למה מסוכן לשתות בירה על חוף הים
איך מונעים עקיצות יתושים, למה אסור לשים בושם לפני שהולכים לים ואיזה נזק מיוחד עלולה דווקא הבירה ליצור כששותים אותה על החוף. המדריך לעונה החמה עם המלצות שכדאי לאמץ
הקיץ הישראלי כבר כאן ולצד הדברים הטובים הוא מביא איתו גם סכנות שאנחנו לא תמיד מודעים אליהן או לא יודעים שקיימת דרך קלה להתמודד איתן. על הסכנות שבחשיפה לשמש רובנו יודעים אך האם חשבתם פעם מדוע בקיץ מגרד לנו כשאנחנו שמים בושם? או למה בירה בים היא רעיון פחות טוב לבילוי של שבת?
איך אפשר ליהנות מהקיץ ולהישאר בריאים? הנה כמה המלצות חשובות:
יתושים ומזיקים
עקיצות יתושים הן מהמטרדים הגדולים שמביא איתו הקיץ. תנאי מזג האוויר הם גן עדן ליתושים ואנחנו סובלים ומתגרדים. בשנים האחרונות פותחו תכשירים שונים נגד יתושים אותם כולנו מכירים אבל הנה דרכים לשימוש מוצלח ונכון.
בניגוד לדעה הרווחת לפיה יש להתמרח בתכשירים דוחי יתושים רק בערב, אם רוצים להגיע להגנה מקסימלית מפני עקיצות יתושים ההמלצה היא להתמרח כבר כשעה לפני השקיעה ופעם נוספת לפני השינה. אם יוצאים לפעילות בשטח יש למרוח תכשיר נגד יתושים גם במהלך שעות היום.
גם התינוקות סובלים מעקיצות יתושים ולכן יש לשמור עליהם באמצעות תכשירים אך תכשירים דוחי יתושים יכולים לסכן את תינוקכם. הורים רבים רוצים למרוח את התינוק בתכשיר דוחה יתושים ולמנוע ממנו להיעקץ בשינה אך מפחדים מהסכנה שהחומר יגיע לפיו או לעיניו של התינוק. מה עושים? פשוט מאוד, מורחים תכשיר דוחה יתושים על הקיר שסביב למיטה ויוצרים "הילה" של ריח מסביבו שמגנה עליו.
אם אתם מעדיפים תכשירים טבעיים, כדאי שתכירו את שמן הציטרונלה. התכשיר טבעי ובטוח לשימוש. רק כמה טיפות על גבי האזורים החשופים ותשכחו מעקיצות של יתושים.
מתבשמים ונהנים
כולנו אוהבים להריח טוב ולכן משתדלים להתבשם בלי קשר למזג האוויר ולעונות השנה. אז מה בכל זאת שונה בקיץ? בטח שמתם לב שפעמים רבות כששמים בושם בקיץ נתקלים לאחר מכן בהרגשה מעקצצת ולעתים מגרדת. הסיבה היא שכשהבושם המכיל אלכוהול בא במגע בעור עם השמש והלחות של הקיץ נוצרת תגובה כימית שיכולה להביא לפיגמנטציה ולגירודים. השתדלו להתיז בשמים בחלקי גוף חשופים פחות ועדיף לא להתבשם כשהולכים לים.
מסנני קרינה
מגיל צעיר מלמדים אותנו שבשמש צריך למרוח מסנני קרינה. אך חשוב לדעת, התמרחות אחת לא מגינה עלינו לכל היום ולכן חשוב להקפיד ולהימרח כל שעתיים-שלוש, ובמיוחד אם מזיעים או עוסקים בפעילות גופנית. בנוסף, גם יציאה לרחוב ל"סידורים" מצריכה מריחה של מסנן קרינה ולא רק שהייה בים או בבריכה.
בירה ושמש
כל השבוע אנחנו בעבודה ורק מפנטזים שיגיע סוף השבוע, ללכת לים עם חברים ולשתות בירה צוננת. אז זהו, שבמציאות אלכוהול וחשיפה לשמש הם שילוב שיכול מאוד להזיק וכשמדובר בבירה, הרגישות לחשיפה לשמש נעשית גבוהה יותר. אחד הרכיבים בבירה הוא צמח שנקרא "כשות", שנותן לבירה את טעמה המריר. כאשר שותים בירה, למעשה היא מתפזרת בחלקים נרחבים של הגוף ובאזורים הקרובים לפני השטח - כלומר שכבות העור ה"חיצוניות", יש הקרנה של קרינת השמש.
השילוב של כשות, אלכוהול ושמש יכול לפרק את הבירה לחומרי לוואי רעילים. לכן, בים העדיפו שתיית מים קרים או משקאות קרים אחרים. את הבירה כדאי להשאיר בבית.
תרופות
תרופות הן חלק מחיינו בלי קשר לעונות השנה אך יש כמה דברים שחשוב לדעת על תרופות בקיץ שאם נאמץ נוכל לשמור על עצמנו ועל בריאותנו. ישנן הרבה תרופות שהן "פוטו-טוקסיות", כלומר לקיחתן ובמקביל חשיפה לשמש יוצרת בגוף תרכובות לוואי רעילות שעלולות לגרום לתופעות לוואי כמו כאבי ראש, בחילות, פריחה, גרד, וישנם גם מקרים קיצוניים יותר. כל תרופה מגיבה אחרת, בהתאם לחומר הפעיל שבה. התייעצו עם רוקח לגבי כל מקרה.
אחסון תרופות
את התרופות בבית יש לאחסן תמיד במקום קריר ומוצל ובקיץ כשחם יש להקפיד על כך במיוחד כדי לא לפגוע בפעילות התרופה. לא מומלץ לאחסן בחדר האמבטיה בגלל החום והלחות וגם לא תמיד במקרר. יש תרופות שחל לגביהן איסור לשמור במקרר (למשל פתיליות להורדת חום). בכל מקרה ובקיץ במיוחד, אל תשמרו תרופות ברכב או בתיק. ומהו המקום האידיאלי? ארון בגדים, גבוה ורחוק מהישג ידם של ילדים.
סימון תרופות
סמנו על כל תרופה בעט מתי פתחתם אותה. למרות התאריך האחרון לשימוש המופיע על האריזה זכרו שזהו התאריך האחרון לשימוש בעודה סגורה. כשפותחים תרופה "כללי המשחק" משתנים.
תרופות בחו"ל
מכיוון שהקיץ הוא גם עונת הנסיעות והחופשות ורבים יבלו בחופשות מסביב לעולם, עצה לטסים - הקפידו להכין מרשם רופא (רצוי עם לוגו באנגלית) ובו מפורטים שמות כל התרופות אותם אתם נוהגים לקחת באופן כרוני, רצוי עם שמות החומר הפעיל בתרומה. זאת למקרה תאבדו את התרופות, תשכחו אותן או חס וחלילה במקרה של תאונה או פציעה.
דודו פפו הוא יו"ר הסתדרות הרוקחים