מחקר חדש: רוב הפגים גדלים להיות תלמידים טובים
חוקרים בפלורידה שבדקו מעל 1.3 מיליון פגים, מצאו שמרבית הפגים שנולדו בשבועות 23 עד 24 להריון, מתפתחים היטב, חלקם אף אובחנו כמחוננים. בעבר הסברה הייתה שבשל קשיים התפתחותיים פגים יתקשו להגיע להישגים לימודיים
קטנים אך גדולים מהחיים: מחקר רחב היקף שכלל מאות אלפי פגים, מצא כי בניגוד לתפיסת העבר, מרבית הפגים שנולדו בשבועות מוקדמים מאוד להריון, מתפתחים היטב כך שהם מוכנים לפקוד את הגן בזמן, חלקם אף מצטיינים בלימודים בבית הספר.
ממצאי המחקר החדש פורסמו בגיליון האחרון של כתב העת JAMA Pediatrics.
קראו עוד:
מחקר: טיפול במים מסייע בהתפתחות פגים
מחקר ישראלי: הסיכון ללידה מוקדמת של פג - עובר בתורשה
החוקרים מאוניברסיטת נורת'ווסטרן ניתחו נתונים אודות התפקוד בבית הספר של 1.3 מיליון ילדים שנולדו בפלורידה בין השנים 1992 ל-2002, בשבועות 23 עד 41 להריון, ושהחלו את לימודיהם בבתי הספר היסודיים בין השנים 1995 ל-2012.
החוקרים מצאו כי אלה שנולדו בין השבוע ה-23 ל-24 להריון, היו בעלי תפקודים קוגניטיביים תקינים בהמשך חייהם. 1.8 אחוז מהם אף אובחנו כמחוננים.
בישראל, מתוך כ-170 אלף לידות בשנה, כעשירית הן לידות פגים, הנחשבים לאלה שנולדו לפני השבוע ה-37 להריון. 85% מהפגים שנולדו לפני השבוע ה-32 ישרדו, אך יש קשר ברור בין שבוע הלידה לאחוזי ההישרדות: ככל שהתינוק נולד מוקדם יותר, סיכויי ההישרדות יורדים.
בשבוע 23 סיכויי ההישרדות נעים בין 0% ל-5%, בשבוע ה-24 הסיכויים עומדים על 60%-70% הישרדות ובשבוע 26 הם עולים עוד ל-75% עד 85% הישרדות.
ביפן מטפלים גם בעוברים שנולדים בשבוע 21 ו-22, בעוד שבישראל נקבע גבול החיות בין שבוע 23 ל-24. בשבוע זה ההורים רשאים להשתתף בהחלטה האם לבצע החייאה או לא. משבוע 24 (כשמשקל הפג קרוב ל-500 גרם) הרופאים מחוייבים לבצע בו החייאה. לעומת זאת, בהולנד לא מבוצעת החייאה לפני שבוע 25.
כבר זמן רב ידוע היה כי פגים עלולים לסבול מבעיות רפואיות והתפתחויות רבות, בהשוואה לילודים שנולדו בזמן תקין. ממצאיו של המחקר החדש מפתיעים, לנוכח הגישה הגורסת כי אלה שנולדו פגים נמצאים בסיכון מוגבר גם לבעיות בהתפתחות המוחית.
על אף התוצאות המעודדות של המחקר הנוכחי, הנחשב לרחב היקף, החוקרים ציינו כי לא ברור מה הוביל להצטיינות הפגים בלימודיהם, וייתכן כי זו נובעת מתמיכה טובה יותר של המשפחה או בית הספר, או שמא מטען גנטי תורשתי תרם לכך.
שיפור משמעותי בטיפול בפגים
"בשנים האחרונות אנחנו רואים שיפור משמעותי ביכולת הטיפול שלנו בפגים ובעתידם ההתפתחותי", מסבירה ד"ר קלרי פיש, מנהלת הפגייה בביה"ח העמק, "הידע המתקדם, הציוד המשוכלל בפגיות מאפשר לנו למזער את הנזקים ולהביא אותם להתפתחות תקינה ולפעמים אף מעבר לכך".
היא מוסיפה: "חשוב להדגיש שהריון תקין ובטוח הוא עדיין סביב שבוע 40 ויישאר כך", מוסיפה ד"ר פיש, "עם זאת, בניגוד לחשיבה בעבר לפיה עתידו של כל פג לסבול מנכות, עיוורון, חירשות או אפילו שיתוק מוחין, אנחנו רואים שבמרבית המקרים פגים כבר בשבוע ה-28 עד 30 לחיים מתפתחים כמו כל ילד אחר, וגם בשבועות מוקדמים יותר, אנחנו מצליחים להביא אותם לחיים בריאים ותקינים".