שתף קטע נבחר

ממצאים מדאיגים: למה מתים היום מאלצהיימר יותר מפעם?

דו"ח חדש של המרכז האמריקני לבקרת מחלות מצביע על עלייה של יותר מ-50 אחוזים בתמותה ממחלת האלצהיימר בארצות הברית ב-15 השנים האחרונות. שיעור התמותה מהמחלה צפוי לעלות פי ארבעה עד 2050

שיעור התמותה ממחלת האלצהיימר בארצות הברית עלה בשנים האחרונות בעשרות אחוזים, כך מגלה דו"ח חדש של המרכז האמריקני לבקרת מחלות, ה-CDC.

 

הדו"ח מראה על עלייה של קרוב ל-55% בשיעור מקרי המוות מהמחלה הניוונית הקשה בין השנים 2009 ו-2014. מספר המטופלים שמתו בביתם מהמחלה עלה גם כן בשיעור של בין 14 ל-25 אחוזים בתקופה המדוברת.

  

"מיליוני אמריקנים ומשפחותיהם מושפעים משמעותית ממחלת האלצהיימר", אמרה המנהלת בפועל של ה-CDC, ד"ר אן שוצ'אט, "שיעור התמותה של תושבי ארצות הברית ממחלת האלצהיימר נמצא בעלייה, וכתוצאה מכך גם בני משפחה רבים הופכים למטפלים".

 

חוקרי ה-CDC ניתחו את נתוני התמותה בכל מדינות ארצות הברית בין השנים 1999 ו-2014 ומצאו כי שיעור התמותה ממחלת האלצהיימר עלה ב-41 מדינות מ-16.5 מקרי תמותה ל- 100 אלף איש ל- 25.4 מקרי תמותה ל-100 אלף איש. מדובר בעלייה של 54.5% בשיעור התמותה. מרבית מקרי המוות התרחשו במוסדות סיעודיים.

 

 

החוקרים ציינו כי העלייה בשיעור התמותה מיוחסת בחלקה לעלייה בתוחלת החיים, וכי יותר ויותר תושבים מגיעים לעשור התשיעי לחייהם ואף למעלה מכך. כמו כן, שיפור ביכולת האבחון של המחלה וירידה בגורמי תמותה אחרים, כמו מחלות לב, בקרב אוכלוסייה מבוגרת, יכולים להסביר גם הם את המספרים. על פי התחזיות, שיעור מחלת האלצהיימר צפוי לעלות עד פי ארבעה עד שנת 2050.

 

"אנו יודעים לאבחן היום אלצהיימר טוב מבעבר", מסבירה הפרופ' יהודית פרץ אהרון, מנהלת המכון לנוירולוגיה קוגניטיבית בבית החולים רמב"ם, "יחד עם העלייה בתוחלת החיים, אנו מקבלים יותר אבחנות של אלצהיימר".

 

החוקרים התייחסו גם למטפלים בחולים, וציינו כי יותר ויותר בני משפחה נושאים בנטל הכבד של הטיפול המורכב בחולה: "המטפלים וגם החולים יוכלו ליהנות מתוכניות חינוכיות על אודות מחלת האלצהיימר", אמר כריסטופר טיילור, אפידמיולוג מצוות החוקרים, "תוכניות תמיכה יוכלו להפחית מהנטל על המטפלים ולשפר את איכות חייהם של החולים".

 

הרבה מהנטל נופל גם על המטפלים. אלצהיימר בגיל מבוגר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הרבה מהנטל נופל גם על המטפלים. אלצהיימר בגיל מבוגר(צילום: shutterstock)
 

  

"ישנם נסיונות בכל העולם להעלות את המודעות למחלה חשוכת המרפא, שפוגעת בפלחי אוכלוסייה הולכים וגדלים", מוסיפה פרופ' פרץ אהרון, "יותר מ-30% מבני ה-80 ומעלה חולים במחלות הדמנציה, והמגפה הזו מהווה נטל פיזי, נפשי וכלכלי אדיר על המשפחה והמטפלים האישיים, שפעמים רבות לא מטופלים בעצמם, ועל כך אנו חייבים לתת את הדעת".

 

עוד כתבות:

דו"ח: מהי תוחלת החיים "בבריאות טובה" בישראל

אלצהיימר: פריצות הדרך שעשויות לעכב את המחלה

מחקר: 1 מכל 10 חולי אלצהיימר בישראל - גר בתל אביב

 

בישראל: 1 מכל 5 קשישים סובלים מאלצהיימר

דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהידרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר.

 

אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות. כ-100 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך שני עשורים מספרם יוכפל. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, עולה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל המוצאים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.

 

 ( )

 

אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

 

השלב הראשון של המחלה, שנמשך שנתיים עד ארבע שנים, כולל שכחה של שמות מוכרים מהיומיום, של שמות חפצים פשוטים ושל שמות חברי משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.

 

בשלב השני, שנמשך שנתיים עד שמונה שנים, מתקשה החולה לזהות אנשים שהוא מכיר כמו חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה. בשלב השלישי והמתקדם של המחלה, שנמשך שנה עד שלוש שנים, החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט על סוגריו.

 

אבחון המחלה נעשה במרפאת זיכרון על ידי רופא/ה נוירולוג/ית שבוחנים את התגובות לפעילויות היומיום, כמו איבוד היכולת לנהל את ענייני הכלכלה השוטפים (חשבון בנק, תשלום חשבונות), איבוד היכולת לקבל החלטות והסתמכות מוחלטת על אחרים ("תבחר אתה בשבילי"), חזרה על אותה שאלה שוב ושוב במהלך שיחה, איבוד עניין בתחביבים ובעיסוקים שגרמו להנאה בעבר ומידת הפגיעה בזיכרון.

 

הטיפול המקובל באלצהיימר הוא על ידי תרופות שמעכבות את פירוק המעביר העצבי אצטיל כולין במוח. התרופות מעלות את הריכוז והקשב של החולה, שהופך ליותר מחובר לסביבה, אבל משפיעות פחות על הזיכרון. הן עוצרות את תהליך ההידרדרות, אך לא מונעות את המחלה.

 

צפו: כך מתפתחת מחלת האלצהיימר:

 

 

 

מקור:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/wr/pdfs/mm6620a1.pdf

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שיעור התמותה צפוי לעלות אפילו יותר. אלצהיימר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים