שתף קטע נבחר

לקראת השרב: מה קורה לגוף כשחם מאוד בחוץ

היא מתבשלת בגוף וכשהסימפטומים מופיעים, מדובר כבר בסכנת חיים. איך מונעים מכת חום, ומה צעדי הטיפול הראשונים?

 

מה קורה לילדכם בחום הלוהט ברכב סגור:

  

 

גל החום הכבד כבר מתקדם בצעדי ענק, כשמחר (ג') צפויות הטמפרטורות לטפס באזורים שונים ל-34 מעלות ויותר, עם תנאי שרב בהרים ובפנים הארץ. עומס חום כה כבד עלול להוביל גם למצב חירום רפואי – מכת חום.

 

במצב זה, עולה חום הגוף למעל 40 מעלות בשל חשיפה לחום גבוה, או מאמץ גופני גבוה בתנאי טמפרטורה גבוהים.

 

עומס חום כבד. הטמפרטורה מטפסת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עומס חום כבד. הטמפרטורה מטפסת(צילום: shutterstock)

 

ההתחלה: התייבשות

במצב זה מתרחש תהליך הדרגתי של עליית חום הגוף, תוך כדי התייבשות (דהידרציה) בו אנו מאבדים כמויות גבוהות של נוזלים המהווים כ-70 אחוז מגופנו. הגוף ממשיך לנסות לקרר את עצמו, אך בהיעדר מספיק נוזלים לקירור, ובשל פגיעה במנגנונים שונים האחראים על ויסות הטמפרטורה, חום הגוף ממשיך לעלות ולגרום לנזקים חמורים.

 

התסמינים הראשונים כתוצאה מהתייבשות מופיעים כאשר כשני אחוז מנפח נוזלי הגוף כבר אבד. בשלבים מוקדמים, מתבטאת ההתייבשות בתחושת צמא, אובדן תיאבון ועור יבש ולעתים גם בכאבי ראש, חולשה, אי יציבות או סחרחורות.

 

במצב של התייבשות חמורה, בה נגרם אובדן של 5% מנוזלים הגוף או יותר, עולה קצב הלב והנשימה, יורד לחץ הדם, מוחמרת הישנוניות, ומופיעים התכווצות שרירים, פרכוסים ולעתים אובדן הכרה. מחסור של 15% בנוזלים הוא כמעט תמיד קטלני.

 

אבל לא רק המחסור בנוזלים הוא בעייתי. התייבשות משנה את מאזן המלחים בגוף וגורמת לשינוי (עודף או חיסרון) ברמת הנתרן והאשלגן בגוף. התייבשות משבשת גם את פעילות הכליות, עד לפגיעה בלתי הפיכה ברקמותיהן. בשל איבוד הנוזלים, יורד לחץ הדם וכך נפגעת זרימת הדם לאיברי הגוף. האיברים הרגישים לכך הם המוח והכליות. גם הכבד, הנחשב ל"מעבדה הכימית של הגוף", נפגע קשות בשל מחסור בדם וחמצן.

 

 

עלול להיגרם נזק לאיברים. התייבשות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עלול להיגרם נזק לאיברים. התייבשות(צילום: shutterstock)

 

השלב הקריטי: מכת חום

תוך כדי תהליך ההתייבשות, התחממות הסביבה והפגיעה בוויסות הטמפרטורה בגוף, ממשיך במקביל תהליך מכת חום כשטמפרטורת הגוף ממשיכה לעלות אל מעבר ל-40 מעלות צלזיוס. מדובר במצב חיים מיידי כאשר איברים בגוף נפגעים. כך למשל, חלבוני הגוף מאבדים את המבנה שלהם ופוגעים בתאי גוף רבים.

 

בתוך כך מתרחש נזק לתאי גוף שונים כמו שרירים העוברים תהליך הרס הפוגע גם בכליות. חום הגוף הגבוה פוגע גם ברקמת המוח ועלול לגרום לנזקים בלתי הפיכים ולקריסת איברים.

 

סכנה גם לעור ולעיניים

השמש מביאה עימה לא רק חום רב אלא גם קרינה מסוכנת לעור ולעיניים. הקרינה עלולה לגרום לנזק בלתי הפיך לראייה, החל בכוויות שמש לקרנית וכלה בסרטן העפעפיים ועכירות העדשה (קטרקט, הגורם לכמחצית ממקרי העיוורון בעולם).

 

הקרינה העל-סגולית של השמש דרושה להפעלת ייצור ויטמין D בגוף. ויטמין זה מסייע לבניית עצמות, מונע מחלות כמו אוסטאופורוזיס (בריחת סידן), רככת (ריטקס) ורככת העצמות (אוסטאומלציה). עם זאת, אותה קרינה גורמת לשבירת מקטעי החומר התורשתי DNA, ולשיבוש בקרת צמיחת תאי העור. התוצאה: גידול פראי של התאים וצמיחת גידולים סרטניים ממאירים.

 

איך להיזהר ממכת חום?

שתו הרבה: הקפידו על שתייה של 8 כוסות נוזלים לפחות ביום. אם אתם מבצעים פעילות גופנית, הקפידו על כמות גדולה עוד יותר ושתו לפחות 12 כוסות נוזלים ביממה (2 כוסות לפני האימון ו-2 כוסות לאחריו, בנוסף ל-8 כוסות הנוזלים ביממה).

 

שימו לב לסימני התייבשות: (בעיקר אם הם מגיעים ביחד) שתן כהה או מיעוט במתן שתן, פה ולשון יבשים, ישנוניות יתר, בלבול או ערפול מצב הכרה הם סימני חירום להתייבשות שדורשים פנייה לחדר מיון.

 

קבוצות בסיכון: חולים כרוניים, מי שסובל מבעיות נשימה וקשישים צריכים להימנע ככל האפשר מפעילות בטמפרטורה גבוהה ולהשתדל להישאר כמה שיותר באיזורים ממוזגים.

 

פעילות גופנית: אל תבצעו פעילות גופנית אירובית כאשר עומס החום כבד. אם בכל זאת אתם לא רוצים לוותר על האימון, עשו זאת בחדר הכושר, או בשעות הערב או הבוקר המוקדמות, כשעומס החום אינו מקסימלי.

 

כיסוי: לאלה החשופים לשמש, הקפידו על כיסוי ראש כל העת ועל כיסוי חלקי הגוף הרגישים: הגב, החזה, הבטן והכתפיים. אם אתם מתרחצים בים או בבריכה, מרחו קרם הגנה על האיזורים החשופים. ובכל מקרה, אל תחשפו עצמכם לשמש בשעות החמות (10:00-17:00).

 

שימו לב לילדים ברכב: מדי שנה אנו נחרדים לגלות עוד ילדים שנשכחו ברכב. חשוב לזכור שבגל חום הטמפרטורה הפנימית בתוך רכב עלולה להגיע ל-80 מעלות ויותר. מדובר בסכנת מוות לתינוקות וילדים שעלולים לסבול מפגיעה בלתי הפיכה בתוך דקות. זכרו תמיד לבדוק האם שכחתם את התינוק או הילד במושב האחורי.

 

שימו לב לנמשים: ארבעה סימנים מחשידים המכונים "ארבעת הגימלים" הם אות אזהרה לכך שנקודת החן עלולה להיות סרטנית. אם מצאתם שינוי בגיאומטריה (חוסר סימטריה בשומה), גבול לא ברור (מפרצים, זיגזגים, הפסקות), גוון (צבע לא אחיד, מספר גוונים כגון חום, שחור, ורוד או כחול) וגודל (קוטר מעל 5 מילימטרים) פנו מיד לרופא לבדיקה.

 

כסו את העיניים: בחרו משקפי שמש בעלי מסנני קרינת UVA ו- UVB.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להקפיד על שתייה במהלך היום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים