כתרים, שתלים וסתימות: איך לשמור עליהם לאורך זמן
גם אם טיפלנו בשיניים ואנחנו בטוחים שהפה שלנו במצב מצוין, בלי תחזוקה ושמירה מתמדת על בריאות הפה, המצב יכול להידרדר. מה לעשות כדי לשמור על הטיפולים לאורך זמן - וכל כמה זמן צריך לבדוק אותם? רופא שיניים מסביר
טיפול שיניים הוא אחד מהדברים שאנחנו מעדיפים לדחות עד שמתחילים הכאבים ואז כבר מאוחר מדי ומשלמים על כך ביוקר רב. לכתרים, שתלים, שחזורים וסתימות יש תאריך תפוגה, בו צריך לבדוק את תקינותם ולחדש אותם במידת הצורך.
כתרים
כתר תקין מחזיק בממוצע 10-12 שנים.
תחזוקה לקויה, היגיינה ירודה, שימוש בחומרים זולים בעת ביצוע הכתרים, וביצוע לקוי של הכתרים מאפשרים לחיידקים לחלחל פנימה, לכרסם את חומר השן ולגרום בסופו של דבר לנפילתו של הכתר.
על מנת למנוע נזק או סדיקה של הכתר יש להימנע מהרגלים מזיקים כגון: שחיקת שיניים, כסיסת ציפורניים, לעיסת מזונות או חומרים מוצקים וקשיחים ועוד.
כמו כן מלבד צחצוח פעמיים ביום, יש חשיבות מרובה לניקוי בין השיניים באמצעות חוט דנטלי ועזרים מתאימים במיוחד באזור המפגש שבין השן לחניכיים שם מצטבר הפלאק הדנטלי עלול לגרום למחלות חניכיים ועששת.
קיראו עוד בערוץ בריאות השן
שתלים דנטליים
בממוצע שתל מחזיק מעמד 12-15 שנים.
יש קשר מוחלט למצב העצם בפה האוחזת סביב השתל, מחלת סוכרת, הרגלי עישון סוג השתל ועוד. השתלת שיניים דורשת תחזוקה והיגיינה טובה, כל אלו מסייעים בשמירה על העצם הסובבת את השתל.
נסיגת עצם חמורה עקב חוסר ניקוי יומיומי ואי ביצוע הסרת אבנית על ידי שיננית, עלולים לגרום לנסיגת עצם חמורה, התיישבות חיידקים ואובדן האחיזה סביב השתל.
כמו כן, שיקום שאינו מותאם לסגר עלול לגרום להפעלת לחצים ועומסים לא תקינים, מה שיגרום לספיגת עצם סביב השתל ובכך לקיצור אורך חיי השתל. שתלים שלא יתוחזקו נכונה יחזיקו מעמד פחות שנים מהמקובל.
סתימות ושחזורים
שחזור מחזיק שנים רבות אך ברגע שמתגלה בו עששת משנית (ריקבון בשוליים) יש להחליפו מיד. סתימה מחזיקה בממוצע 8 שנים ויותר.
ישנה כמובן גם השפעה של המטופל - הרגלי צחצוח, נוכחות חיידקים בפה שגורמים לעששת ובין היתר עלולים לגרום לעששת משנית בשן שעברה סתימה.
נהוג לחשוב כי סתימות אמלגם (כסופות) מחזיקות מעמד שנים רבות יותר מאשר סתימות לבנות, אך חומרי הקומפוזיט עימם מבצעים סתימות לבנות משתפרים כל הזמן, כך שכיום אורך חיי סתימה לבנה וכסופה כמעט וזהה.
אם הסתימה תקינה אין צורך להחליפה בחדשה רק כי חלפו שנים רבות אולם, יש להחליף סתימות במקרים בהם כאשר סתימה נשברת או כאשר הסתימה משתחררת ועלולה ליפול, וכמובן כאשר מתגלה עששת משנית סביב סתימה קיימת.
נתון נוסף הוא שינוי צבע בסתימות לבנות מבלי שתיווצר עששת. כך שאם לסתימה לבנה יש מרכיב קדמי אסתטי, לעתים יהיה צורך להחליפה כל 3-4 שנים מסיבות אסתטיות בלבד, ללא קשר לכישלון הסתיימה.
צילומי שיניים
בממוצע יש לבצע צילום שיניים פראפיקלי כל חצי שנה וצילום פנורמי אחת לשנה.
הדבר משתנה ביחס להיסטוריה רפואית של המתרפא, גיל, סיכון מוגבר להתפתחות מחלות חניכיים ועששות. צילומי שיניים מאפשרים לבדוק את מצב העצם והשורשים בעצם הלסת.
כמו כן, הם מסוגלים לכלול חלקים גדולים ונרחבים מחלל הפה, כגון מבנים אנטומיים ובכך לסייע במיקום שתלים, בטיפולי שורש, עקירות ועוד. הצילומים, בנוסף לבדיקה הקלינית מאפשרים קביעת תכנית טיפולים מדויקת וגילוי מוקדם של עששות, זיהומים וכו'.
בדיקת רופא שגרתית
יש צורך להיבדק כל חצי שנה בצורה מדוקדקת ומסודרת אצל רופא שיניים. במקרים מיוחדים של רמת סיכון גבוהה לעששת, מומלץ להיבדק כל שלושה חודשים בהתאם להוראות רופא השיניים המטפל. אם ישנה רגישות או כאבים יש לפנות לרופא השיניים קודם לכן.
בביקור שגרתי רופא שיניים ישאל על מצבכם הבריאותי וההיסטוריה הרפואית שלכם. לאחר מכן, יערוך רופא השיניים בדיקת ראש צוואר שגרתית בנוסף לבדיקה של רקמות הפה והשיניים ויבוצעו מספר צילומים בהתאם לנדרש.
במסגרת הבדיקה מוערכת ההיגיינה האוראלית שלכם. ועל פי הצורך תינתן תכנית טיפולים המותאמת באופן אישי למצבכם.
טיפול שיננית
יש להגיע לטיפול שיננית אחת לשישה חודשים.
אולם כל מקרה לגופו, ובמקרים בהם המתרפא בסיכון גבוהה למחלות חניכיים והצטברות אבנית מומלץ להגיע אחת לשלושה חודשים. הביקור התקופתי להסרת האבנית אינו מיועד רק לשיפור המיידי במצב הפה אלא כולל הדרכה לניהול אורח חיים נכון ושמירה על בריאות הפה: צחצוח יעיל, שימוש בחוט דנטלי ,התאמת עזרים דנטלים ועוד.
ומה עלול לקרות אם לא מקפידים על הכללים?
לבריאות הפה ולשמירה על בריאות השיניים יש השפעה ניכרת על איכות החיים בכל גיל ובמיוחד בגיל מבוגר. פה בריא מאפשר תפקוד יומיומי מיטבי הכולל אכילה ודיבור, ללא ריח רע, ללא כאבים, ללא איבוד שיניים וחוסר נוחות.
מחקרים רפואיים שנערכו בשנים האחרונות מלמדים על הקשר שבין בריאות הפה לבין מחלות כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת ועוד. כמו כן, ככל שמקפידים להגיע לרופא השיניים לבדיקות תקופתיות, ניתן לאבחן בעיות כבר בראשיתן ולטפל במידית ובכך להימנע מטיפולים פולשניים ומהרס רב של שיניים ורקמות הפה.
ד"ר רונן בורדובסקי הוא רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' ישראל