שתף קטע נבחר

הביקור אצל רופא השיניים הסתיים במוות, האלמנה תובעת מיליונים

י' נכנס לטיפול שיניים בהרדמה מלאה, ממנה הוא לא התעורר. דו"ח בדיקה של ועדה מטעם משרד הבריאות קבע כי מינון תרופות ההרדמה שנתן המרדים בן ה-82 לי' לא הלמו את משקלו וכי אסור היה לבצע את ההרדמה במרפאה. משרד הבריאות טרם יישם את מסקנות הוועדה לקביעת כללים המגבילים את עבודת הרופאים הקשישים. האלמנה, שהייתה עדה להתרחשות המחרידה, תובעת מיליונים כפיצוי

הטיפול הסתיים במוות. י', תושב אור יהודה בשנות ה-50 לחייו, הגיע למרפאת "שן עולם" לפני כשנתיים כדי לעבור טיפול שיניים נרחב של עקירת 15 שיניים והתקנת שתלים. את הטיפול עבר י' תחת הרדמה מלאה, ממנה, למרבה הצער, הוא לא התעורר.

 

אלמנתו הגישה לאחרונה לבית המשפט המחוזי בתל אביב תביעת עתק נגד מרפאת השיניים, רופא השיניים, הרופא המרדים וגורמים נוספים בה היא מפרטת על אודות המחדלים החמורים שהובילו למות בעלה.

 

דו"ח בדיקה של משרד הבריאות שחובר בעקבות המקרה הטראגי חשף כי למרפאה שסיפקה ל"שן עולם" את שירות ההרדמה, מרכז רפואי מ.ר.ב. ברחוב ריינס בתל אביב, לא היה רישיון לעסוק בכירורגיה ברפואת שיניים וכי היה אסור לבצע את ההרדמה במקום בו בוצעה.

 

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות גם המליצה לקבוע כללים לבחינת תפקודם של רופאים קשישים, שכן הרופא שהרדים את י' היה בן 82 בעת האירוע, אך המלצה זו של הוועדה טרם יושמה.

 

רחוב ריינס בת"א, המקום בו שכנה המרפאה ( ) ( )
רחוב ריינס בת"א, המקום בו שכנה המרפאה

 

בכתב התביעה מפרטת אלמנתו של י' כי הוא "פותה", כהגדרתה, על ידי ד"ר נתן שטיירמן לעבור במרפאת "שן עולם" טיפול אחד בהרדמה מלאה, שהיה אמור לכלול עקירת כל שיניו מהפה והתקנת 16 שתלים במקומם.

 

לטענת התובעת, ד"ר שטיירמן "התיימר להיות מומחה בטיפולים בחולים בסיכון מיוחד, למרות שלא הייתה לו מומחיות מעבר לרפואת שיניים כללית, לרבות שלא היה מורשה לבצע ניתוחים בהרדמה כללית".

 

"המרדים היה חלש פיזית ועם רעד מתקדם"

אלמנתו של י' מגוללת, באמצעות עורכי דינה ישראל וינברג וד"ר (רפואה) מיכאל צור, כי בעלה המנוח סבל מיתר לחץ דם, סוכרת ועודף משקל, דבר אשר הפך את הליך ההרדמה למורכב במיוחד. חרף המורכבות, המרדים, אשר היה בן 82 בעת האירוע והיה "חלש פיזית עם רעד מתקדם", לשון כתב התביעה, ביצע את ההרדמה לבדו.

 

המרדים שיתק את י' לפני שהחדיר לקנה הנשימה שלו צינור, וזאת מבלי לקחת בחשבון שהחדרת הצינור הייתה עלולה להסתבך בשל עודף המשקל ממנו סבל י'. המרדים, כך מפורט בתביעה, כשל בהחדרת צינור ההנשמה לקנה של המטופל ובשל השיתוק שניתן לי' המטופל לא היה מסוגל לנשום באופן עצמוני. כשהחל י' להיחנק ניסה המרדים להנשימו בעזרת מפוח, אך לטענת התובעת בשל עודף המשקל של י' וחולשתו של המרדים ההנשמה באמצעות המפוח לא הייתה יעילה.

 

החמצן בדמו של י' צנח במהירות, הוא החל להכחיל ולחץ הדם והדופק שלו ירדו בחדות.

 

בשלב זה הזעיק הרופא המרדים עזרה וצינור תוך קני הוחדר לגופו של י'. צוות של מד"א שהגיע למקום תוך דקות ספורות החל במתן שוקים חשמליים למטופל, וליבו חזר לעבוד.

 

משום שלחץ הדם של י' היה נמוך לא ניתן היה לפנותו בישיבה, אלא בשכיבה על אלונקה. המעלית הקטנה של המרפאה לא אפשרה להכניס את י' והאלונקה, ולמקום הוזעק צוות של שישה כבאים שנאלץ להוריד את האלונקה במדרגות. מרגע הגעת האמבולנס ועד פינויו של י' לבית החולים חלפה יותר משעה וחצי. העיכוב בפינוי, כך נטען בתביעה, סתם את הגולל על סיכוי הישרדותו של י' את האירוע.

 

י' פונה במצב קשה לבית החולים איכילוב בעיר, שם, למרבה הצער, הוא נפטר לאחר כשבועיים.

 

משרד הבריאות מינה ועדת בדיקה שהעלתה מסקנות חמורות (צילום: index open) (צילום: index open)
משרד הבריאות מינה ועדת בדיקה שהעלתה מסקנות חמורות(צילום: index open)

 

אין בקרה על תפקוד רופאים קשישים

בעקבות האירוע הטראגי הקים משרד הבריאות ועדת בדיקה, אשר העלתה ממצאים חמורים. חרף ניסיונותיה, הועדה מטעם משרד הבריאות לא הצליחה לאתר את ד"ר שטיירמן ולכן לא קיבלה את גרסתו למקרה החריג.

 

בשנת 2015 פורסם כי הרופא חשוד בכך שעזב במפתיע את הארץ והותיר לקוחות רבים ששילמו בעבור טיפולים ללא מענה. בהמשך נסגר תיק החקירה נגד הרופא חרף מחאת מטופליו.

 

ביחס לאחריותו של רופא השיניים לתוצאה הטראגית של האירוע קובעת ועדת הבדיקה כי לא הייתה הצדקה לבצע את טיפול השיניים בהרדמה כללית וכי ד"ר שטיירמן הציג לי' מידע שגוי ומטעה תוך שהוא חורג מסמכותו המקצועית. רופא השיניים, כך נכתב בדוח, התחזה לכאורה בפרסומים מטעמו למומחה במטופלים עם מחלות מורכבות.

 

ביחס לרופא המרדים קבעה הוועדה כי הרופא ביצע הערכה שגויה של סיכון הליך ההרדמה. עוד נקבע כי המרדים לא מסר לי' מידע מלא ואמין על הסיכונים הכרוכים בהרדמה. מינוני התרופות שניתנו לי', כך נכתב בדוח, לא היו מתאימים למשקלו.

 

בעקבות המקרה גילתה הוועדה כי "אין כל בקרה על תפקודם או מצב הרפואי של רופאים קשישים והשפעה אפשרית על מצבם הרפואי על תפקודם". במסקנות הוועדה נכתב כי זו "סבורה שעל משרד הבריאות לקבוע כללים לבחינת מצב בריאותם ותפקודם של רופאים קשישים". הוועדה אומנם מציינת כי היא אינה סבורה שיש קשר בין גילו של הרופא והאירוע, אך בדוח משווה הוועדה לבדיקות שמחויבים לעבור נהגים וכותבת: "נהג רכב פרטי מחוייב בבדיקה גופנית וחידוש רישיון כל חמש שנים מגיל 70 ועד גיל 80 וכל שנתיים מעל גיל 80". על רופאים קשישים, כך מצאה הוועדה, אין כל מגבלה או פיקוח.

 

מבירור עם משרד הבריאות עולה כי המלצה זו של הוועדה טרם יושמה למרות שחלפו כשנתיים מאז כתיבת הדוח. ממשרד הבריאות נמסר בתגובה כי "חוזר מנהל רפואה נמצא בשלבי עדכון בימים אלה, וצריך להיבדק על ידי המועצה הלאומית לכירורגיה והרדמה".

 

ביחס לאחריותה של מרפאת מ.ר.ב. לאירוע נכתב בדוח וועדת הביקורת כי "בפני הוועדה הוצגה טענה לפיה חדרי הניתוח של מרפאת מ.ר.ב. ברחוב ריינס 6 בתל אביב פועלים מכח רישיון בית החולים הכללי בבת ים", אלא שמבדיקת הוועדה עולה כי "ברישיון בית החולים של מ.ר.ב. בבת ים אין כל אזכור לשלוחה או סניף של בית החולים המופעל על בסיסו אותו הרישיון".

 

למרפאה ברחוב ריינס, כך התברר מבדיקת הוועדה, לא היה רישיון בית חולים. ההרדמה בוצעה בחדר הטיפולים של מרפאת "שן עולם" שנמצאה, כאמור, בקומה אחרת, אך מכח הרישיון שניתן למ.ר.ב. לספק שירותי הרדמה. במסקנות דוח הבדיקה נכתב כי "גם אם היה למרפאת מ.ר.ב. ברחוב ריינס רישיון בית חולים אסור היה לבצע את ההרדמה במקום בו בוצעה, לא במרפאת מ.ר.ב. ברחוב ריינס ולא במרפאת השיניים 'שן עולם'".

 

אלמנתו של י', לו הייתה נשואה יותר מ-40 שנה, דורשת מהנתבעים פיצויים בסכום של יותר מ-2.5 מיליון שקל. לטענתה מאז מות בעלה היא מתקשה לחזור לתפקוד רגיל וכיום היא אינה עובדת.

 

"לתובעת נגרם נזק נפשי קשה ביותר בעקבות הלווי הצמוד לבעלה בטיפול, היותה נוכחת במקום כאשר יצא מחדר הטיפול מחוסר הכרה, צפייתה בכל השתלשלות העניינים לאחר מכן והיותה צמודה אליו כל העת", תואר בתביעה.

 

תגובות

הנתבעים טרם הגישו כתבי הגנה לתביעה. הדיון הראשון בבית המשפט צפוי להתקיים בחודש הבא.

 

ממרפאת מ.ר.ב. נמסר בתגובה: "מדובר במקרה מצער שהתרחש במרפאת השיניים שן עולם ולא במרפאת מרב. קיבלנו לידינו את כתב התביעה, אנחנו לומדים את הטענות ונגיב עליהן בבית המשפט". 

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "משרד הבריאות תדרך את צוות בקרת מרפאות השיניים של התאגידים בהם מבצעים טיפולי שיניים בהרדמה כללית עם מרדים, ולפני שמוצאים רישיון למרפאה כזאת היא נבדקת גם על ידו". 

 

חרף ניסיונותינו לא ניתן היה להשיג את תגובתו של ד"ר שטיירמן ומרפאת "שן עולם", אשר סגרה את שעריה.

 

מטעם משרד "שחל את האזרחי", המייצג את המבטחים של הרופא המרדים ומרכז רפואי מ.ר.ב. נמסר כי "קיבלנו את התביעה רק לפני ימים אחדים. נגיב בפורום המתאים בבית המשפט ולא בתקשורת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המטופל לא התעורר מההרדמה. ארכיון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים