שתף קטע נבחר

בת 17 נטלה גלולות – ואושפזה בטיפול נמרץ בגלל תסחיף ריאות

הנערה קיבלה את הגלולות מרופא הנשים לטענתה, ללא שערך לה כל בדיקות מקדימות, ביניהן גם בדיקה לקרישיות יתר. לאחר שהתמוטטה כמה פעמים, אושפזה בטיפול נמרץ עם אבחנה של תסחיף ריאות. אמה של הנערה: "בקשו לערוך בדיקות מקדימות לפני שאתן נוטלות גלולות. זה יכול להציל חיים"

להעלות את המודעות לנטילת גלולות. כך מבקשת אמה של מאיה (השם המלא שמור במערכת.ר. א.) בת ה-17, תושבת אזור הצפון, שלפני שנה החלה ליטול גלולות בהוראת הרופא ומצאה עצמה מאושפזת בטיפול נמרץ בגלל תסחיף ריאות.

 

לפני כשנה הגיעה מאיה לרופא נשים באזור מגוריה לאחר שלא קיבלה מחזור. הרופא ערך בדיקות הורמונליות ואיבחן שהיא סובלת מתסמונות שחלות פוליציסטיות.

 

הוא הסביר לשתיים כי הפתרון הטוב ביותר הוא מתן גלולות למניעת הריון. "ביקשתי מהרופא שייתן לה את הגלולות הכי פשוטות במינון הכי נמוך שאפשר", סיפרה האם בשיחה עם ynet. "לאחר מספר חודשים – החלה מאיה לקבל מחזור באופן סדיר".

 

לדברי האם, הרופא לא ערך בדיקות ספציפיות להתאמת הגלולה, אלא בחר את הסוג באופן אקראי. "יש לה אחות גדולה שלוקחת גלולות והרבה נערות בנות גילה נוטלות את הגלולות האלו, אז לא חששנו", הוסיפה האם, "גם אני בגילה נטלתי גלולות – ולא עשיתי שום בדיקה לפני שקיבלתי מרשם".

 

קראו עוד:

גלולות הדור החדש: סיכון פי 6 לקריש דם

הקשר המסוכן בין קרישיות יתר לסרטן

סכנה: מה אסור לאכול עם תרופות לדילול דם?

 

לא לוותר על בדיקות לפני נטילת גלולות (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
לא לוותר על בדיקות לפני נטילת גלולות(צילום: shutetrstock)

 

הקשר בין נטילת גלולות לבין קרישיות יתר

לפני כחודש צפתה אמה של מאיה בכתבה בטלוויזיה שעסקה בסכנות בנטילת גלולות למניעת היריון. "אחת הנשים שהופיעו בכתבה סיפרה על הסכנה בהופעת קרישיות יתר ואמרה שכדאי לכל אישה הנוטלת גלולות לעבור את הבדיקה הזו", שיחזרה האם.

 

לאחר מספר ימים פנו השתיים לרופא נשים וביקשו לבצע את הבדיקה, אך זה דחה אותם. "הוא אמר לנו שבקופת חולים אין המלצה לעשות את הבדיקה והשכיחות לקרישיות כתוצאה מגלולות היא נמוכה מאוד. גם לאחר שהתעקשתי הוא הסביר לי שתוצאות הבדיקה לא יועילו".

 

לדבריה היא השתכנעה לוותר על הבדיקה לאחר שהרופא אמר לה שגם בנותיו נוטלות גלולות ואף אחת מהן לא עברה בדיקה לאבחון קרישיות יתר.

 

כשבועיים לאחר השיחה סיימה מאיה את יום הלימודים ויצאה מבית הספר. היא לא הספיקה לצעוד מטרים ספורים, כשהתמוטטה על הכביש עם דופק גבוה. "מאיה סיפרה שבשעות שקדמו להתעלפות היא הרגישה חולשה, שנגמר לה האוויר והיה לה קשה לעלות במדרגות", אמרה האם.

 

למחרת היא פנתה לרופא בקופת החולים כדי לעבור בדיקות מקיפות. "התעלפות כזו נראתה לנו מוזרה כי מאיה היא בריאה בסך הכול, מתאמנת, לא מעשנת ורצינו להיות רגועים", סיפרה האם. בזמן הביקור בקופת החולים מאיה שוב התמוטטה והרופא החליט להפנות אותה למיון באופן מיידי.

 

מאיה והוריה הגיעו לבית החולים רמב"ם. שם הרופאים חשבו שמדובר בהתעלפויות שנובעות מלחץ בגלל בחינות הבגרות וכל הבדיקות שעשתה – הראו שמאיה במצב בריאותי תקין . "עשו לה אקו לב, צילום ריאות ובדיקות נוספות – ולא ראו שום דבר חריג למעט דופק מהיר". סיפרה האם, "ואז מאיה התעלפה שוב".

 

בשלב הזה הרופאים הבינו שיש משהו לא תקין והחליטו לאשפז אותה. הבדיקות הראו כי מאיה סבלה מתסחיף ריאות. "בבדיקת סי.טי ראו שיש לה המון קרישי דם סביבי הריאות ונוצר קריש מרכזי בעורק המוביל את הדם מהלב לריאות", אמרה האם.

 

הרופאים החליטו להעביר בבהילות את מאיה לטיפול נמרץ לב ולטפל בה באמצעות מדללי דם. לפני מספר ימים השתפר מצבה והיא שוחררה הביתה.

 

"החלטנו לספר את הסיפור הזה כדי להעלות את המודעות לנשים שנוטלות גלולות", סיפרה אמה של מאיה. "חשוב שכל אחת תחשוב טוב אם היא רוצה לקחת גלולות למרות הסיכון – ואם כן שתבקש לעשות בדיקות לקרישיות יתר. זה פשוט יכול להציל חיים".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדיקות לפני נטילת הגלולות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים