שתף קטע נבחר
 

9 דרכים: כך דיאטה יכולה להשפיע על השיניים שלנו

דיאטה משפיעה באופן ישיר על המשקל שלנו, אבל ללא ספק גם על השיניים שלנו. איך זה קורה, ומה נוכל לעשות כדי להתמודד עם ההשפעות של השינוי התזונתי על מצב השיניים?

לכל דיאטה יש השפעה ישירה גם על השיניים שלנו ולעתים היא עלולה להיות הרסנית. מה חשוב לדעת רגע לפני שעושים שינוי תזונתי?

 

1. תפריט המבוסס על מספר ארוחות קטנות

בדיאטות רבות מומלץ לעבור למספר ארוחות קטנות לאורך היום. החיסרון הוא שכל ארוחה מעלה את רמת החומציות בפה אשר מזיקה לשיניים ומעלה את הסיכוי להתפתחות עששת.

 

מה עושים? חשוב מאד לצחצח את השיניים לאחר כל ארוחה או לכל הפחות ללעוס מסטיק על מנת להוריד את רמת החומציות ולהחזיר את האיזון הנכון בפה. להשתמש באופן קבוע בחוט דנטלי, לצחצח את הלשון ולשתות מים אשר מסייעים בשטיפת הפה ושאריות מזון.

 

קיראו עוד בערוץ בריאות השן

  

2. דיאטת נוזלים

אחת הדיאטות המוצעות כיום להורדת משקל במהירות וביעילות היא דיאטת הנוזלים. כאשר התמקדות הדיאטה הנוזלית מתבססת על משקאות כגון: תה ירוק, יוגורט, פרי-שייק ומשקאות המכילים חלב, יש לזכור כי חלב ומוצריו עלולים להרוס את אמייל השן (הזגוגית) משום שהחלב מכיל לקטוז שזהו סוכר "חלבי".

 

לכן אם נצרוך מוצרי חלב רבים נעלה את הסיכוי להתפתחות חומציות, פירוק של הסוכר על ידי החיידקים והתפתחות עששת. החיסרון הוא שאלה פוגעים בשיניים. הדבר בא לידי ביטוי בכך שהמזון הנוזלי נדבק למשטח השן, וכך ישנה היווצרות של פלאק בשיניים ובחלל הפה, רבייה של חיידקים, שינוי צבע האמייל, חומציות וריח רע מהפה.

 

מה עושים? שותים עם קשית על מנת למנוע מגע ישיר של המשקה עם השיניים, לא להחזיק את המשקה זמן רב בפה על מנת להקטין את החשיפה של השן לחומצה ולסוכר, לסיים בזמן קצר את שתיית המשקה על מנת לצמצם את הפגיעה בשיניים, בתום השתייה יש לשתות מים או לשטוף את הפה במים או ללעוס מסטיק ללא סוכר על מנת לנטרל את החומציות.

 

מוצרי חלב רבים מדי מעלים את הסיכון להתפתחות חומציות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מוצרי חלב רבים מדי מעלים את הסיכון להתפתחות חומציות(צילום: shutterstock)

  

3. דיאטת דלת שומן

כל דיאטה המבוססת על מוצרים דלי שומן היא אויב לבריאות השיניים. החיסרון הוא: במזון דל קלוריות המזונות מכילים כמויות גבוהות של סוכר ומלח ותבלינים נוספים משפרי טעם, היוצרים סביבה נוחה לחיידקים, הם מפרקים את הסוכר וכתוצאה מכך יש איבוד מינרליים מהשיניים, זגוגית השן נחלשת ומתפתחת עששת.

 

מה עושים? השתדלו לאכול ארוחות מרוכזות ולא לפזר ארוחות קטנות במשך כל היום. כך תחשפו פחות לחומציות הנוצרת לאחר כל ארוחה.

 

חשיבות רבה לצחצח שיניים חצי שעה לאחר הארוחה, לבצע שטיפת פה על מנת להוריד משמעותית את כמות החיידקים בפה, יש חשיבות לצחצח את הלשון המהווה מושבה לחיידקים, וחשוב מאוד להשתמש עם חוט דנטלי לאזורים בין השיניים כדי להוריד את רובד החיידקים שמתמקם באזור זה ועוזר בניקוי של שאריות מזון . יש להשתמש במשחת שיניים המכילה פלואוריד המחזק את זגוגית השן.

 

4. דיאטה לא מאוזנת

תזונה לא נכונה הכוללת תפריט לא מאוזן עלול להוביל להפרשת רוק מופחתת. החיסרון הוא: פגיעה בשטיפה של שאריות מזון באופן טבעי. החומציות בפה עולה והחיידקים מפרקים את שאריות המזון וגורמים לעששות ודלקות חניכיים, משום שמזון עשוי להיתקע בין השיניים מבלי יכולת להישטף.

 

מה עושים? שתייה מרובה של 10-12 כוסות נוזלים ליום, מסייעת בשטיפת הפה ובהקטנת רמת החומציות. שטיפות פה המכילות את החומר קרבוקסימתילצלולוז, המדמה את נוזל הרוק ומשמש לשטיפת הפה ולהקלה על היובש.יש לעודד הגברת רוק ע"י לעיסת מסטיק ללא סוכר לאחר הארוחה.

 

להקפיד על היגיינה נאותה של הפה הכוללת צחצוח שיניים פעמיים ביממה - לאחר ארוחת הבוקר ולפני השינה, ולבצע שטיפות מי פה לחיטוי ומניעת היווצרות עששת שיניים.

 

5. דיאטת פירות

בדיאטה המבוססת על תפריט של פירות ומיצים טבעיים ושייקים מתקיים שילוב של סוכר וחומציות גבוהה אשר משפיע לרעה על השיניים וחלל הפה. החיסרון הוא: סכנה להרס האמייל. לימון ופירות הדר ידועים ברמת החומציות הגבוהה שהם מכילים ועשויים לגרום לשחיקה חומצית של השן, רגישות בשיניים וצביעה של משטחי השן.

 

מה עושים? נמנעים משתיית מיצים בשעות הלילה, רצוי לשלב את שתיית המיצים במהלך הארוחה או אחריה. יש להימנע מצחצוח שיניים מיד לאחר צריכת משקאות ומאכלים חומציים (לפחות שעה ), רצוי לשטוף את הפה עם מים בלבד. יש לדאוג להשתמש בשטיפות פה ובמשחות שיניים המכילים פלואוריד לחיזוק זגוגית השן.

 

6. דיאטה הכוללת חומרים משלשלים

שימוש תדיר בחומרים משלשלים, צום והקאות גורמים להתייבשות הגוף ומפחיתים את ייצור הרוק בפה. החיסרון הוא: מחסור ברוק מחליש את ההגנה הטבעית של הגוף ועלול להוביל למחלות חניכיים, עששת ולתחושת שריפה הידועה גם כ"תסמונת הפה הבוער".

 

לרוק יש חשיבות בהגנה על הפה מפני חיידקים, הוא מנקה שאריות מזון בפה עליהן חיידקים עלולים להצטבר ומוריד את רמת החומציות שבפה. אם קיים יובש בפה לאורך זמן, השיניים הופכות פגיעות במיוחד להצטברות חיידקים והתפתחות של עששת.

 

מה עושים? שתייה מרובה של 10-12 כוסות נוזלים ליום - מסייע בשטיפת הפה ובהקטנת רמת החומציות, שטיפות פה המכילות את החומר קרבוקסימתילצלולוז - חומר זה מדמה את נוזל הרוק ומשמש לשטיפת הפה ולהקלה על היובש.

 

יש לעודד הגברת רוק על ידי לעיסת מסטיק ללא סוכר לאחר הארוחה, להקפיד על היגיינה נאותה של הפה הכוללת צחצוח שיניים פעמיים ביממה - לאחר ארוחת הבוקר ולפני השינה, ושטיפות מי פה לחיטוי ומניעת היווצרות עששת שיניים.

 

7. מחסור בוויטמין C

ויטמין C חשוב מאוד לשמירה על חניכיים ושיניים בריאות. הסיבה לכך היא תפקידו החשוב של ויטמין C ליצירת החלבון קולגן, המאפשר בניית רקמות ועצמות יציבות, ובהן נימי הדם והשיניים.

 

ויטמין C הינו נוגד חמצון אשר יכול גם לעזור בהפחתת דלקת, וכך למנוע או להאט התקדמות של דלקות חניכיים. חוסר חמור בוויטמין C היה נפוץ בעבר הרחוק וגרם למחלת הצפדינה שבה נראו דימומים, התרופפות שיניים, ריכוך עצמות ומוות. מחלה זו הייתה נפוצה בקרב מלחים שלא אכלו פירות וירקות טריים במשך שהותם הארוכה בים.

 

חשוב לצרוך כמות מספקת של ויטמין C כדי לשמור על בריאות החניכיים. החיסרון הוא: אנשים שלא מקבלים מספיק ויטמין C בתזונה שלהם נמצאים בסיכון גבוה ב-20 אחוזים לפתח מחלת חניכיים בהשוואה לאנשים שאכלו מגוון גדול של מזונות העשירים בוויטמיןC .

 

מה עושים? נמנעים ממזונות ומשקאות שמכילים קפאין משום שהקפאין מעכב את ספיגת הסידן. יש לבצע בדיקות ולצרוך מזונות המכילים ויטמין C. מבחינת בריאות הפה:

 

לצחצח שיניים פעמיים ביום, חשוב מאוד להשתמש בשטיפות פה אנטי בקטריאליות, להשתמש בחוט דנטלי, להקפיד ללכת לשיננית כל שלושה חודשים, להיבדק אצל רופא שיניים בכל חצי שנה.

 

8. מחסור בוויטמין D

זה זמן רב ידוע כי שילוב של סידן וויטמין D אחראי על עצמות חזקות, אך חשוב לדעת כי ויטמין D וסידן אחראיים גם על החיבור בין העצמות לשיניים שלנו.

 

השיניים משובצות בעצם הלסת, כך שאם צפיפות העצם נמוכה, עצם הלסת איננה חזקה מספיק ואיננה יכולה להגן מפני אובדן של שיניים. בנוסף, נמצא כי תפריט דל בסידן עלול להגדיל את הסיכון לחלות במחלת חניכיים.

 

החיסרון הוא: אנשים הצורכים פחות מ-500 מיליגרם סידן ביום נמצאים בסיכון גבוה בכ-50% לחלות במחלות חניכיים בהשוואה לאלו הצורכים סידן בכמות מספקת.

 

מה עושים? מבחינת היגיינת פה, יש לשמור על כל הכללים המומלצים ברפואת שיניים: צחצוח פעמיים ביום, שימוש בשטיפות פה וחוט דנטלי. חשוב לבקר בכל חצי שנה אצל השיננית ורופא השיניים ולהיות במעקב.

 

אולם חשוב לפתור בעיה זאת על ידי צריכת מזונות המכילים ויטמין D: דגים- סלמון, טונה, חלמון ביצה, שמן דגים- יש להיוועץ ברופא ובתזונאית מתאימה. ועל פי הצורך לצרוך ויטמינים ותוספי מזון המכילים ויטמין D. בנוסף ניתן לבצע בדיקות כגון: בדיקת כבד וכו ולשלול בעיות במערכת העיכול היכן שנספג הוויטמין.

 

9. תזונה לקויה והפרעות אכילה

הביטוי הקלאסי של בולמיה, כשמדובר בבריאות השן הוא שחיקת האמייל, פני השטח החיצוניים של השן. שחיקת האמייל לרוב מופיעה בשיניים העליונות, בתחילה בחלקים הקדמיים ובהדרגה גם בחלקים הפנימיים יותר. ההקאות התכופות האופייניות לבולמיה חושפות את השיניים למיצי קיבה, אשר גורמים לשחיקת שכבת המגן של השן.

 

שיניים ששכבת האמייל שלהן נשחקה הן חלקות ומבריקות, ללא קווים או חספוס. שחיקה חמורה של אמייל השן יכולה להוביל לפגיעה בשורשי השן ולרגישות מיוחדת של השיניים לקור וחום.

 

שחיקה של אמייל השן יכולה להופיע גם במקרים של אנרוקסיה. פעמים רבות אנשים החולים באנרוקסיה מרבים לצרוך משקאות מוגזים היוצרים תחושה של שובע. המשקאות המוגזים מאופיינים בחומציות גבוהה ועלולים לגרום לשחיקת האמייל.

 

מה עושים? צחצוח מיד לאחר שתיה מוגזת או לאחר הקאה יכול לגרום לשחיקה מוגברת משום שמיד לאחר מכן קיימת חומציות גבוה. ולכן יש להקפיד על שטיפת פה ולהרבות בשתיית מים - הדבר מסייע בנטרול החומציות.

 

כמו כן, יש לעודד הפרשת רוק על ידי לעיסת מסטיק ללא סוכר, להשתמש בקשית על מנת להקטין את המגע של המשקאות החומציים עם משטחי השן, להשתמש בשטיפות פה ומשחות שיניים המכילים פלואוריד לחיזוק זגוגית השן מפני החומציות.

 

ד"ר רונן בורדובסקי הוא רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' ישראל


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פירות רבים מדי עלולים להרוס את האמייל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים