שתף קטע נבחר
 

האם מגנזיום באמת עוזר להתכווצות שרירים בלילה?

אלפים ברחבי העולם נוטלים מגנזיום בעקבות המיתוס לפיו המינרל מסייע להתכווצות שרירים, במיוחד בלילה. עכשיו חוקרים של שרותי בריאות כללית מצאו עד כמה זה נכון

שוב התכווצו לכם השרירים בלילה? אל תמהרו ליטול מגנזיום: חוקרים ישראלים בדקו ומצאו כי המינרל כלל לא פותר את הבעיה. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי JAMA INTERNAL MEDICINE.

 

התכווצות שרירי הרגליים במהלך השינה גורמת לכאב חריף וסבל רב. אמנם, אין מדובר במצב מסכן חיים אך מדובר בפגיעה קשה באיכות השינה ומכאן באיכות החיים. מדובר בתופעה ממנה סובלים כשליש מבני 60 ומעלה. למעשה, עד כה אין לרופאים טיפול מוכח שיכול לסייע להם. מקור הבעיה אינו ברור ויש תיאוריות רבות שלא הוכחו.

 

אחד הטיפולים הרווחים היום הוא באמצעות תוסף מגנזיום, אך מחקרים שנערכו בעבר הראו תוצאות שונות באשר ליעילותו. למגנזיום חשיבות רבה בתהליכים ביוכימיים בתאי הגוף. הוא נמצא ברובו בעצמות ובתאים ורק 1% מצוי בדם ולכן בדיקת דם אינה יעילה לבדיקת רמתו בגוף.

 

קראו עוד:

מגנזיום: למה חשוב ליטול - בעיקר בגיל המבוגר

צורכים מספיק מגנזיום? סביר להניח שלא

מאזן לחץ דם ומונע עצירות: למה מגנזיום בריא לנו?

 

התכווצות ברגליים גורמת לכאבים ולסבל. מקור הבעיה לא ברור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התכווצות ברגליים גורמת לכאבים ולסבל. מקור הבעיה לא ברור(צילום: shutterstock)

 

"יש לחפש פתרונות רפואיים נוספים"

המגנזיום מצוי בעיקר בירקות עלים ירוקים, אגוזים, דגנים, סויה, שוקולד ומאכלי ים. בארצות המערב, בהן יש שימוש רב במזון מעובד, ריכוז המגנזיום במזון נמצא במגמת ירידה.

 

כעת ביקשו מומחי הכללית במחוז חיפה וגליל מערבי לבדוק את השפעת תוסף המגנזיום ויעילותו בהקלה על התכווצות שרירי הרגליים בלילה.

 

את המחקר החדש ערכו ד"ר נגה רוגין מאור, מומחית ברפואת משפחה בכללית יחד עם ד"ר מוטי אלפין, ד"ר ילנה שטרמן, ד"ר חסן חיראלדין, ד"ר מורן פרידמן, ד"ר עוזי מילמן ופרופ' חאלד כרכבי. הוא נערך ללא כל מענק ומימון חיצוני, כך שלא היה על מהלכו וממצאיו כל גורם משפיע בעקיפין.

 

שוקולד. עשיר במגנזיום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שוקולד. עשיר במגנזיום(צילום: shutterstock)

 

למחקר גויסו 166 מטופלים שסבלו מהפרעה זו. כל אחד מהם דיווח על מספר התכווצויות שהיתרחשו משך שבועיים. למחקר עצמו נבחרו לבסוף 94 מטופלים שסבלו בממוצע מ-7-9 התכווצויות בשבוע.

 

הם חולקו באופן אקראי לקבוצה שקיבלה מגנזיום ולכאלה שקיבלו פלסבו בקפסולות שנראו כמו כמוסות המגנזיום. הן המטופלים והן החוקרים לא ידעו מה הטיפול שניתן. המטופלים תיעדו בקפידה במשך 4 שבועות את ההתכווצויות.

 

התברר שחלה אמנם ירידה מסוימת בשיעור ההתכווצויות, אך היא חלה גם בקרב נוטלי המגנזיום וגם בקרב מי שקיבל פלסבו, ללא משמעות סטטיסטית. כך גם לגבי חומרת ההתכווצויות, או משכן.

 

המסקנה הייתה שתכשיר מגנזיום במתן פומי (דרך הפה) לא הראה יתרון טיפולי לסובלים מהתכווצויות שרירים. "יש להמשיך ולחפש פתרונות רפואיים טיפוליים לתופעה שכיחה זו", סיכמו החוקרים.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ההשפעה של מגנזיום על ההתכווצות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים