דיווח: תרופה לאפילפסיה גרמה למומים מולדים באלפי תינוקות
עדויות חדשות שהצטברו בצרפת מעלות כי אלפי תינוקות נולדו עם מומים לאחר שאמותיהם נטלו את התרופה "ולפרואט", שמשווקת גם בארץ כטיפול באפליפסיה ובהפרעות פסיכיאטריות. המשפחות הנפגעות התאגדו לתביעות ענק נגד יצרנית התרופה
תרופה שניתנה לנשים הרות כטיפול באפילפסיה והפרעה ביפולארית גרמה למומים מולדים חמורים באלפי תינוקות, כך מגלה מחקר שנערך בצרפת. התרופה נמכרת בישראל תחת השמות דפלפט, ואלפוראל ואורפיאל.
על פי הנתונים שפורסמו בצרפת, הסיכון ללדת תינוק הסובל ממומים מולדים היה גבוה פי 4 בקרב הנשים שנטלו את התרופה, ביחס לנשים אחרות שלא טופלו בה.
התרופה ולפרואט שווקה לראשונה בצרפת בשנת 1967 והיא נמכרת בכל העולם. כבר בעבר היה ידוע כי על סמך ניסויים בבעלי חיים, התרופה עלולה לגרום למומים מולדים בעוברים אצל נשים שנטלו אותה ועל כן רופאים נמנעו בשנים האחרונות מלרשום אותה לנשים בגיל הפוריות או לנשים הרות.
סכנת המומים המולדים, ובמיוחד מום בעמוד השדרה הקרוי "ספינה ביפידה" בבני אדם, ידועה כבר משנות השמונים של המאה הקודמת. על פי ההמלצות המקובלות במדינות מערביות שונות, בהן גם ישראל, נהוג שלא לרשום את התרופה לנשים בגיל הפוריות או נשים הרות, ולהעדיף טיפולים אחרים. השימוש בתרופה הומלץ לנשים אלה רק כאשר כשלו הטיפולים האחרים, ותחת מעקב רפואי צמוד אחר המטופלת.
אלא שבצרפת, כך מסתבר, האזהרה מסכנת השימוש בתרופה פורסמה מאוחר מדי: רק בשנת 2014 החליט משרד הבריאות הצרפתי להזהיר מפני סכנת המומים המולדים. עד כה דווח על 2,150 עד 4,100 תינוקות צרפתים שנולדו כשהם סובלים ממומים מולדים בעקבות הטיפול בתרופה בקרב האמהות.
כאמור, המום המולד השכיח שנקשר בשימוש בתרופה הוא ספינה ביפידה, המתרחש כאשר חלק מעמוד השדרה אצל העובר אינו מתפתח כראוי, יחד עם מומים נוספים של הלב ומערכת המין. הסיכון לאוטיזם ולבעיות התפתחותיות נמצא גם כן קשור לנטילת התרופה בהריון.
נשים הסובלות מהפרעה פסיכיאטרית דו קוטבית וטופלו אף הן בתרופה ולפרואט, נמצאו בסיכון נמוך יותר ללדת תינוק הסובל ממום מולד בהשוואה לנשים הסובלות מאפילפסיה, אולם עדיין הסיכון למום מולד היה גבוה פי 2 בקרב נשים אלה, בהשוואה לנשים שאינן נוטלות את התרופה.
המשפחות התאגדו מול חברת התרופות
חלק מהמשפחות הנפגעות כבר התאגדו תחת איגוד הנקרא APESAC, והגישו תביעה נגד חברת התרופות "סאנופי", שמייצרת את התרופה, בטענה כי לא הזהירה בזמן מפני הסיכונים. לדברי נשיאת האיגוד, מארין מרטין, "מספר הקורבנות עצום וכולל תינוקות עם מומים מולדים, אוטיזם וגם משפחות שאיבדו את תינוקן בעקבות הטיפול".
מרטין עצמה היא אחת הנפגעות, כאשר ילדיה, בת ובן, סובלים מפגיעות גופניות שנגרמו על פי החשד כתוצאה מהטיפול בוולפרואט אותו קיבלה בהריון.
חברת סאנופי הגיבה בהצהרה כי התנהלה בשקיפות מלאה מול רשויות הבריאות: "אנו מודעים לסיטואציה הכואבת מול משפחות הילדים וקשייהם העלולים להיות קשורים לטיפול האנטי אפילפטי שקיבלו הנשים במהלך ההריון", נמסר מהחברה.