870 אלף דולר לאדם שאשכו נכרת בטעות בניתוח
אדם שסבל מפגיעה באשכו הימני נותח בבית חולים בפנסילבניה, אלא שהרופאים כרתו בטעות את האשך השמאלי. "הרופא טען שהאשכים החליפו מיקום בשלב כלשהו", טוען עורך דינו של האיש. המושבעים פסקו לו פיצויי עתק
הרופאים כרתו את האשך הלא נכון, והמטופל יפוצה בסכום של 870 אלף דולר: כך פסק חבר המושבעים במדינת פנסילבניה בארצות הברית, כארבע שנים לאחר המקרה.
האירוע התרחש בשנת 2013, כאשר סטיבן היינס התלונן בפני האורולוג על כאב מתמשך באשך הימני. הוא נשלח לבדיקת אולטרסאונד שאישרה כי קיים ניוון של האשך, הצטלקות ופגיעה תפקודית, והופנה להסרה כירורגית של האשך החולה.
מהלך הניתוח עבר באופן תקין, רק שהאשך שהוסר בו היה דווקא האשך הבריא. בדו"ח שלאחר הניתוח כתב הכירורג: "בשלב זה נראה כי האשך השמאלי אכן הוסר באופן תקין". אלא שכאמור, האשך הימני היה זה הפגום.
הטעות הניעה את היינס להגיש בשנת 2014 תביעה על רשלנות רפואית נגד בית החולים "ממוריאל" שבמרכז פנסילבניה. בשבוע שעבר, ארבע שנים לאחר הטעות הכירורגית, הגיע חבר המושבעים במדינה לפסק דין שקבע פיצויים על סך 870 אלף דולר לטובת התובע.
"עדיין לא לגמרי ברור איך התרחשה הטעות בחדר הניתוח", אמר עורך דינו של התובע, בריידן לפיסטו, בראיון ל"וושינגטון פוסט", "הרופא טען שהאשכים החליפו מיקומים בשלב מסוים". לדברי לפיסטו, חבר המושבעים, שהורכב מ-11 נשים וגבר אחד, דנו בתיק במשך שעה ו-20 דקות לפני שהגיעו להכרעה.
מקרים בהם נותחו החלקים הלא נכונים בגוף הם נדירים יחסית, ועל פי מחקר שנערך ב-2006 בארצות הברית וסקר מעל 3 מיליון ניתוחים, שכיחותם במדינה היא אחד ל-112,994 מקרים.
איברים זוגיים: סיכוי גדול יותר לטעות
ובכל זאת זה קורה, גם בישראל. בשנת 2014, בבית החולים ברזילי, אישה עברה ניתוח ארטרוסקופיה (ניתוח אורתופדי לשימור הסחוס בברכיים) ברגל הלא נכונה. רק לאחר שהתאוששה מהניתוח, היא גילתה את הטעות וסיפרה זאת לרופאים. מנהל בית החולים הגיע למיטתה והתנצל בפניה.
מקרה דומה נוסף התרחש בשנת 2009, כאשר אישה שהגיעה לבית החולים שיבא בתל השומר לניתוח ארתרוסקופיה בברך ימין, הורדמה, אולם הרופא ניתח בטעות את הברך האחרת. התקלה התבררה לאחר שהמנותחת התעוררה מההרדמה, וגילתה שנותחה בצד הלא נכון.
באותה שנה, קשישה בת 82 תושבת הצפון שהגיעה לחדר המיון של בית החולים רמב"ם בחיפה, נותחה בצד הלא נכון של המוח. משנתגלתה הטעות, עברה האישה ניתוח נוסף, הפעם בצד הנכון של מוחה. ככל הידוע לא נגרם לאישה נזק מוחי כתוצאה מהטיפול.
על פי נהלים של משרד הבריאות ונהלים פנימיים של בתי חולים, ישנה רשימת נושאים (צ'ק ליסט) שעל הכירורגים לבדוק לפני כל ניתוח, למען בטיחות המטופל. כך למשל, מוודאים לפני הניתוח את סוג הדם של המטופל, ואת רגישותו לתרופות.
בנוסף, המנתח צריך לסמן על גופו של המטופל את האיבר בו מתקיים הניתוח, כאשר המטופל ערני ועדיין לא הורדם. אנשי צוות בחדר הניתוח מוודאים גם הם שהאיבר המנותח הוא האיבר הנכון, בפרט כאשר מדובר באיבר זוגי כמו זרוע, כתף, רגל או שדיים.
כרתו את האשך הלא נכון
צילום: shutterstock
מומלצים