הטריק שעובד: איך לצחצח שיניים בלי מברשת שיניים
זה יכול לקרות גם לכם - שכחתם את מברשת השיניים ואתם חייבים לצחצח. כך תוכלו לעשות זאת - וגם איך נצליח להימנע מהכתמת שיניים והאם השיניים שלנו תוכלנה לרפא את עצמן
1. כששוכחים את מברשת השינים בבית
יצאתם לחופשה וגיליתם ששכחתם את מברשת השיניים בבית? אם אין שום פתרון אחר, ניתן להשתמש בפיסת פלנל נקייה ורטובה, שאותה יש לכרוך על האצבע ולשפשף בעדינות את משטחי השן, זה לא אידיאלי, אבל זה יותר טוב מכלום. אל תתפתו להשתמש בסבון (טעמו רע) או לשטוף בוודקה מהמיני בר.
קראו עוד בערוץ בריאות השן
2. מי פה - יעילים או לא?
מסתבר שרוב האנשים אינם זקוקים למי פה, אם כי הם יכולים לסייע לאנשים שמועדים יותר לעששת ולמחלות חניכיים. מחקר שפורסם לפני כשנתיים הצביע על הקשר בין מי פה לסרטן אוראלי.
מי פה רבים מכילים אתיל אלכוהול, חומר משמר שיש לו גם תכונות מחטאות. המחקר, שפורסם בשנת 2014 בכתב העת לאונקולוגיה קלינית, מעלה את ההשערה כי שימוש במי פה בתכיפות גדולה מפעמיים ביום עלול להגדיל במידה מסוימת את הסיכון לסרטן.
עם זאת רופאים אומרים שאין מה לדאוג ועדיף לבחור במי פה נטולי אלכוהול, שכן האלכוהול יכול לגרום ליובש בפה ויובש עלול לגרום לצמיחת בקטריות ולהגדיל את הצטברות הפלאק. למרבה האירוניה, הדבר עלול לגרום גם לריח פה לא נעים.
3. הטריק נגד הכתמת שיניים
הנה הטריק שימנע הכתמת שיניים ממשקאות. יין אדום, תה קפה ומשקאות נוספים גורמים לנו לכתמים על השיניים. מה לעשות כדי שזה לא יקרה? שתו אותם עם קש כדי שהנוזל יעקוף בעצם את השיניים. כן, נשמע לא הכי הגיוני לשתות תה קפה או יין עם קש, אבל התוצאה תהיה שיניים מוכתמות פחות.
4. השן שמרפאה את עצמה
מדענים פיתחו סתימות מתחדשות, שמאפשרות לשיניים לרפא את עצמן. הסתימה הסינטטית החדשה מעוררת את תאי הגזע – תאים שיש להם פוטנציאל להפוך לכל סוג של תא בגוף – כדי שיקדמו את צמיחת הדנטין, הרקמה הקשה שמהווה את עיקר השן. הדבר אמור לאפשר למטופלים להצמיח מחדש שיניים ניזוקות או רקובות, במקום שיזדקקו לסתימות. המדענים מקווים שהפתרון ייכנס לשימוש רחב היקף בקרוב.
5. האם בקרוב נצמיח שיניים במקום כתרים?
האם בעתיד נוכל להצמיח מחדש שיניים? דגים מסוימים, לרבות כרישים, מצוידים בשיניים שיכולות להתחדש לאורך חייהם. לאחרונה זיהו חוקרים מאוניברסיטת שפילד באנגליה קבוצת תאים מיוחדת שנקראת dental lamina, ומכילה גנים שמקדמים את התפתחות השיניים הרציפה אצל הכרישים.
גם בחניכיים של בני האדם מצויים תאים אלו. אלא שלפני אובדנם, נוצרות רק שתי ערכות שיניים – שיני החלב והשיניים הבוגרות. לטענת החוקרים, הגילוי יכול לסייע לפיתוחם של טיפולים חדשים עבור אובדן שיניים בקרב בני אדם.
הכותב הינו רופא שיניים