שתף קטע נבחר

30 חולי זיקה ישראלים בשנה וחצי; חצי מהנדבקים - מהמזרח

מנתונים שמפרסם היום המרכז לרפואת מטיילים בתל השומר עולה כי ב-18 החודשים האחרונים נדבקו 30 ישראלים בנגיף הזיקה. לעומת רוב מוחלט של הדבקות ביבשת אמריקה בשנה שעברה, מחצית מהחולים מתחילת 2017 נדבקו בתאילנד והפיליפינים. מומחים: "היזהרו מפני עונת הקיץ בתאילנד בשל ריבוי המונסונים"

למה המומחים המליצו לדחות את האולימפיאדה בריו דה ז'נירו?

 

 

מתכננים טיול למזרח הקיץ? היזהרו מנגיף הזיקה: המרכז לרפואת מטיילים ומחלות טרופיות בבית החולים תל השומר מפרסם היום (א') את נתוני תחלואת הזיקה בישראל. על פי הנתונים, בשנה וחצי האחרונות - מינואר בשנה שעברה ועד היום - נבדקו כ-1,100 נוסעים אשר חזרו מחו"ל עם חשד לזיקה. במהלך תקופה זו אובחנו 30 חולי זיקה ישראלים. כ-10% מהם היו ללא תסמיני מחלה.

 

מהנתונים עולה שחולה אחת כבת 30 אובחנה בתחילת היריונה עם זיקה לאחר שחזרה מטיול באיי דרום תאילנד. מאחר שלא רצתה לקחת סיכון שתינוקה ייוולד עם סינדרום של מיקרוצפליה (היקף ראש קטן - תסמין אופייני למחלת הזיקה), החליטה האישה לעבור הפלה.

 

נגיף שמועבר על ידי יתושי אדס. זיקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נגיף שמועבר על ידי יתושי אדס. זיקה(צילום: shutterstock)

 

פרופ' אליעזר שוורץ, מנהל המרכז לרפואת מטיילים, מסביר שמניתוח הנתונים נראה כי ישנו שינוי מגמה בתחלואת זיקה בנוסעים ישראלים: במהלך 2016 אובחנו 20 חולים, מתוכם חולה אחד בלבד נדבק במזרח הרחוק (וייטנאם) ואילו כל שאר החולים נדבקו ביבשת אמריקה (דרום אמריקה, מרכז אמריקה, האיים הקריבים ופלורידה). לעומת זאת, במחצית הראשונה של 2017 אובחנו 10 חולים, מחציתם נדבקו במזרח הרחוק, בעיקר מתאילנד והפיליפינים.

 

קראו גם:

זהירות, זיקה: משרד הבריאות מזהיר מנסיעה

מומחים מזהירים: נגיף הזיקה נמצא ברוק ועלול לעבור בנשיקה

מקרה ראשון של הדבקה בנגיף ה"זיקה" בישראל

 

המגמה של ירידה במספר החולים ביבשת אמריקה מאפיינת גם את הדיווחים העולמיים. "זהו דיווח ראשון על קפיצה במספר החולים הישראלים שנדבקו במזרח הרחוק", אומר פרופ' שוורץ. "יש לזכור כי תקופת הקיץ הינה תקופה פופולרית מאד לנסיעות למזרח, וחשוב להזכיר כי זו תקופת המונסונים שם, תקופה עם גשמים, ריבוי מים וריבוי יתושים. ולכן בדרך כלל בעונה זו יש עלייה בתחלואה הקשורה לעקיצת יתושים".

 

החשש העיקרי: מומים לעוברים

זיקה הוא וירוס שמועבר על ידי יתושי אדס. אצל בני אדם הוא עלול לגרום לקדחת זיקה שיכולה להתבטא בחום, פריחה, כאבי פרקים ודלקות עיניים. במקרים נדירים תיתכן הופעה של סיבוכים נוירולוגיים נוספים ותופעות קשות אחרות. בנוסף קיים חשש כי אישה הנדבקת בזיקה במהלך ההיריון עלולה להעביר את הנגיף לעובר וכתוצאה מכך ייגרמו לו מומים נוירולוגיים אשר לרוב מתאפיינים במצב הנקרא מיקרוצפליה - היקף ראש קטן של העובר.

 

חשש גובר להדבקה. עונת המונסונים בתאילנד (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חשש גובר להדבקה. עונת המונסונים בתאילנד(צילום: shutterstock)

 

המחלה נמשכת בדרך כלל כשבוע, ועוברת לרוב ללא סיבוכים. מהלך מחלה זה דומה למחלת הדנגי, קדחת הנילוס, או קדחת צ'יקונגוניה שגם היא מתפשטת באזורים אלה לאחרונה. בחלק מהמקרים ישנה הדבקה בווירוס אפילו ללא תסמינים. גם במקרים אלה יש חשש להעברת הנגיף מהאם לעובר. בנוסף תיתכן הדבקה במגע מיני בין בני הזוג ולכן החשיבות לבדוק את שני בני הזוג.

 

כיום אין חיסון למחלה, ולכן להגנה יש למרוח שכבה עבה של חומר נוגד יתושים בשעות הבוקר המוקדמות ובשעות  ביון הערביים. המחלה אינה מסוכנת לנשים שאינן בהריון. נשים בהריון או המעוניינות להיכנס להריון בחצי השנה הסמוכה לנסיעה, יש להתייעץ ברופא לפני הנסיעה. נשים או זוגות אחר נסיעה המעוניינים להיבדק לזיקה יכולים לפנות למרפאות הזיקה בתל השומר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החשש העיקרי: מומים לעובר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים