוציטים לרעלים שבעישון.

 

קראו גם:

הטיפולים החדשים שנותנים סיכוי ל-80% מהילדים חולי לוקמיה

מחקר: מתבגרים להורים מעשנים - מעשנים בעצמם

עומר חולה בלוקמיה - אמו בחרה בעובר שיציל חייו

 

לוקמיה: תסמינים אופייניים

בישראל מאובחנים מדי שנה כ-450 ילדים עם סרטן, כרבע מהם - עם לוקמיה. הסיכון ללקות בלוקמיה מסוג ALL, הוא גבוה יותר בילדים מתחת לגיל 5, אך סיכויי הריפוי בילדים גבוהים ביותר ולעתים מגיעים גם ליותר מ-90 אחוזים. הלוקמיה פוגעת גם במבוגרים, אצלם סיכויי ההחלמה נמוכים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)

 

לוקמיה לימפובלסטית חדה היא סרטן של תאי הדם הלבנים, המכונים לימפוציטים, שנוצרים במח העצם - המקום בו "נולדים" תאי דם חדשים. בסוג סרטן זה, מח העצם יוצר תאי לימפוציטים לא תקינים בעלי טעויות הנקראות "מחיקות" בחומר התורשתי – DNA. התוצאה היא היווצרות תאים רבים הרסניים על חשבון תאי דם בריאים.

 

תסמיני הלוקמיה כוללים בין היתר חום שנמשך מעל 3 שבועות, עייפות, חיוורון, חולשה, הגדלה של בלוטות הלימפה, צליעה פתאומית או כאבי עצמות. לעתים מופיעים גם דימומים בעור בפה או באף.

 

האבחון הראשוני של לוקמיה מתבטא בספירת הדם שמדגימה עלייה או ירידה במספר תאי הדם הלבנים, צניחה של רמת ההמוגלובין בדם וירידה בספירת טסיות הדם האחראיות על קרישת הדם. האבחון המוחלט במתבצע בבדיקת תאי מח העצם תחת מיקרוסקופ.

 

צפו: גם כשאתם מעשנים "רק" במרפסת - אתם מסכנים את הילד

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בנים נמצאו יותר רגישים להשפעות העישון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים