קנאביס רפואי לחולי סרטן? לא בבי"ח העמק
חרף הוראות משרד הבריאות ולמרות המחקרים החד משמעיים, חולי הסרטן המטופלים בבית חולים העמק לא זוכים לטיפול בקנאביס רפואי. בית החולים אף הציב שלט במרפאת הכאב: "מרפאה ללא קנאביס" והחולים סובלים. ביה"ח: "בצפון הארץ קיים מחסור בשירותים הקשורים לטיפול בחולי סרטן"
האזינו לשיחה בין בתה של חולת הסרטן ומנהל המכון האונקולוגי של ביה"ח "העמק":
מאירה קצב בת ה-62 מקיבוץ מעלה גלבוע חלתה בסרטן בפעם הרביעית. בפעם האחרונה שהמחלה הקשה התפרצה בגופה טופלה מאירה בקנאביס רפואי. הטיפול, כך מעידים בני משפחתה, השיב אותה לחיים. למרות יעילות הטיפול וההתוויות הברורות של משרד הבריאות מאירה לא מקבלת כיום טיפול בקנאביס. הסיבה – מנהל המכון האונקולוגי בבית חולים "העמק" בעפולה, בו היא מטופלת, מסרב באופן גורף להעניק לחוליו מריחואנה רפואית.
בהקלטת שיחה של מנהל המכון, ד"ר קוין אייזקס, עם בני משפחתה של מאירה נשמע הרופא אומר במפורש: "אין קנאביס במחלקה שלנו. קנאביס זה בעיה מבחינה אדמיניסטרטיבית ומבחינה רפואית". בכניסה למרפאת הכאב של בית החולים אף הגדילו לעשות והציבו שלט המבשר לחולים: "קהל נכבד: מרפאה ללא קנאביס".
בשיחה עם ynet מטיחה בתה: "הקנאביס הרפואי הציל את חיי אימא שלי. ההחלטה הקטגורית של בית חולים העמק שלא להעניק את התרופה מסב לה ולחולים כמוה סבל עצום. זו אטימות מתסכלת. היא סובלת שלא לצורך עם כל יום שעובר".
"אצלנו כבר לא נותנים קנאביס"
בשבוע שעבר עלה הנושא לדיון הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול של הכנסת. אורן ליבוביץ', יו"ר הוועד המנהל של קואופרטיב מטופלי הקנאביס ומייסד המגזין המקוון "קנאביס", השמיע בדיון הקלטת שיחה שערך עם מזכירות בית החולים בעפולה. "יש לי דוד שהוא קטוע רגליים ואנחנו רוצים לבדוק טיפול בקנאביס רפואי. אפשר להגיע אליכם לקבל את הטיפול?", שואל ליבוביץ' בהקלטה. התשובה של מזכירת "העמק" הייתה חד משמעית: "פה אצלנו כבר לא נותנים קנאביס".
בהקלטה נוספת של ד"ר אייזקס נשמע מנהל המכון האונקולוגי אומר לבתה של מאירה: "יש בעיה עם קנאביס רפואי. אין מה לדבר איתי. תפני להנהלה. אין קנאביס במחלקה שלנו. הסברתי לכולם. יש לנו הנחיות בבית החולים שלנו. קנאביס זה בעיה מבחינה אדמיניסטרטיבית ומבחינה רפואית. מבחינת הכל. אין הוכחה ספרותית". בהמשך השיחה הרופא מתאר כי "מבחינה אונקולוגית אין לנו שום הוכחה מחקרית... אנחנו צריכים הנחיות ברורות מה אנחנו עושים עם זה. אדמיניסטרטיבית אין שום סדר בעניין".
"הרגשנו שאנחנו מאבדים את אימא"
בתה של מאירה, מעיין, דוחה בתוקף את תשובותיו של ד"ר אייזקס. לדבריה "הטענה שיש בעיות אדמיניסטרטיביות לא מעניינת אותנו. אותי מעניין המצב של אימא שלי. עבורה, הקאנביס הוא תרופה לכל דבר ועניין".
מעיין מוסיפה ומתארת כי הקנאביס הרפואי "הציל את חייה. לא פחות. השינוי אצלה בעקבות הטיפול היה בלתי רגיל. לפני הטיפול היא לא תקשרה, היא הייתה אפורה, הרגשנו שאנחנו מאבדים אותה". לדברי הבת, מאירה מעולם לא התנסתה במריחואנה לפני שחלתה.
"היא רק לקחה שאיפה אחת מהקנאביס הרפואי וברק ניצת בעיניים שלה. היא התחילה לאכול, מצב הרוח שלה השתפר ללא היכר והכאבים פחתו. זה היה כמו קסם. אני לא מוכנה שבגלל האטימות של בית החולים, אמא שלי תסבול. אנחנו לא מחפשים מלחמות, רק להקל על אימא שלי שנמצאת במצב הקשה ביותר בחייה", תיארה הבת בכאב.
כמו שרופא לא יאמין באנטיביוטיקה
יושבת ראש הוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול של הכנסת, ח"כ תמר זנדברג (מרצ), מותחת בראיון עימה ביקורת חריפה ביחס לסירוב הקטגורי של בית החולים להעניק את הטיפול לחוליו. "אני לא חושבת שיש מקרה נוסף בו רופא או מנהל מחלקה אומר באופן קטגורי ואה-פריורי שאצלו לא מספקים לחולים את התרופה. זה כמו שרופא יאמר לחוליו שהוא לא מעניק טיפול באנטיביוטיקה או אינסולין", ממשילה חברת הכנסת.
זנדברג ממשיכה ומפרטת כי מקרים אונקולוגיים הם המקרים המובהקים ביותר בהם הטיפול בקנאביס רפואי מיטיב עם החולים: "משרד הבריאות יצר במיוחד מסלול מהיר עבור חולים אונקולוגיים משום שהיעילות של הטיפול היא מוכחת. ממטופלי העמק נמנע הטיפול הזה. זו פגיעה בחולים. הם סובלים מהסטיגמה על קנאביס רפואי. זה נובע ממקובעות ומבורות ובסוף מי שמשלם את המחיר זה החולים".
יו"ר ועדת המאבק בנגעי הסמים והאלכוהול מתארת כי "הגישה הזו של בית חולים העמק לא מקובלת על משרד הבריאות. נציג המשרד אמר זאת במפורש אצלי בוועדה. מדובר באוזלת יד של משרד הבריאות שטוען שאין לו מה לעשות בנדון. המצב בו כל מנהל מחלקה עושה את הישר בעיניו הוא כמובן לא רצוי. הרופאים מצויים תחת עומס אדיר ומונעים מחולים טיפול בגלל עומס ובירוקרטיה. הם גם קורבנות של המערכת שחייבת לפתור את הפלונטר הזה. מטופל חייב לדעת שלא משנה לאיזו מרפאה הוא פונה והיכן הוא גר, הוא יקבל את הטיפול המיטבי".
מבית חולים "העמק" נמסר בתגובה: "לצערנו, בצפון הארץ קיים עדיין מחסור בשירותים הקשורים לטיפול בחולים האונקולוגיים, חסרים כיום מחלקת אשפוז המטו-אונקולוגית ורופאים מומחים בתחום, וכן חסרים טיפולי הקרנות לחולים אונקולוגיים, כמו גם טיפולים תומכים אחרים.
"בית החולים מכיר בחשיבות ובמשמעות של הטיפול בקנאביס רפואי, למטופלים הזקוקים לו, כמו גם במדיניות משרד הבריאות התומכת במתן הטיפולים.
"בימים אלה מתגבש מתווה שייתן את המענה הרחב והכוללני לצרכים של החולים האונקולוגיים, עם הקמת מרכז הסרטן במרכז רפואי העמק, בו יוקמו גם מכון הקרנות ומחלקת אשפוז".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "פניית ynet והדיון בכנסת בראשותה של חה"כ זנדברג, האיר נכוחה את המצוקה של תחום רפואת הכאב בכלל ובפרט את החוסר ברופאים מומחים ברפואת כאב בישראל.
"עמדת משרד הבריאות, היא כי הטיפול בקנביס הינו כלי טיפולי לגיטימי. גם בית החולים מכיר בחשיבות ובמשמעות של הטיפול בקנאביס רפואי למטופלים הזקוקים לו. ברור כי עם זאת יש להבהיר ולהדגיש, כי אין בידי משרד הבריאות לחייב מרפאה או רופא לתת טיפול שאינו מאמין בתועלתו ובניגוד לשיקול דעתם המקצועי. זו בחירה מקצועית של הרופא המטפל.
"אנו מודעים למצוקה שנוצרה ובטוחים כי מימוש מתווה שר הבריאות הרב יעקב ליצמן לרפורמת הקנאביס ובמסגרתו הכשרות הרופאים לטיפול בקנאביס במקביל למימוש אסדרה כוללת בתחום הקנאביס, ישפרו וייטיבו את המצב לכלל ההתוויות ולא רק בנושא טיפולי הכאב.
"קידום ההרפורמה אינו פשוט, לא ניתן לזרזו ויש לקדמו במקצועיות ובזהירות הנדרשים. מדובר בתהליך מורכב שמטרתו להסדיר את כלל רבדי הטיפול והשימוש בקנאביס.
"אין פתרונות קסם ומשרד הבריאות עושה כל שביכולתו לקדם את הנושא, תוך התמודדות עם משאבים מוגבלים ורתימת גורמי המקצוע במערכת. ולמרות הבעיות הקיימות, מדינת ישראל מובילה את הנושא בעולם ומהווה מקור לידע למדינות אחרות המגיעות ללמוד ממנה בנושא מורכב זה".