שתף קטע נבחר

מקרה נוסף של מוות בעריסה בתינוק בן שבוע

תינוק בן שבוע נמצא לפנות בוקר על ידי הוריו ללא רוח חיים. הם החלו בהחייאה בהנחיית מוקד מד"א, שנמשכה על ידי צוותי הפראמדיקים תוך כדי פינוי לבית החולים קפלן, אלא ששם לא נותר אלא לקבוע את מותו

טרגדיה נוספת בשרשרת מקרי המוות בעריסה: יילוד בן שבוע ימים נמצא ללא רוח חיים בעריסתו לפנות בוקר (ה'). הוריו החלו בפעולות החייאה אותן המשיך צוות הפראמדיקים, אולם בבית החולים לא נותר אלא לקבוע את מותו.

 

האירוע התרחש הלילה: הוריו של ילוד שנולד במועד בלידה תקינה, מצאו אותו בעריסתו כשהוא אינו מגיב ואינו נושם. ההורים התקשרו למוקד מד"א שהחל בהנחיות טלפוניות לביצוע החייאה, תוך כדי שצוות ניידת טיפול נמרץ מוזעק למקום.

 

עם הגעת האמבולנס ירדו ההורים כשהתינוק בידם ומסרו אותו לצוות הפראמדיקים שהמשיכו בהחייאה מתקדמת תוך כדי פינוי דחוף לחדר המיון של בית החולים קפלן הסמוך.

 

אלא שבתום מאמצי החייאה ממושכים, לא נותר אלא לקבוע את מותו של היילוד. לפי שעה לא דווח כי הילוד סובל ממום מולד ידוע, לא סבל ממחלת חום או מחבלה כלשהי.

 

במהלך החורף האחרון דווחו מעל 12 מקרים של מוות בעריסה בתוך 3 חודשים. אף שגל מקרי המוות בעריסה התרחש בצפיפות גבוהה, מספר המקרים עדיין אינו עובר את הממוצע השנתי המגיע לכ-40 מקרים בשנה.

 

חובש בכיר במד"א סיפר על המקרה: "מדובר במקרה קשה, כשהגענו למקום ראינו את הפעוט כשהוא מחוסר הכרה, ללא דופק וללא נשימה כשמבצעים בו פעולות החייאה בהדרכה טלפונית של מוקד מד"א. מיד המשכנו בפעולות החייאה מתקדמות שכללו תרופות, הנשמה ועיסויים ופינינו אותו במצב אנוש תוך כדי המשך פעולות החייאה לבי"ח קפלן".

 

התינוק פונה לבית החולים קפלן. נקבע מותו (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
התינוק פונה לבית החולים קפלן. נקבע מותו(צילום: עידו ארז)

 

אין סיבה ישירה למוות

מוות בעריסה נקבע על ידי קריטריון אחיד בעולם, שקובע כי לא נמצאה סיבה ישירה למותו של התינוק וכי הוא לא סבל ממחלות רקע ידועות, חום גבוה, או סימני התעללות. עם זאת, ייתכן שנתיחות לאחר המוות בתינוקות שמתו בעריסתם היו מראות את קיומה של מחלת רקע כלשהי.

 

הסיבות לתסמונת אמנם לא ידועות, אך עדויות שנאספו בשנים האחרונות גילו כי נקיטה של מספר פעולות הפחיתה באופן דרמטי את מספר מקרי המוות בעריסה בכל העולם. ועדיין, מדובר בסיבת המוות העיקרית בארצות הברית בתינוקות עד גיל שנה.

 

ההנחיות למניעת מוות בעריסה

השכבה על הגב: ארגוני הבריאות בעולם ממליצים לשכיב את התינוק לישון על גבו, בעוד שבזמן עירות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב. מאז ההמלצה הזו הופחת משמעותית מספר מקרי המוות בעריסה. אין להשכיב את התינוק לישון על הצד, בשל החשש כי יתהפך אל בטנו. עם זאת, ההנחיות קבעות כי ההורים אינם צריכים להתעורר משנתם בלילה כדי להפוך את התינוק על גבו.

 

מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.

 

מיטה ריקה: בשנים האחרונות עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו על מזרן קשיח, כשהוא ריק מעצמים שעלולים לחנוק אותו, או לחסום את נתיב הנשימה שלו.

 

מוצץ מגיל חודש: משרד הבריאות הישראלי גם ממליץ להורים לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה. ההחלטה התקבלה בעקבות מחקרים שהראו שכיחות מופחתת של מוות בעריסה אצל תינוקות שישנו עם מוצץ. יש להתחיל את השימוש במוצץ רק אחרי שההנקה קיימת ומוצלחת משום שהשימוש בו מבלבל את הילד בהנקה.

 

הנקה: מחקרים הראו כי תינוקות שינקו חלב אם היו בסיכון מופחת למוות בעריסה. ההמלצה היא להמשיך בהנקה למשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק לפחות.

 

אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. בתוך כך חשוב לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק. גם אם אינכם מעשנים בקרבתו של התינוק, רעלני הסיגריה נספגים בשיערכם, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן, לפחות בשנה הראשונה לחייו.

 

אין טעם במכשירי אזהרה: לא קיימת הוכחה כי אמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.

 

ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפאראמדיקים של מד"א המשיכו בפעולות ההחייאה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים