חושדים בירידה ביכולות המוח? סימנים והתמודדות
"קיימת חשיבות קריטית לאבחון מוקדם של ירידה ביכולת המוח העשויה הוביל לדמנציה", אומרים אנשי צוות ממרכז לטיפול בחולי אלצהיימר ודמנציה בחיפה ומסבירים מתי חשוב להתחיל בירור
אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה. כ-100 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך שני עשורים מספרם יוכפל. "ירידה משמעותית בזיכרון אצל בן משפחה מבוגר, המגובה באבחנה המצביעה על דמנציה או על מצב אלצהיימר התחלתי מתקבלת פעמים רבות אצל המשפחה כמצב נתון ובלתי הפיך", אומרת ד"ר ליליה ברומברג, רופאה גריאטרית מצוות מרכז היום הטיפולי לאנשים במצבי אלצהיימר ודמנציה של עמותת שילה בחיפה.
"אבל חשוב מאוד לדעת כי היום בניגוד לעבר ידוע שיש להתחיל לעבוד מוקדם ככל האפשר אחרי האבחון בשביל לשמר ולחזק את יכולות המוח שעדיין לא נפגעו. לא קיים עדיין רפוי למחלה אבל ניתן לעצור את התקדמותה".
"על פי מחקרים עדכניים, תרגול וגירוי קוגניטיבי ופיזי, מאפשר הפעלה והתחדשות של תאים ותקשורת בין תאים במוח". אומר ליאור רייצר, עובד סוציאלי העובד עם ד"ר ברומברג בחיפה. "זוהי ההנחה עליה מבוססת הגישה הטיפולית המקצועית במרכז היום".
"חשוב לבצע מפגשים חברתיים, לאתגר את המוח ולנוע במטרה להאט את התקדמות התהליך הדמנטי. יש מה לעשות". מדגישה אתי ניקל. מרפאה בעיסוק ממרכז הטיפול.
"למעורבות המשפחה חשיבות מכרעת לתחושת הרווחה של האדם חולה הדמנציה", מוסיף רייצר ומדגיש את החשיבות לשיתוף המשפחתי. "הבנה, הכלה ומודעות לתהליכים שמתרחשים אצל האדם החולה יסייעו ויקלו את ההתנהלות מול האדם האהוב חולה דמנציה ויובילו ליותר שיתוף פעולה מצידו והפחתת חרדות גם אצל החולה אבל גם אצל בני המשפחה".
עוד בנושא במדור 60 פלוס:
7 משחקים לחיזוק המוח בגיל מבוגר
"כדורי שינה מעלים ב-51% הסיכון לאלצהיימר"
4 מזונות שנמצאו כמעכבי תסמינים של מחלת האלצהיימר
6 סימנים הדורשים התחלת בירור
לפניכם שש מצבים אופיינים אשר בצירופים שונים עשויים להעיד על תחילת תהליך דמנטי ודורשים בירור רפואי, מעקב וטיפול.
1. ירידה בזיכרון: שימו לב האם ההורה סובל מירידה בזיכרון לטווח קצר או ארוך, בזמן שיחה טלפון, מפגש משפחתי.
2. ירידה בכושר התמצאות: האם אתם חשים שיש ירידה בהתמצאות בזמן, במקום ובמרחב. האם ההורה מתקשה לזהות אנשים ובני משפחה.
3. ירידה בתהליכי חשיבה: האם יש שינוי לרעה בריכוז של ההורה, בהבנתו וביכולת השיפוט שלו. האם הוא יכול ומסוגל ללמוד דברים חדשים ולבצע הוראות או בקשות שלכם או של אחרים.
4. קושי ביכולת מילולית: האם אתם חשים שיש שינוי לרעה ביכולת ההיגוי ושימוש במילים מתאימות, אולי יש צמצום וירידה באוצר המילים, בבניית משפטים וניהול שיחה.
5. שינויים באישיות ובהתנהגות: האם אתם חשים שיש מצבי רוח משתנים, האם ההורה מראה מחשבות שווא, הזיות, בלבול, הסתגרות וירידה במוטיבציה ואינו רוצה להגיע למפגשים חברתיים ומשפחתיים.
6. קשיים בביצוע פעילויות יום יום (A.D.L) האם ההורה מראה סימנים של ירידה בעצמאותו. מתקשה, שוכח או מסרב להתרחץ, להחליף בגדים, לבשל ולנהל את ביתו.
5 המלצות להתמודדות יעילה
הגיעו לאבחון מוקדם ככל האפשר. כאמור היום בניגוד לעבר, ידוע שחשוב להתחיל לעבוד על חיזוק תפקודי המוח מוקדם ככל האפשר, וזאת בכדי לשמר יכולות שטרם אבדו ולעצור הדרדרות.
שלב האבחון קריטי גם לטיפול התרופתי, יש תרופות שניתנות במצב התחלתי בלבד. חשוב לשלול בעיה חושית, בראייה או בשמיעה, לפני קביעה חד משמעית לגבי ירידה קוגניטיבית.
למדו את המצב ואת זכויותיכם: מומלץ להתייעץ עם עובד סוציאלי מנוסה לגבי המשאבים העומדים לרשותכם בקהילה להתמודדות עם בן משפחה שלקה בדמנציה, לסיוע במימוש הזכויות ולתכנון עתידי.
המידע יסייע לטיפול מדויק יותר ויקנה תחושת שליטה במצב.
הקפידו על סדר יום קבוע ככל שניתן: סדר יום קבוע מעגן את היום ומשרה ביטחון ויציבות על האדם הלוקה בדמנציה וגם על משפחתו שיודעת היכן הוא נמצא בכל זמן.
הפעילו את הראש: תשבצים, סודוקו אבל לא רק. גם משחקי שולחן, מפגשים חברתיים וכל פעילות שאינה פסיבית (כמו צפייה בטלוויזיה) מספקת גרייה קוגנטיבית.
ביטחון, ביטחון וביטחון: תשארו מעורבים כמה שניתן, במיוחד כשבן המשפחה גר לבד חשוב להיות ערניים במיוחד למצבים בהם הוא עלול להיות חשוף לניצול כלכלי או אחר.
כדאי ליידע את הבנק לתשומת לב במקרה של תנועות חריגות בחשבון. אם הוא או היא מבשלים עדיין בעצמם, מומלץ לשקול מעבר לכיריים חשמליות.
בידקו את האפשרות להתקין בביתו לחצן ביטחון רפואי הזמין 24/7 במקרי חירום. אם האדם נייד מאד, קשרו אותו לנהג מונית קבוע לתחושת ביטחון והיכרות הדדית.
צפו: ההשפעה המדהימה של מוסיקה על חולי דמנציה
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"