מחקרים מצאו: נוגדי הקרישה "מהדור החדש" יעילים יותר
שני מחקרים גדולים שהוצגו בחודש שעבר בכנס הקרדיולוגים האמריקני מצאו שנוגדי הקרישה החדשים – קסרלטו ופרדקסה, יעילים בהשוואה לנוגדי הקרישה הישנים - גם בהפחתת הסיכוי לאירוע פקקת ורידים חוזר וגם בהפחתת תופעות הלוואי
שני מחקרים גדולים שהוצגו בחודש שעבר בכנס הקרדיולוגים האמריקני מצאו שנוגדי הקרישה החדשים – קסרלטו ופרדקסה יעילים בהשוואה לנוגדי הקרישה הישנים. קסרלטו הפחית משמעותית את הסיכוי לאירוע חוזר של פקקת ורידים, לעומת אספירין ופרדקסה שהפחית משמעותית את הסיכון לדימומים אצל חולי פרפור פרוזדורים, בהשוואה לקומדין.
בשבוע שעבר הוגשה למנהל התרופות והמזון האמריקני (FDA) בקשה לעדכן את ההתוויה של נוגד הקרישה קסרלטו במינון 10 מ"ג לטיפול בפקקת ורידים תסחיפית. החברה מייצרת ההתרופה החליטה להגיש את הבקשה לאור ההצלחה במחקר גדול שפורסם בחודש שעבר בכתב העת היוקרתי "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסין" והוצג בכנס הקרדיולוגים האמריקני בוושינגטון בחודש שעבר.
המחקר ביקש לבחון את היעילות והבטיחות של קסרלטו 10 מ"ג ו-20 מ"ג בהשוואה לאספירין 100 מ"ג פעם ביום, לטיפול ממושך בפקקת ורידים תסחיפית. המחקר השתתפו 3,396 חולים אשר השלימו בעבר 6 עד 12 חודשים של טיפול בנוגד קרישה.
המחקר התקיים במעל 200 מרכזים רפואיים ב-31 מדינות בעולם, ביניהן ישראל. בארץ היו 11 מרכזים רפואיים שהשתתפו במחקר ביניהם רמב"ם, איכילוב ובילינסון. המשתתפים חולקו באופן אקראי לקבוצה של מטופלים שקיבלו אספירין, קבוצה שקיבלה קסרלטו 10 מ"ג וקבוצה שקיבלה קסרלטו 20 מ"ג והחוקרים עקבו אחריהם במשך שנה.
מהממצאים עולה כי בקרב אלו שנטלו קסרלטו 10 מ"ג נרשמה הפחתת הסיכון לאירוע חוזר של פקקת ורידים תסחיפית ב-74% ולאלו שנטלו קסרלטו 20 מ"ג נרשמה הפחתת הסיכון לאירוע חוזר ב-66%.
קראו עוד:
נוגדי קרישה: התרופות שמצילות חיים - והסכנות
סכנה: מה אסור לאכול עם תרופות לדילול דם?
מומחים: קרישי דם קטלניים בטיסה ארוכה - מיתוס
שינוי של הטיפול בפקקת ורידים
עד השנים האחרונות הטיפול בפקקת ורידים תסחיפית היה בשלב הראשון בנוגדי קרישה ובשלב השני נתנו אספירין לטווח ארוך, כדי למנוע הישנות של היווצרות קרישי דם מסוכנים. היות שהישנות של היווצרות קרישי דם היא שכיחה ומסוכנת, נעשה בשנים האחרונות חיפוש מתמיד אחר טיפולים יעילים וייעודיים שימנעו את היווצרותם של קרישי הדם.
פרופ' פיליפ וולס מאוניברסיטת אוטאווה בקנדה, החוקר הראשי של המחקר אמר: "בהינתן תוצאות אלו, מתברר כי אין עוד מקום לאספירין בתוכנית הטיפול והמניעה של פקקת ורידים תסחיפית, ואני מקווה כי רופאים המטפלים באוכלוסיות שבסיכון להיפגע מקרישי דם ירשמו קסרלטו למטופליהם".
בסל הבריאות בישראל נוגדי קרישה החדשים נמצאים רק עבור חלק מהחולים. כ-50 אחוז מחולים עם פרפור פרוזדורים וחולים עם קרישי דם בגפיים ובריאות לא זכאים לקבל את התרופות האלו על אף שההמלצות של האיגודים המקצועיים הבינלאומיים בעולם סבורים שזהו הטיפול הטוב ביותר.
פקקת ורידים תסחיפית היא מצב הנגרם כאשר קריש דם נוצר בכלי דם, ומפריע לזרימת הדם לאיברים חיוניים. היא עלולה להיגרם בעקבות הפרעה בזרימת הדם, בשל ריתוק למיטה לתקופה ממושכת, למשל לאחר ניתוח; חוסר תנועה כאורח חיים, שבר בירך או בברך, הריון ובמיוחד התקופה שלאחר הלידה; השמנת יתר; עישון; וגם פגיעה בדופן כלי הדם או הפרעה במנגנון הקרישה.
על מנת למנוע היווצרות קרישי דם הגורמים לפקקת ורידים תסחיפית, ניתנות לחלק מאוכלוסיות שבסיכון תרופות הנקראות נוגדי קרישה.
הפחתה משמעותית של תופעות הלוואי
פקקת ורידים תסחיפית מהווה גורם המוות השלישי בשכיחותו מבין מחלות קרדיו-וסקולריות, אחרי שבץ והתקף לב. על פי הספרות המקצועית בתוך שנה מהאירוע הראשון של פקקת ורידים תסחיפית, 10% מהנפגעים יסבלו מאירוע חוזר.
בתוך שלוש שנים מהאירוע הראשון, 20% מהנפגעים יסבלו מאירוע חוזר. מחקר חדש שפורסם גם הוא בכנס הקרדיולוגים האמריקאי מצא כי התרופה פרדקסה מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לדימום מוגבר וסיבוכים במהלך החדרת צנתרים לסובלים מפרפור פרוזדורים.
שבץ מוחי הוא תהליך בו מתרחשת הפרעה באספקת הדם למוח, וכתוצאה מכך מתרחש אובדן של פונקציות תפקודיות במוח. ישנם כ-15,000 מקרים בישראל של שבץ מוחי בשנה, כאשר קרוב ל-50% מהם מסיבה לא ידועה. אנשים הסובלים מפרפור פרוזדורים נמצאים בסיכון מוגבר פי 5 לשבץ מוחי, ומכאן החשיבות הגדולה לנסות ולמנוע את השבץ המוחי באמצעות טיפול מתאים.
לצד היעילות הגבוהה של תרופות נוגדות הקרישה מהדור החדש בהפחתת הסיכון לשבץ מוחי, ישנן מספר תופעות לוואי של כלל תרופות מדללי הדם, החדשות והוותיקות, אחת מהן היא הסיכון לדימום מוגבר.
מחקר שפורסם לאחרונה בכנס הקרדיולוגים האמריקני בוושינגטון מציג כי התרופה פרדקסה הפחיתה באופן משמעותי את הסיכון לדימום משמעותי ולתופעות לוואי חמורות בהשוואה לנוגד הקרישה הוותיק קומדין.
במחקר, השתתפו כ-635 חולי פרפור פרוזדורים שעברו צנתור ונבדקה ההשוואה בין שתי קבוצות מטופלים שסבלו מפרפור פרוזדורים וטפלו על ידי אבלציה (צריבה) באמצעות צנתרים.
קבוצה אחת טופלה בנוגדי קרישה חדשים מסוג פרדקסה וקבוצה שנייה טופלה בנוגדי קרישה ישנה - קומדין. ממצאי המחקר מציגים ירידה של כ-5.3% ירידה בסיכון לדימומים משמעותיים כאשר רק 5 מתוך 317 מטופלים שנטלו פרדקסה סבלו מדימומים משמעותיים, לעומת 22 מתוך 318 שנטלו קומדין.
"תוצאות המחקר מעודדות מאד ומאפשרות הן למטפל והן למטופל להשתמש כיום בתרופה בבטחה, תוך כדי ביצוע פעולה של אבלציה מורכבת ככל שתהיה", אומרת ד"ר עידית דוברצקי, מנהלת היחידה לטיפול נמרץ לב במרכז הרפואי בני ציון, "פרדקסה הראתה הפחתה משמעותית בסיכון לדמם מכל סוג שהוא לעומת קומדין".
בעבר היה נהוג להשתמש בנוגדי הקרישה הישנים כמו קומדין ואספירין. בעשור האחרון, יצאו לשוק תרופות הדור החדש של נוגדי הקרישה, ביניהן פרדקסה, קסרלטו ואליקוויס, המאושרות לטיפול במניעת שבץ מוחי בחולי פרפור פרוזדורים ממקור לא מסתמי.
הדור החדש של תרופות נוגדות הקרישה מאפשרת נטילתן ללא ניטור רפואי קפדני. זהו שיפור משמעותי שמקל הן על הרופא המטפל והן על החולה.
כך תזהו שבץ מוחי: