חדש: בלי ניתוח – הליך "אקורדיון" לכיווץ הקיבה
חוקרים בארצות הברית מדווחים על הליך חדש, יעיל ובטוח לקיצור קיבה, המתבצע ללא ניתוח. ההליך כולל כיווץ ותפירה של דפנות הקיבה בצורת אקורדיון, כך שנפח הקיבה מצטמצם ותחושת השובע מופיעה מהר יותר
הכירו את הדבר הבא בקיצורי קיבה: שיטה חדשה להורדת משקל ללא ניתוח מצמצמת את נפח הקיבה על ידי תפירת דפנותיה בצורת אקורדיון, כדי לגרום לתחושת שובע להופיע מהר יותר. היתרון המשמעותי: השיטה אינה מצריכה ניתוח, אלא הליך אנדוסקופי (שימוש ב"צינור" אופטי) פשוט יחסית ומהיר, כמעט ללא פוטנציאל לסיבוכים.
עדויות ראשונות ליעילות ההליך ובטיחותו הוצגו באחרונה בכנס של האגודה האמריקנית למערכת העיכול. בכנס הוצגו תוצאותיו של מחקר שנערך באוניברסיטת וייל קורנל בניו יורק ובחן שלוש קבוצות של מטופלים שעברו קיצור קיבה: 91 מהם עברו את הליך האקורדיון, 120 מהם עברו ניתוח שרוול, ו-67 מהם עברו ניתוח "בנדינג" (רצועתי - שבו עוטפים חלק מהקיבה כך שרק חלק ממנה נותר מתפקד). בניגוד להליך "אקורדיון", שנחשב לא ניתוחי, שני הסוגים האחרונים נחשבים ניתוחיים, על אף שההחלמה מהם קצרה יחסית כי אינם כוללים חתך גדול בבטן.
שנה לאחר מכן מצאו החוקרים כי המטופלים שעברו טיפול מסוג "אקורדיון" הפחיתו 18 אחוזים ממשקל גופם, מטופלים שעברו ניתוח שרוול הפחיתו 30 אחוזים ממשקלם, ומנותחי ה"בנדינג" שקלו 14 אחוזים פחות בממוצע.
עוד כתבות בנושא:
בלי גלוטן או בלי פחמימות: 6 הדיאטות המובילות בעולם
ניתוח מיני מעקף: השחקן החדש בהשמנת יתר
7 דרכים פשוטות "להערים" על המוח לתזונה בריאה יותר
תוצאות ניתוח האקורדיון היו מרשימות פחות מאלה של ניתוח השרוול מבחינת אחוזי ההפחתה במשקל, אך שיעור הסיבוכים בו היה הנמוך ביותר ועמד על אחוז אחד ומטה, בהשוואה לשיעור הסיבוכים של 10 אחוזים ויותר בשני סוגי ההליכים האחרים. בנוסף, המטופלים בהליך האקורדיון שוחררו לביתם מיד לאחר הפרוצדורה, בעוד ששאר המנותחים נאלצו להישאר באשפוז במשך שלושה ימים בממוצע.
גם עלות הליך האקורדיון נמוכה יותר משל שאר הפרוצדורות ועומדת על כ-12 אלף דולרים, זאת בהשוואה ל-22 אלף דולרים - עלות שאליה יכול להגיע ניתוח שרוול, ו-15 אלף דולרים - עלותו של ניתוח "רצועות".
לדברי מפתחי השיטה, היא מתאימה לאנשים שסובלים מהשמנת יתר (BMI של 30 ומעלה), שלא יכולים לעבור את אחד מניתוחי קיצור הקיבה בשל סיבוכיהם האפשריים.
בישראל: ילדים סובלים מעודף משקל
השמנה מתחילה כבר בילדות, והנתונים בישראל אינם מעודדים: אחד מכל חמישה ילדים בכיתה א' סובל מעודף משקל, ובכיתה ז' מדובר כבר באחד מכל שלושה. שיעור התלמידים עם עודף משקל (בחישוב על פי המדד הבינלאומי ,BMI שמודד את היחס בין גובה למשקל) ושיעור הילדים הסובלים מהשמנה עולים עם הגיל.
השיעור הגבוה ביותר של ילדים הסובלים מעודף משקל בכיתה א' נמצא בקרב ילדי החינוך הממלכתי: כ-23%. אחריהם נמצאים ילדי החינוך הממלכתי-דתי (18%) ותלמידי החינוך החרדי (13%). כ-7% מתלמידי כיתות א' סובלים מהשמנה משמעותית, בהם 10% מתלמידי החינוך הממלכתי, 7% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי ורק 4% מתלמידי החינוך החרדי.
שיעורי ההשמנה עולים, כאמור, עם הגיל: כ-30% מתלמידי כיתות ז' בארץ סובלים מעודף משקל או מהשמנה: 30% מתלמידי החינוך הממלכתי, כ-27% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי ו-21% מתלמידי החינוך החרדי. כ-10% מבני הגילים הללו אף סובלים מהשמנה משמעותית. מי שמעלים את הממוצע בכיתות ז' הם התלמידים הלא יהודים: יותר משליש (35%) מהילדים הערבים בכיתות ז' סובלים מעודף משקל או מהשמנה.