שתף קטע נבחר
 

כך מפלה מערכת הבריאות אנשים שמנים

מחקרים מראים שרופאים מגלים פחות אמפתיה כלפי מטופלים בעלי עודף משקל, מקדישים לטיפול בהם 10 דקות פחות בממוצע ומייחסים בעיות בריאותיות למשקלם שלא לצורך. "בכל פעם שאני מבקרת בקופת החולים אני יוצאת בוכה", תיארה בעלת עודף משקל בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת

הדעות הקדומות של רופאים על שמנים. צפו בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת:

 

 

רונית קמאי בת ה-56 ממודיעין מתארת שבכל פעם שהיא מגיעה לקופת החולים היא יוצאת משם בדמעות. "מחצית מזמן הביקור שלי במרפאה מוקדש לנושא המשקל", היא סיפרה בשבוע שעבר בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת. "הרופאים שואלים אותי אם רזיתי ומה אני עושה בנדון. כל מדדי הבריאות שלי נורמטיביים וטובים, אבל בכל פעם מחדש אני יוצאת מקופת החולים בוכה ומבטיחה לעצמי לא לחזור לשם".

 

רונית לא לבד. בדיון בנושא אפליה על רקע משקל שנערך בוועדה בראשותו של אלי אלאלוף (כולנו) הציגו המשתתפים תמונה עגומה בנוגע ליחס לשמנים במערכת הבריאות – בעלי עודף משקל זוכים לפחות אמפתיה מהרופאים, הזמן שמקדישים להם הרופאים הוא קצר יותר בהשוואה למטופלים אחרים, והרופאים נוטים לייחס את הבעיות הבריאותיות שלהם לעודף המשקל.

 

"חריש עמוק לגבי היחס של רופאים לבעלי עודף משקל" (שאטרסטוק) (שאטרסטוק)
"חריש עמוק לגבי היחס של רופאים לבעלי עודף משקל"(שאטרסטוק)

 

פרופ' אבינעם רכס, נוירולוג מבית החולים הדסה ויו"ר בית הדין של ההסתדרות הרפואית בישראל, אמר בדיון כי על הרופאים לעשות חריש עמוק לגבי היחס שלהם לבעלי עודף משקל. "כל המחקרים מראים שלרופאים יש דעה מוקדמת על שמנים. יש רופאים שלא ינתחו אדם שמן כי הם מפחדים שכישלון ההליך יפגע להם בסטטיסטיקה. רופאים נוטים לראות בשמנים עצלנים וטיפשים יותר".

 

פרופ' רכס אף תיאר מקרה קיצוני שבו המכשור הרפואי לא היה מותאם למטופל בעל עודף משקל: "היה לנו חולה שנזקק לבדיקת MRI, אך בשל גודלו אי אפשר היה להכניסו למתקן. נאלצנו לשלוח אותו להולנד לעבור את הבדיקה במכשיר MRI לבקר". פרופ' רכס גם מסביר שתחשיב מינון התרופות שנרשמים לחולה נעשה על פי משקל סטנדרטי של 70 קילוגרם. "מי ששוקל 120 קילו, למשל, המינונים לא רלוונטיים עבורו", מסביר הרופא. "גם אצלנו ברפואה צריך לעשות חושבים מחדש לגבי היחס לבעלי עודף משקל".

 

10 דקות פחות למטופל שמן

בעבודת הדוקטורט של אסנת סטון מאוניברסיטת חיפה, שהוצגה בדיון בוועדה, נסקרים המחקרים שנעשו בנושא אפליית השמנים במערכת הבריאות. במחקר שנערך בארצות הברית בקרב 600 רופאים הביעו יותר ממחציתם הסכמה עם תכונות סטריאוטיפיות שליליות של אנשים בעלי משקל יתר.

 

30% מרופאים בצרפת סברו כי מטופלים בעלי עודף משקל הם עצלנים ונהנתנים יותר ממטופלים בעלי משקל תקין. מחקרים גם הראו שרופאים מביעים תסכול וקושי מהטיפול בהשמנה ותיארו אותו כלא מתגמל. כמו כן מצאו מחקרים שרופאים מקדישים בממוצע עשר דקות פחות לפגישה עם מטופל בעל עודף משקל לעומת מטופל במשקל תקין, וזאת למרות שרופאים מפנים אנשים שמנים ליותר בדיקות.

 

גם התחושה השלילית של מטופלים קיבלה ביטוי מספרי במחקרים שנסקרו בוועדה - 40 אחוזים מבעלי עודף משקל שנשאלו דיווחו כי הרופאים מתייחסים לאנשים שמנים בצורה פחות יפה מאשר אנשים במשקל ממוצע.

 

המחקר שנעשה בארץ על אודות אפליית בעלי עודף משקל, מסביר פרופ' רכס, הוא מוגבל ביותר, ולכן מדובר בסוגיה עלומה.

 

שמנופוביה - מרדדת את האדם לפי מספר הקילוגרמים (שאטרסטוק) (שאטרסטוק)
שמנופוביה - מרדדת את האדם לפי מספר הקילוגרמים(שאטרסטוק)

 

איילת קלטר, מנהלת מרכז "שפת אכילה" לטיפול בהתנהגויות אכילה ומייסדת עמותת "אדם ומלואו" למניעת אפליה על רקע משקל, מתארת כי תופעת אפליית השמנים לא אמורה להדאיג רק בעלי עודף משקל. "בישראל של 2017 להיות שמן זו קללה", היא מאבחנת. "השמנופוביה היא תופעה שחוצה סקטורים – היא נפוצה בשירותי הבריאות, במערכת החינוך, בתקשורת ועוד. שמנופוביה מרדדת את הערך של האדם לפי מספר הקילוגרמים שלו. האפליה הזו נובעת מההנחה השגויה שלפיה השמן אשם במשקל הגוף שלו".

 

"מעדיף למות מאשר ללכת לרופא"

רונית קמאי משתפת בריאיון עימה כי לאחרונה היא נפצעה בגיד האכילס. פיזיותרפיסט שאליו פנתה הסכים לטפל בה רק בתנאי שתרזה. "המשקל שלי לא אמור להיות נושא לדיון, ובטח שלא לאולטימטום", פוסקת קמאי. "בעיות רפואיות משויכות אוטומטית ושלא בצדק לעודף המשקל. זה הדבר הראשון שעולה כשאני מבקרת אצל הרופא. זה גורם לי לחשוב פעמיים לפני שאני פונה לקופת החולים. החלפתי כבר רופאת משפחה כי לא יכולתי לסבול את ההערות שלה".

 

קמאי מוסיפה ומתארת כי "אני אדם עם ביטחון עצמי גבוה ועודף המשקל שלי הוא בפירוש לא קיצוני. אני חיה בשלום עם המשקל שלי, אבל אני מכירה גם אנשים שלא. יש לי ידיד שכל החיים רופאים העליבו אותו. הוא סובל מכאבים קשים במערכת העיכול והוא אמר לי שהוא מעדיף למות מאשר לפנות לרופא".

 

את דבריה מסכמת קמאי באומרה כי "המסר של מערכת הבריאות הוא שאסור להיות שמנים, בעוד שהמסר צריך להיות שצריך לנהל אורח חיים בריא. אסור שהמשקל יהיה במוקד. זה כמו להגיד לילד שהוא צריך לקבל 100 בחשבון, במקום שהמסר יהיה שהוא צריך להשקיע בלימודים. 'שמן' זו לא תכונת אופי. אני לא הולכת ברחוב וצועקת על אנשים שהם נמוכים או גבוהים, שחורים או לבנים. כשזה נוגע לעודף משקל, אנשים מרשים לעצמם לומר הכול".

 

ח"כ אלאלוף הבטיח בתום הדיון להקים צוות שילמד את ההמלצות שעלו ממנו ויקבע דרך פעולה להתמודד עם הסוגיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רופאים מייחסים לשמנים תכונות שליליות
צילום: shutterstock
פרופסור אבינעם רכס
באדיבות המצולמת
איילת קלטר
באדיבות המצולמת
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים