שתף קטע נבחר
 

כשהכושר כבר לא בריא: כל הסימנים שמופיעים באימון יתר

כושר שמתבצע באופן קבוע הוא דבר מבורך שיכול להשפיע באופן דרמטי על הבריאות וההרגשה האישית. אך מה קורה כשגם תופעה זו יוצאת מכלל שליטה? מכאבי פרקים, ירידה בתפקוד מערכת החיסון, וחוסר יכולת לתפקד כראוי - אימון היתר הוא תופעה שמאוד רצוי להימנע ממנה. כך תבטיחו שלכם זה לא יקרה

"אימון יתר" (Over Training) מוגדר כמצב שבו אימוניו של המתאמן עולים על יכולותיו הפיזיולוגיות והפסיכולוגיות - וגורמים לירידה משמעותית ביכולותיו הגופניות ו/או במצבו הנפשי. מצב זה נוצר כתוצאה מחוסר איזון כרוני בין רמת הפעילות של המתאמן ויכולתו להתאושש מן האימונים.

 

כתבות נוספות:

4 מדריכי כושר חושפים: הסודות מאחורי ה"קוביות"

הטריק הפשוט שיזניק את אימון הידיים לשלב הבא

אימון אופניים: עכשיו גם מתחת למים

 

חשוב להבדיל בין מצב זה לבין מצב של עייפות וירידה זמנית ביכולת, המתרחש לאחר ביצוע סדרת אימונים קשה במטרה מכוונת להגביר את הקושי לתקופה מוגבלת. ירידה זו ביכולת חולפת לאחר מספר ימי התאוששות ותזונה איכותית ומתחלפת ביכולת משופרת באופן משמעותי של המתאמן.

 

כושר. כמה זה יותר מדי? ()
כושר. כמה זה יותר מדי?

 

כשהרבה זה דווקא פחות

התפתחות אימון היתר קורית בצורה הדרגתית ורק מאמנים או מתאמנים עם ניסיון רב יצליחו לעלות על סימניה המוקדמים במהירות ולבצע שינוי מהיר בתכנית האימון שימנע את המשך התפתחות התופעה.

 

סימנים אופייניים לאימון יתר:

 

• עלייה בדופק הלב במנוחה

• עלייה בקושי בביצוע משימה ידועה

• עלייה בלחץ הדם

• אי סדירות בשינה

• חוסר יציבות נפשית

• כאבי שרירים ומפרקים

• שברי מאמץ

 

לעיתים דמות חיצונית דוגמת מאמן עשויה לאבחן את התופעה מאוחר יותר מן הספורטאי כיוון שתחושת העייפות לרוב אינה נראית ומצריכה מן המתאמן לשתף את תחושותיו ומצבו הגופני. רמת מוטיבציה גבוהה עלולה להשפיע - במודע או לא במודע - על תחושותיו של המתאמן, תוך כדי מתן הסבר הגיוני לכאורה שלא תואם את מבחן המציאות. בשל סיבה זו חובה על המאמן לתשאל את המתאמן לגבי מצבו הפיזי והנפשי באופן עקבי.

 

כאשר מתאמן טרי מתחיל להתאמן במועדון בריאות הוא מקבל תכנית אימון פרטנית על ידי המדריך. התכנית מכילה את סוג וכמות התרגילים אשר אמורה להתאים ליכולתיו ובהתאם למטרתו. הבעיה מתחילה כאשר המתאמן מוסיף באופן לא מבוקר תרגילים או מחזורים נוספים במחשבה ש"יותר זה יותר טוב". זאת מבלי לקחת בחשבון את עקרון ההדרגתיות והגיוון המאפשרים לגוף המתאמן להסתגל לעומסים באופן מיטבי ועל ידי כך לשמר את השיפור תוך הימנעות ממצב של עצירת ההתקדמות.

 

במקרה זה, מתאמנים רבים נוטים להוסיף תרגילים ומחזורים בנסותם לצאת ממצב חוסר ההתקדמות הנ"ל אך למעשה גורמים לגוף להיכנס למצב של "דחק" בו הוא משתמש ברזרבות הורמונאליות. מצב זה עלול להסתיים בירידה כרונית ביכולת, כאבי מפרקים - ואף מחלות ויראליות שונות עקב דיכוי מערכת החיסון.

 

עייפות, כאבים ומחלות. תופעת אימון היתר ()
עייפות, כאבים ומחלות. תופעת אימון היתר

 

מקדישים מספיק זמן להתאוששות?

הסיבות הפיזיולוגיות בזמן אימון יתר שעלולות לגרום לירידה ביכולת כוללות עומס נוירולוגי מוגבר (בעיקר מביצוע אימוני כוח כבדים), עומס מטאבולי מוגבר (המעיד על אימונים ארוכים ו/או עצימים מדי), או התאוששות לא מספקת (זמני מנוחה קצרים מדי) באימוני התנגדות, או יחס לא נכון בין אימונים קשים וקלים ומרחקים ודפקים גבוהים מדי באימוני אירובי. בנוסף, שילוב אימוני התנגדות בתוספת פעילות אירובית תכופה - יביאו לסיכון מוגבר לתופעת אימון היתר עקב עומס משולב.

 

גם סיבות נפשיות יכולות להביא להיווצרות התופעה. אלו נובעות לרוב מהצורך להגיע למטרה מוגדרת: בין אם זה שיפור היכולת הגופנית או שינוי הרכב הגוף, כאשר אי עמידה במטרה עלול לגרום לתחושת כישלון על כל המשתמע מכך. קביעת מטרה ריאלית בעזרת ייעוץ של מדריך בעל ניסיון ימנע מצב זה אך יצריך מעקב ותקשורת מתמשכת בין המאמן והמתאמן.

 

חשוב לזכור שאימונים מצריכים התאוששות לצורך בנייה מחדש המביאה לשיפור הכושר המיוחל. ההתאוששות מחייבת תזונה מתאימה ומנוחה מספקת. כאשר הגוף לא התאושש דיו תהיה ירידה ביכולת ואי שיפור הכושר הגופני. כיוון שכל אדם הוא המאמן הטוב ביותר של עצמו, היכולת לחוש את השינויים הקטנים ביותר מחייבת אותו לווסת את המשך האימונים באותו השבוע ( או התקופה) לשם שמירה על המשכיות האימונים להשגת מטרתו.

  

במקרים בהם אובחנתם כסובלים מתופעת אימון היתר יש להוריד מיד את כמות התרגילים והמחזורים באימון תוך הורדת קושי האימון ותדירותו. לאחר מכן יש לבחון את תכנית האימון, התזונה, ההתאוששות, וגורמי לחץ אחרים כמו עבודה או משפחה אשר עלולים לתרום לתופעה. עיסויים, מתיחות, מדיטציה, יוגה, ותרגולי שיקום כמו פיזיותרפיה והידרותרפיה יתרמו משמעותית להחלמה ולחזרה לשגרת האימונים. במקרה הצורך ניתן אף לשקול החלפת המאמן ו/או שינוי הרגלי החיים.

 

 

הכותב הוא פיזיולוג ומנהל מקצועי ברשת מועדוני הכושר Great Shape

 

 

מרגישים על סף אימון יתר? צפו באימון שיעניק לגוף שלווה ומנוחה:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כשהאימון לוקח אותך אחורה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים