פריצת הדרך הישראלית שתמנע עיוורון בקשישים
בשורה לקשישים שסובלים מפגיעה בראייה: בניסוי פורץ דרך הצליחו החוקרים לעצור עיוורון אצל חולים באמצעות השתלת תאי גזע עובריים. פרופ' בנימין ראובינוף מהדסה: "אם נשתיל את התאים בשלב מוקדם של המחלה, אולי נמנע ממיליוני קשישים לאבד את מאור עיניהם"
התנוונות רשתיות בגיל המבוגר היא מחלה שכיחה במיוחד בעולם המערבי. 30 אחוז מהמבוגרים מגיל 75 ומעלה סובלים ממנה, ו־6 עד 8 אחוזים מתוכם מגיעים למצב של אובדן ראייה מוחלט.
"מיליוני אנשים בעולם לא יאבדו את מאור עיניהם"
תאי גזע עובריים מופקים מעוברי הפריית מבחנה. כשבני הזוג מחליטים שהם לא רוצים להרחיב עוד את התא המשפחתי – ניתן להשתמש בעוברים המוקפאים ולבודד מהם את תאי הגזע. התאים האלה ייחודיים מכיוון שבמהלך ההיריון הם אלה שיוצרים למעשה את גופו של העובר, והם יכולים לשמש כמקור להשתלה של כל תא בגוף האדם.
פרופ' בנימין ראובינוף, מנהל מרכז הדסה לחקר תאי גזע עובריים ומומחה למיילדות וגינקולוגיה הקים יחד עם קבוצת חוקרים, ביניהם ד"ר אסנת בוהדנה־קשטן, חברה בשם "Cellcure" שמתמקדת בפיתוח יכולת להשתיל תאי גזע עובריים אצל חולים עם מחלות חשוכות מרפא במערכת העצבים והעיניים.
החוקרים היו צריכים לפתח מתאי הגזע העובריים את התרבית שתכיל רק את תאי הפיגמנט של הרשתית ולהוכיח שתאים האלה בטוחים ויעילים בניסויים בעכברים וחולדות. לאחר קבלת אישור של משרד הבריאות וארגון המזון והתרופות האמריקאי הוחלט לבצע ניסוי בבני אדם.
פרופ' ראובינוף ופרופ' אייל בנין, מנהל המרכז למחלות ניוון רשתית במחלקת עיניים בהדסה, החלו לבצע השתלות בחמישה חולים. בעזרת אמצעי הדמיה הם גילו שהתאים המושתלים נקלטו בהצלחה ברשתית.
"זה הישג גדול מבחינתנו. הראיה של הקשישים נשארה יציבה ולא הורעה כפי שהיה קורה ללא ההשתלה", מסביר פרופ' ראובינוף. "אם הטיפול יוכח כיעיל אנחנו נשתיל את התאים בשלב מוקדם של המחלה ובכך אולי נמנע ממיליוני קשישים ברחבי העולם לאבד את מאור עיניהם".
על אף ההצלחה בניסוי, החוקרים סבורים שייקח עוד זמן עד שהטיפול יהיה זמין לכלל המטופלים. "אנחנו נצטרך להוכיח גם את הבטיחות ויעילות לפני שנהפוך אותו לטיפול יעיל לכל דורש", מסכם פרופ' ראובינוף.