מחקר ענק: רכיבה על אופניים מפחיתה הסיכון למוות ולמחלות
לא רק ריצה: אחרי המחקר כי ריצה מוסיפה שנים לחיים, חוקרים בבריטניה מצאו כי אלה שרכבו על אופניהם לעבודה הפחיתו את הסיכון לתמותה להתקף לב ולסרטן בשיעור של עד 46%. החוקרים: "יש להשקיע בנתיבים לאופניים"
המחקר על יתרונות הריצה להארכת תוחלת החיים היה רק ההתחלה. עכשיו מחקר רחב היקף שכלל עשרות אלפי נבדקים בבריטניה, מצא שאלה שרכבו על אופניים לעבודה, הפחיתו משמעותית את הסיכון למות, ואת הסיכון ללקות בסרטן ובמחלות לב. המחקר פורסם ב- British Medical Journal.
צוות החוקרים בדק במשך 5 שנים אוכלוסייה של 250 אלף איש. מתוכם 2,430 מתו, 3,748 איש אובחנו בסרטן ול-1,110 אובחנה מחלת לב.
מהמחקר נמצא כי אלה שרכבו באופן יומיומי במהלך שנות המחקר, הפחיתו את הסיכון למות מכל סיבה שהיא ב-41%, הפחיתו את הסיכון ללקות בסרטן ב-45% ואת הסיכון ללקות במחלות לב ב-46%, בהשוואה לאלה שלא רכבו.
קראו עוד:
דו"ח בינלאומי: תוחלת החיים בישראל - מהגבוהות בעולם
מחקר ענק: מהו סוג הספורט שיגרום לנו לחיות יותר
מה התועלת הבריאותית ברכיבה על אופניים?
מה משך הרכיבה בעל האפקט המגן?
לא מדובר ברכיבה מסביב לבית, אלא מרחק הרכיבה הממוצע בשבוע היה כ-48 ק"מ, אולם ככל שהרוכבים עברו מרחק רב יותר – כך גדלה ההשפעה המגינה. גם הליכה נמצאה כמפחיתה את הסיכון ללקות במחלות לב, אולם רק עבור אלה שהלכו מעל ל-9.6 ק"מ בשבוע."ישנה עדות מוצקה לכך שאנשים שמגיעים לעבודה בדרך אקטיבית – במיוחד ברכיבה, נמצאים בסיכון תחלואה ותמותה נמוך", אמר ראש צוות החוקרים ד"ר ג'ייסון גיל, "אולם כדי להתמיד ברכיבה צריך להוסיף למשוואה גם הרבה כוח רצון. בנוסף נדרשים שבילי אופניים ומקלחות במקומות העבודה כדי שהרוכבים יוכלו להתמיד במשימה החשובה".
ההשפעה המגינה של הרכיבה על האופניים נמשכה גם כאשר החוקרים הסירו משתנים שעלולים היו להשפיע על התוצאות הסטטיסטיות, כמו עישון, מצב תזונתי ומשקל. פירושו של דבר היא שלרכיבה על אופניים יש אפקט מגן נוסף, מעבר לשמירה על משקל תקין בשל הפעילות האירובית.
אחד ההסברים לאפקט המגן של הרכיבה על אופניים, מוסבר אולי בכך שאלה שרכבו על אופניים נטו להיות בעלי מבנה גוף צר יותר. רכיבה על אופניים מגינה יותר מהליכה, ככל הנראה בשל העובדה שמדובר בפעילות גופנית אינטנסיבית יותר וממושכת יותר.
מדי שנה מתים בישראל מסרטן כ-10 אלף איש. סיבת המוות השכיחה בקרב חולים גברים היא סרטן הריאות, ובנשים – סרטן השד. כ-10 אלף איש לוקים מדי שנה בהתקף לב, כ-11% מהם מתים תוך שנה. כ-15 אלף ישראלים לוקים בשבץ מוחי מדי שנה.
"מחקרים רבים תומכים במסקנות המחקר הנוכחי עד כדי כך שהפכו להמלצה רשמית של האגודה האמריקנית לסרטן", מסביר ד"ר יוני ירום, רופא ספורט ומנהל המרכז לרפואת ספורט מדיקס ויו"ר איגוד רוכבי האופניים בישראל.
"פעילות גופנית קבועה מפחיתה את כמות השומן באיברים הפנימיים בבטן. שומן זה קושר למחלות רבות ובעיקר לסרטן ומחלות לב. הפעילות הגופנית מפחיתה גם את רמת האקטיביות של הורמוני הסטרס ובראשותם הקורטיזול, שלהם יש קשר להתפתחות מחלות רבות וממאירות".
ומי צריך להימנע מרכיבה על אופניים? ד"ר ירום מסביר כי מרבית האוכלוסיה יכולה לרכוב פרט לאלה הסובלים מבעיית יציבות או ראייה: "אלה הסובלים מבעיות שיווי משקל, סחרחורות או בעלי הפרעות ראייה קשות צריכים להימנע מהרכיבה. לכל השאר – התאמת הרכיבה ליכולות תאפשר לרוב האנשים לרכוב בהנאה".